Zahajovací show mezinárodní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis u Olympie

Zahajovací show mezinárodní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis u Olympie - Zaplněná dálnice D2 před modřickým nákupním centrem Olympia | foto: Pavel Šmela

Řidič autobusu si dal čtyři piva, pak vozil stovky lidí na ohňostroj

  • 11
Řidič autobusu se dvěma promile alkoholu vozil do brněnské Olympie na páteční přehlídku ohňostrojů stovky diváků. Na opilého šoféra lidé upozornili policisty. Těm sedmapadesátiletý řidič přiznal, že vypil čtyři dvanáctistupňová piva.

"Pravděpodobně je vypil ve službě o přestávkách mezi jízdami z centra města do Olympie. Je také možné, že vypil podstatně více alkoholu, než nám přiznal," uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Řidiči nyní hrozí obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky, za což může jít až na tři roky do vězení nebo dostat pokutu ve výši padesáti tisíc korun.

Podle informací, které má MF DNES k dispozici vše nasvědčuje tomu, že řidič je zaměstnancem firmy Adosa, která bezplatnou linku do Olympie provozuje.

Speciální doprava byla objednána na zajištění dopravy pro festival Ignis Brunensis, který za dva večery vidělo 170 000 lidí. (viz Ohňové království)

Řídili autobus s alkoholem v krvi

"Ta zpráva se ke mně donesla, ale nemůžu ji potvrdit. Policie nás v podobných případech neinformuje a nám se nedaří spojit se s jedním našim řidičem, který na dané trase jezdil," řekl ředitel společnosti Adosa Luboš Hedija.

Pokud se podezření prokáže, firma muže propustí. "V takových situacích jsme nekompromisní. Okamžitě bychom s ním rozvázali pracovní poměr," dodal Hedija.

Obdobných případů se stalo na jižní Moravě několik. Předloni odhalili policisté opilého řidiče autobusu, který vezl cestující z Brna do nedalekých Moravan. Nadýchal 3,32 promile alkoholu.

Známý je i případ řidiče autobusu, jenž před několika lety vezl v Adamově na Blanensku na Štědrý den na půlnoční mši cestující a měl přitom v krvi 1,9 promile
alkoholu.

Proti alkoholu za volantem dopravci bojují kontrolami. "Nám se podobné případy stávají strašně málo, alkohol je pro naše řidiče tabu. Kromě plošných kontrol několikrát do roka provádíme denně i namátkové kontroly," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

,