Pondělí 1. března 2021, svátek má Bedřich
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 1. března 2021 Bedřich

Restaurace a music club Mju:z není útulný, ale vaří tam výborně

  11:00
Bývalá Muzejka na Moravském náměstí v Brně se po rekonstrukci změnila na Mju:z. A změnila se i úroveň a vyváženost kuchyně. Za velmi slušnou cenu tam člověk může ochutnat výborné hovězí nebo delikátní hráškovou polévku.

Mju:z. Ve zrekonstruovaném prostředí v samém centru Brna nenajdete na jídlo moc klidu a před hlukem města se tu neschováte. Rozhodně si ale pochutnáte | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Když jsme brněnskou Muzejku testovali před dvěma lety, odcházeli jsme s nudným salátem v žaludku a zklamaní. Šedý hospodský průměr se ale asi před čtrnácti dny proměnil ve velmi zajímavý podnik. A z ošklivé kukly jako by se vysoukal barevný motýl. Zatím je to křehký koncept, který neumí prodat sám sebe.

test menu

Restaurant a music club Mju:z
Moravské náměstí 15, Brno
www.mjuz.cz

Hodnocení: 80 %

Vybíráme z jídelního lístku

Modrohlav na másle s glazovanou zeleninou a brambory 105 Kč.

Smažený kuřecí řízek, bramborový salát 95 Kč.

Jablečný závin 30 Kč.

Dnes už bývalá Muzejka na Lidické je nyní restaurant a klub Mju:z. Název je víc hudební než jídelní. A je to škoda. Bylo by na co lákat. Až se nám pusa lepila od poctivé masové redukce. Přitom se nám dovnitř ani nechtělo. Zvenku totiž nic nenaznačuje, že kuchař zrovna v hrnci ohřívá nejlepší hráškový krém v Brně.

Útulnosti nepřidají ani svíčky na stolech

Útulný podnik to nebyl nikdy, to mu zůstalo i po rekonstrukci. Cítili jsme se tady opuštění jako v nádražní čekárně a rozsáhlý prostor nerozehřály ani zapálené svíčky na stolech. Od obrovských oken táhne ledový vzduch a obsluha si nás v liduprázdném sále zpočátku nevšímala. Velkými okny je vidět na křižovatku a tepající organismus města až příliš zasahuje do oběda. Kdo je městský typ a randál mu nevadí, zřejmě výhled na rušnou ulici ocení.

Do nové restaurace Mju:z jsme vešli s rozpaky. U krémové polévky jsme ale zavírali oči blahem. Nepřestali jsme ani u hovězího na víně.

Podle obsluhy podnik zatím nemá jídelní lístek. Jistě, na tom obyčejném papíru chyběla nabídka nápojů, ale jinak nám takové provizorium nevadí. Nabídka jídel je totiž stručná a dobře promyšlená. Nají se tu vegetarián i masožrout. Za 95 korun se dá poobědvat polévka a hlavní jídlo. Hosté mohou vybírat i ze sedmi dalších jídel a tří dezertů.

Kuchař vaří hovězí maso, kuřecí, vepřové i rybu. A menu doplnil těstovinami a salátem. Tady se nevaří tajuplné kombinace, ale obyčejné kroupy a hrášek. Ale jaký! V Mju:z kuchyni (podle webu) šéfuje Vilém Harašta, odchovanec brněnského kuchařského mága Michala Götha.

Po ochutnání hráškového krému jsme měli pocit, že ingredience v hlubokém talíři míchal sám Pán Bůh.
Chuť světle zeleného hladkého krému připomínala letní výlet do hrachového pole u babičky. Tak sladký a voňavý ten rozpasírovaný hrášek byl. Polévku ve velkém hlubokém talíři ozdobily kostičky opečené housky a nakrájená hladkolistá petrželka. Krásné a výtečné.

Radost z polévky vystřídala radost z masa

Nadšení nás neopustilo ani u dušeného hovězího na červeném víně se zeleninou za 145 korun. Šťáva z masa se totiž krásně propojila s výraznou chutí vína a hub v harmonický celek. Představte si, jak si tu tmavou a hustou, koncentrovanou chuť nandáváte na vidličku spolu s gratinovanými bramborami, které leží pod masem. Vykouzlit tak chuťově vyrovnané sousto dalo v kuchyni zabrat, ale námaha stála za to. Jen by hosté měli už z jídelního lístku vědět, že na talíři budou houby, každý je nejí.

Dušené hovězí se zeleninou a houbami.Vepřové maso s kroupovým rizotem a česnekovou omáčkou.

Jako druhý chod jsme zvolili vepřové maso s kroupovým rizotem a česnekovou omáčkou za 105 korun. Přidat k vepřovému kroupy je skvělý nápad a vrací opovrhovanou lidovou přílohu na gastronomický piedestal. Trochu "mňadlavé" kroupy se k suššímu vepřovému hodily a šmrnc dotáhla hustá, česnekem jemně ovoněná omáčka a šťáva z masa.

Káva za jídlem pokulhává

Tři talíře plné souhry chutí, nápadů a poctivé práce. Mju:z má v kuchyni lidi, které vaření opravdu baví a na talíři je to vidět. Pochvaly nám ale došly při kávě. Servírovat espresso se sklenkou studené vody a konvičkou horké je příjemné. Jenže káva musí být dobře připravená, a to nebyla. Šálek byl příliš velký a pěna se rozpadla, ještě než jsme kávu mohli ochutnat. V šálku byla řídká voda bez vůně a to bylo po skvělém hovězí zklamání.

V Mju:z umí dobře vařit, i když dopředu nevíte, co vás tu čeká. Vezměte si ale svetr navíc, vynechejte kávu a skvěle si pochutnáte.

Čtěte ve středu v MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte ve středečních přílohách Brno a Jižní Morava.

.

Jarní prázdniny

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů.

  • Nejčtenější

Vnitro hasí zmatky. „Venkovany“ pustí do Brna, Plzeňany do Globusu

Ministr vnitra dostal od vlády pravomoc upravit zákaz cestování mezi okresy tam, kde omezení nedává smysl. Výjimku...

Špioni z gymnázia. Dva spolužáci mohli zvrátit finále druhé světové války

Premium Příběh špiona, který mohl změnit druhou světovou válku díky spolužákovi z Břeclavi. Agent Paul Fidrmuc si některé...

Na D1 se v obou směrech srážely kamiony s auty, směr na Prahu byl zavřený

Zřejmě špatná viditelnost kvůli mlze přispěla k sérii dopravních nehod na D1 poblíž Brna. K srážkám došlo v obou...

Brno - Plzeň 0:1, vydřené vítězství u nováčka zařídil Beauguel

Plzeňští fotbalisté podruhé za sebou v nejvyšší soutěži zvítězili, ve 21. kole Fortuna ligy porazili brněnskou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová hrozba kvůli koronaviru. Nemocnice se bojí návratu opilců

Premium Čím více lidi svírá koronavirová pandemie, tím častěji mnozí z nich sahají po skleničce nebo drogách. Na jižní Moravě...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

  • Další z rubriky

Řidič se u školky věnoval synovi, s autem mu zatím odjel zloděj

Nepozornosti čtyřicetiletého muže využil zloděj v Brně. Nasedl do nehlídaného auta u mateřské školy a ujel. Majitel...

Globální oteplování našim vínům svědčí, říkají šéfové oceněného vinařství

Premium V bývalé zámecké sýpce na okraji Milotic na Hodonínsku se rodí nejlepší vína světa. Bez nadsázky. Zdejší B\V vinařství...

Centra duchů i drahé byty. Studie upozorňuje na bariéry rozvoje Brna

Příští rok se Brno chystá schválit nový územní plán. Aby i nadále zůstalo dobrým místem k životu, prověřili odborníci z...

Muži zbývalo nanejvýš pár měsíců života, zachránila ho buněčná terapie

Petr Ryzí žil šťastný a spokojený život. V jeho necelých padesáti letech mu ale lékaři zjistili vážný nádor, který se...

Advantage Consulting, s.r.o.
PROVOZNÍ PENZIONU (25-30.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

ANALÝZA: Lidé nejsou méně ukáznění. Proč rostou počty případů a co dál

Ze současné situace neexistuje žádné jednoduché a levné východisko. Ale jedna cesta nabízí naději na relativně rychlé...