Restaurace a kavárny
Příprava na lijáky. Místo zasažené benzenem ochrání protipovodňová stěna
V souvislosti s varováním meteorologů před extrémním počasím, které má ovlivnit i dění v Olomouckém kraji, se schází krizový štáb, který se bude zaobírat i situací na místě únorové nehody...
Ve vegetariánském Kupé zachutná i masožravcům, nejlepší mají dezerty
Ve vegetariánské restauraci Kupé, která začala nedávno fungovat v ulici Veveří v Brně, nedostanete šílené "vegekreace" jako řepa v trojobalu. Veškerá nabídka vychází z tradičních receptů orientálních...
Guláš vaří U Lojzičky po svém a placky jsou tuhé. I tak však uchvátí
Na nabídku pivních speciálů, sladký cimes nebo šoulet láká nevšední Osvěžovna U Lojzičky. Oblíbená je u cyklistů nebo bruslařů, kterým stačí ujet z Brna jen pár kilometrů směrem do Lomnice u Tišnova....
Restaurace Leporelo si musí najít návštěvníky i chutě. Má na obojí
Návštěva brněnského Domu umění už není pouze pro milovníky uměleckých děl. Rekonstruovaná výstavní síň vyrukovala s konceptem Leporelo+. Modernímu umění sekunduje kavárna, design shop a restaurant.
Tradice se v Brně u Stopků potkala s moderním gastro stylem
Jen málo hospod v Brně má tak dlouhou tradici. Na hlavním korzu v České ulici tepe staronová Stopkova plzeňská pivnice. Pivo se zde točilo už od druhé poloviny 19. století. Je dobře, že se z...
V zastrčeném Pegasu mají pivo orosené a pečená žebra šťavnatá
Brněnská pivnice Pegas Jiráskova je perfektní místo pro partu přátel, kteří umí ocenit dobré pivo a klasickou českou kuchyni. Příznivce diet tu ale nepotěší. Posezení v poctivé pivnici u pečených...
V restauraci Pod Radničním kolem se zastavila historie
Je jen málo gastro provozů v Brně, kde je tak materializovaná historie jako v restauraci a vinárně Pod Radničním kolem. Tady hluboko pod zemí se zastavil čas. Možná i gastronomicky. Staví totiž na...
Kavárna Marilyn v Krpoli: Šmrnc starých bouráků i babiččin koláč
Seriál MF DNES se vrací do kaváren. Tentokrát jsme si objednali kávu v královopolské kavárně Marilyn. A v čem je jiná než ostatní podniky v okolí? Nikde jinde nebudete sedět v bleděmodrém křesle a...
U Rudyho připomíná boršč zelňačku, nočky se smetanou jsou ale skvělé
V krásném domě v boskovické židovské čtvrti se nachází restaurace U Rudyho. Vaří tam obyčejně, prostě, ale domácky a poctivě. Jídlo tam navíc jezdí malým výtahem a servírka je příjemná.
Bistro Bok skrývá za exkluzivním obalem jen obyčejnou českou čínu
Uprostřed pasáže Vaňkovka funguje Bok pouhého půl roku a už si vybudoval auru exkluzivního bistra. O to větší zklamání přijde, když si musíte před jídlem sami uklidit stůl po jiných nebo když v...
Sunset nabízí nádherný výhled na Brno, skvělou obsluhu a dobré jídlo
Restaurace Sunset v pasáži IBC změnila image. A příznivci kvalitní gastronomie jásají. Přinesla do Brna příjemné překvapení v podobě dobrého a cenově dostupného jídla, navíc jiskrně dochuceného...
Jídlo v curry baru vás sice „rozpálí“, atmosféra orientu mu však chybí
Milovníci pálivých orientálních jídel mohou jásat. V centru města právě otevřeli první curry bar v Brně. Zařízení na Lidické 10 rozpálí pusu fest, ale ústa vám možná zůstanou otevřená nejen díky...
V Tryzubu vystačí medvědovi tříchodový oběd na půl zimy
V Tryzubu oslní hlavně polévka a moučník, hlavní chod si chtít zopakovat nebudete. Ukrajinská restaurace v Brně dopřává svým zákazníkům mnohdy víc, než zvládnou. Objednat si menu o třech chodech je...
Restaurace Avia leží v přízemí kostela a sází na „šmrnc“ 30. let
Brněnská Avia splní očekávání strávníků z jihomoravské metropole, ale i ze zahraničí. Za ušima tady lupalo mým kamarádům z Austrálie, pochvalovali si zde Angličané i vybíraví Francouzi. Nedělám z...
V Samovaru ochutnáte Rusko ze všech stran
Na Kolišti v Brně otevřeli začátkem prosince novou ruskou restauraci s názvem Samovar. Chodí tam dokonce i rodilí Rusové, národní kuchyni tam tedy umí. Zapečené pelmeně i boršč mají perfektní, jen je...
Do Reduty jen se solničkou a pepřem. A raději na divadlo než na jídlo
Restaurace Reduta na historickém brněnském náměstí Zelný trh láká upraveným zevnějškem i příjemným interiérem. Ovšem ne každá volba z jídelního lístku skončila šťastně. Celkový dojem kazilo hlavně...
U přehrady mají skvělou rybí polévku i pstruha, pangasius ale zklamal
Speciálka s čerstvými rybami, to je Fish restaurant Rybářská bašta u Brněnské přehrady. Zvenčí nezaujme a v zimním období vypadá opuštěně. Uvnitř to ale voní čerstvým jídlem a vládne tam vedoucí,...
Pečené koleno, to byl v Dobré škole velký průšvih s podivnou louží křenu
V restauraci Dobrá škola ve Vojkovicích u Brna umí hosta zaujmout i zahřát dobrým vývarem a potěšit čistým a upraveným interiérem. Počáteční nadšení ovšem nad pečeným kolenem rychle a zcela zmizelo.
Letem světem arabskou kuchyní. V Nandu's ji mají zvládnutou dobře
Arabské speciality jako tabouleh, šiškebab, falafel nebo vinné listy stojí za to ochutnat v Bistru Nandu´s na brněnském Úvoze. Jídlo je sice oproti "hladovým oknům" dražší, je ale dobré a obsluha je...
U Starýho Billa je příjemná obsluha. A tortillu či steak tam umí skvěle
S národními kuchyněmi je to v Brně stále bída. V restauraci u Starýho Billa na Kudelově ulici ale mexické speciality umí. Gastronomická vycházka na pomezí Mexika a amerického státu Texas je tam...
Restaurace a music club Mju:z není útulný, ale vaří tam výborně
Bývalá Muzejka na Moravském náměstí v Brně se po rekonstrukci změnila na Mju:z. A změnila se i úroveň a vyváženost kuchyně. Za velmi slušnou cenu tam člověk může ochutnat výborné hovězí nebo...
Bistro Dragon: umouněný podnik, ve kterém umí skvělou polévku
Asijské bistro Dragon II je příšerný "pajzl". Mají tu ale skvělou vietnamskou polévku pho. Na brněnském Náměstí svobody stačí projít pasáží domu U Čtyř mamlasů a ve vnitrobloku už vás na okně láká...
Maso v Eldorádu kuchař umí. Dojem ale kazí nedokonalosti
Žhnoucím srdcem výletní restaurace Eldorádo je především úžasný venkovní gril. A také kuchaři, kteří krkovici v ohni rozhodně nesuší. Kouzlo podniku ale kazí nedotaženosti.
V Althanském paláci potěší steakem a pstruhem. Víno ale dobré nemají
Do Znojma se vyplatí zajet nasát historii, ale především ochutnávat víno a velmi dobrou kuchyni. Skvělého pstruha v duchu klasiky nám připravili v Althanském paláci. Je to dobré místo, když člověku...
Ryba U Štiky nebyla čerstvá. Zato steak byl prvotřídní
Do brněnského podniku U Štiky se brzy vrátíme. Dostali jsme skvělý steak, dobře se o nás starali a natočili nám i dobré pivo. Škoda, že křenovou omáčku nám snědli polední hosté.
Bohéma? Noblesa na povrchu, méně jí objevíte v jídle
Na gastronomickou mapu Brna se po delší přestávce vrátila Bohéma. Svého času vyhledávaný divadelní restaurant nemusí být jen předoperní zastávkou na sklenku sektu. Dá se zde i jíst. Zážitky ze...
Vegetariáni v Avatáru vaří chutné dezerty, zbytek ale kulhá
Vaří jídla z lokálních surovin, čaj podávají za korunu a vodu z kohoutku dostanete zdarma. Ani progresivní přístup však někdy nemusí stačit. Ukazuje to případ vegetariánské restaurace Avatár, kde umí...
Dobrý steak se dá ochutnat i mezi paneláky
Uprostřed bohunického sídliště by dobrou restauraci čekal málokdo. V Leguaně ale vaří velmi dobře. Španělskému ptáčku sice k dokonalosti kus chyběl, ale na kuřecím steaku jsme si pochutnali. A umí...
U Bílého beránka vaří jako za první republiky
V restauraci U Bílého beránka se zatím trochu zahřívají. Na skvělé dezerty ale můžete vyrazit už teď, a i přes drobné chyby, které snad brzy vypilují, je zde jídlo nadprůměrné.
U Tří volů: tam, kde chutná i neosolený candát
Gastronomické překvapení můžete najít v býkovické restauraci U Tří volů na Blanensku. V moderním prostředí se dá ochutnat dobrá slovenská vánoční kapustnica i báječně opepřená vepřová panenka....
Štěstí chutná po oleji, sójovce a dobrém mase
Milá obsluha v brněnské restauraci Chutné štěstí k večeři přinesla báječnou rýži i skvěle upravené kuřecí i hovězí po sečuánsku, ale také nedobré, přemaštěné nudle. Po třech velevydatných chodech se...
Mazaný anděl nabízí nadprůměrné jídlo, výsledný dojem kazí detaily
Zhruba půl roku funguje na Šilingrově náměstí moderní mix pivnice, baru a restaurace Mazaný anděl. Host si tam může zajít jen tak na pivo či koktejl, ale také může v neformálním prostředí ochutnat...
Tulip restaurant je příjemné místo s nedotaženým menu
Interiér Tulip restaurantu vyniká oku lahodícími barvami, jídlu ale chybí šmrnc a ztroskotává na detailech. Špagety s tučnou vrstvou smetany, suchý steak a všudypřítomný mletý pepř nezachrání ani k...
V restauraci Giardino nabízejí hodně chutí, které se hádají
Restaurace Giardino v brněnských Černých polích vyniká pozornou a informovanou obsluhou, líbilo se i posezení na zahrádce. Zklamalo však jídlo. Giardino se sice tváří italsky, ale snaží se spíš...
Ani italský kuchař s personálem není v Leonesse zárukou zážitku
Označení italská restaurace naplňuje podnik Leonessa poblíž brněnského městského soudu beze zbytku. Kompletně italský a správně energický personál, čistý a elegantně zařízený interiér s velkou...
U Čápa už zase točí pivo a k němu mají skvělé uzené
Legendární Pivnici U Čápa na brněnském Obilním trhu zrekonstruovali a už pár měsíců funguje v novém. Zašli jsme se proto podívat, jak chutná uzené z jejich vlastní udírny a jak pivnice běží ve...