Restaurace a kavárny

Nejzajímavější gastronomické zážitky z jižní Moravy, recenze kaváren a restaurací i jejich poledních menu

Příprava na lijáky. Místo zasažené benzenem ochrání protipovodňová stěna

V souvislosti s varováním meteorologů před extrémním počasím, které má ovlivnit i dění v Olomouckém kraji, se schází krizový štáb, který se bude zaobírat i situací na místě únorové nehody...

8. července 2025  14:30

Ve vegetariánském Kupé zachutná i masožravcům, nejlepší mají dezerty

Ve vegetariánské restauraci Kupé, která začala nedávno fungovat v ulici Veveří v Brně, nedostanete šílené "vegekreace" jako řepa v trojobalu. Veškerá nabídka vychází z tradičních receptů orientálních...

1. června 2011  11:32

Guláš vaří U Lojzičky po svém a placky jsou tuhé. I tak však uchvátí

Na nabídku pivních speciálů, sladký cimes nebo šoulet láká nevšední Osvěžovna U Lojzičky. Oblíbená je u cyklistů nebo bruslařů, kterým stačí ujet z Brna jen pár kilometrů směrem do Lomnice u Tišnova....

25. května 2011  11:15

Restaurace Leporelo si musí najít návštěvníky i chutě. Má na obojí

Návštěva brněnského Domu umění už není pouze pro milovníky uměleckých děl. Rekonstruovaná výstavní síň vyrukovala s konceptem Leporelo+. Modernímu umění sekunduje kavárna, design shop a restaurant.

18. května 2011  11:10

Tradice se v Brně u Stopků potkala s moderním gastro stylem

Jen málo hospod v Brně má tak dlouhou tradici. Na hlavním korzu v České ulici tepe staronová Stopkova plzeňská pivnice. Pivo se zde točilo už od druhé poloviny 19. století. Je dobře, že se z...

11. května 2011

V zastrčeném Pegasu mají pivo orosené a pečená žebra šťavnatá

Brněnská pivnice Pegas Jiráskova je perfektní místo pro partu přátel, kteří umí ocenit dobré pivo a klasickou českou kuchyni. Příznivce diet tu ale nepotěší. Posezení v poctivé pivnici u pečených...

27. dubna 2011  11:21

V restauraci Pod Radničním kolem se zastavila historie

Je jen málo gastro provozů v Brně, kde je tak materializovaná historie jako v restauraci a vinárně Pod Radničním kolem. Tady hluboko pod zemí se zastavil čas. Možná i gastronomicky. Staví totiž na...

20. dubna 2011  11:10

Kavárna Marilyn v Krpoli: Šmrnc starých bouráků i babiččin koláč

Seriál MF DNES se vrací do kaváren. Tentokrát jsme si objednali kávu v královopolské kavárně Marilyn. A v čem je jiná než ostatní podniky v okolí? Nikde jinde nebudete sedět v bleděmodrém křesle a...

13. dubna 2011  11:05

U Rudyho připomíná boršč zelňačku, nočky se smetanou jsou ale skvělé

V krásném domě v boskovické židovské čtvrti se nachází restaurace U Rudyho. Vaří tam obyčejně, prostě, ale domácky a poctivě. Jídlo tam navíc jezdí malým výtahem a servírka je příjemná.

6. dubna 2011  13:30

Bistro Bok skrývá za exkluzivním obalem jen obyčejnou českou čínu

Uprostřed pasáže Vaňkovka funguje Bok pouhého půl roku a už si vybudoval auru exkluzivního bistra. O to větší zklamání přijde, když si musíte před jídlem sami uklidit stůl po jiných nebo když v...

30. března 2011  11:32

Sunset nabízí nádherný výhled na Brno, skvělou obsluhu a dobré jídlo

Restaurace Sunset v pasáži IBC změnila image. A příznivci kvalitní gastronomie jásají. Přinesla do Brna příjemné překvapení v podobě dobrého a cenově dostupného jídla, navíc jiskrně dochuceného...

24. března 2011  18:45

Jídlo v curry baru vás sice „rozpálí“, atmosféra orientu mu však chybí

Milovníci pálivých orientálních jídel mohou jásat. V centru města právě otevřeli první curry bar v Brně. Zařízení na Lidické 10 rozpálí pusu fest, ale ústa vám možná zůstanou otevřená nejen díky...

16. března 2011  12:52

V Tryzubu vystačí medvědovi tříchodový oběd na půl zimy

V Tryzubu oslní hlavně polévka a moučník, hlavní chod si chtít zopakovat nebudete. Ukrajinská restaurace v Brně dopřává svým zákazníkům mnohdy víc, než zvládnou. Objednat si menu o třech chodech je...

9. března 2011  10:36

Restaurace Avia leží v přízemí kostela a sází na „šmrnc“ 30. let

Brněnská Avia splní očekávání strávníků z jihomoravské metropole, ale i ze zahraničí. Za ušima tady lupalo mým kamarádům z Austrálie, pochvalovali si zde Angličané i vybíraví Francouzi. Nedělám z...

2. března 2011  11:02

V Samovaru ochutnáte Rusko ze všech stran

Na Kolišti v Brně otevřeli začátkem prosince novou ruskou restauraci s názvem Samovar. Chodí tam dokonce i rodilí Rusové, národní kuchyni tam tedy umí. Zapečené pelmeně i boršč mají perfektní, jen je...

23. února 2011  11:31

Do Reduty jen se solničkou a pepřem. A raději na divadlo než na jídlo

Restaurace Reduta na historickém brněnském náměstí Zelný trh láká upraveným zevnějškem i příjemným interiérem. Ovšem ne každá volba z jídelního lístku skončila šťastně. Celkový dojem kazilo hlavně...

16. února 2011  12:26

U přehrady mají skvělou rybí polévku i pstruha, pangasius ale zklamal

Speciálka s čerstvými rybami, to je Fish restaurant Rybářská bašta u Brněnské přehrady. Zvenčí nezaujme a v zimním období vypadá opuštěně. Uvnitř to ale voní čerstvým jídlem a vládne tam vedoucí,...

9. února 2011  11:30

Pečené koleno, to byl v Dobré škole velký průšvih s podivnou louží křenu

V restauraci Dobrá škola ve Vojkovicích u Brna umí hosta zaujmout i zahřát dobrým vývarem a potěšit čistým a upraveným interiérem. Počáteční nadšení ovšem nad pečeným kolenem rychle a zcela zmizelo.

2. února 2011  12:28

Letem světem arabskou kuchyní. V Nandu's ji mají zvládnutou dobře

Arabské speciality jako tabouleh, šiškebab, falafel nebo vinné listy stojí za to ochutnat v Bistru Nandu´s na brněnském Úvoze. Jídlo je sice oproti "hladovým oknům" dražší, je ale dobré a obsluha je...

26. ledna 2011  11:30

U Starýho Billa je příjemná obsluha. A tortillu či steak tam umí skvěle

S národními kuchyněmi je to v Brně stále bída. V restauraci u Starýho Billa na Kudelově ulici ale mexické speciality umí. Gastronomická vycházka na pomezí Mexika a amerického státu Texas je tam...

19. ledna 2011  11:03

Restaurace a music club Mju:z není útulný, ale vaří tam výborně

Bývalá Muzejka na Moravském náměstí v Brně se po rekonstrukci změnila na Mju:z. A změnila se i úroveň a vyváženost kuchyně. Za velmi slušnou cenu tam člověk může ochutnat výborné hovězí nebo...

12. ledna 2011

Bistro Dragon: umouněný podnik, ve kterém umí skvělou polévku

Asijské bistro Dragon II je příšerný "pajzl". Mají tu ale skvělou vietnamskou polévku pho. Na brněnském Náměstí svobody stačí projít pasáží domu U Čtyř mamlasů a ve vnitrobloku už vás na okně láká...

25. prosince 2010  11:18

Maso v Eldorádu kuchař umí. Dojem ale kazí nedokonalosti

Žhnoucím srdcem výletní restaurace Eldorádo je především úžasný venkovní gril. A také kuchaři, kteří krkovici v ohni rozhodně nesuší. Kouzlo podniku ale kazí nedotaženosti.

18. prosince 2010  11:34

V Althanském paláci potěší steakem a pstruhem. Víno ale dobré nemají

Do Znojma se vyplatí zajet nasát historii, ale především ochutnávat víno a velmi dobrou kuchyni. Skvělého pstruha v duchu klasiky nám připravili v Althanském paláci. Je to dobré místo, když člověku...

11. prosince 2010  10:57

Ryba U Štiky nebyla čerstvá. Zato steak byl prvotřídní

Do brněnského podniku U Štiky se brzy vrátíme. Dostali jsme skvělý steak, dobře se o nás starali a natočili nám i dobré pivo. Škoda, že křenovou omáčku nám snědli polední hosté.

4. prosince 2010  14:30

Bohéma? Noblesa na povrchu, méně jí objevíte v jídle

Na gastronomickou mapu Brna se po delší přestávce vrátila Bohéma. Svého času vyhledávaný divadelní restaurant nemusí být jen předoperní zastávkou na sklenku sektu. Dá se zde i jíst. Zážitky ze...

27. listopadu 2010  11:36

Vegetariáni v Avatáru vaří chutné dezerty, zbytek ale kulhá

Vaří jídla z lokálních surovin, čaj podávají za korunu a vodu z kohoutku dostanete zdarma. Ani progresivní přístup však někdy nemusí stačit. Ukazuje to případ vegetariánské restaurace Avatár, kde umí...

13. listopadu 2010  9:46

Dobrý steak se dá ochutnat i mezi paneláky

Uprostřed bohunického sídliště by dobrou restauraci čekal málokdo. V Leguaně ale vaří velmi dobře. Španělskému ptáčku sice k dokonalosti kus chyběl, ale na kuřecím steaku jsme si pochutnali. A umí...

6. listopadu 2010  10:42

U Bílého beránka vaří jako za první republiky

V restauraci U Bílého beránka se zatím trochu zahřívají. Na skvělé dezerty ale můžete vyrazit už teď, a i přes drobné chyby, které snad brzy vypilují, je zde jídlo nadprůměrné.

30. října 2010  16:06

U Tří volů: tam, kde chutná i neosolený candát

Gastronomické překvapení můžete najít v býkovické restauraci U Tří volů na Blanensku. V moderním prostředí se dá ochutnat dobrá slovenská vánoční kapustnica i báječně opepřená vepřová panenka....

18. října 2010  13:12

Štěstí chutná po oleji, sójovce a dobrém mase

Milá obsluha v brněnské restauraci Chutné štěstí k večeři přinesla báječnou rýži i skvěle upravené kuřecí i hovězí po sečuánsku, ale také nedobré, přemaštěné nudle. Po třech velevydatných chodech se...

11. října 2010  11:47

Mazaný anděl nabízí nadprůměrné jídlo, výsledný dojem kazí detaily

Zhruba půl roku funguje na Šilingrově náměstí moderní mix pivnice, baru a restaurace Mazaný anděl. Host si tam může zajít jen tak na pivo či koktejl, ale také může v neformálním prostředí ochutnat...

4. října 2010  14:04

Tulip restaurant je příjemné místo s nedotaženým menu

Interiér Tulip restaurantu vyniká oku lahodícími barvami, jídlu ale chybí šmrnc a ztroskotává na detailech. Špagety s tučnou vrstvou smetany, suchý steak a všudypřítomný mletý pepř nezachrání ani k...

27. září 2010  15:48

V restauraci Giardino nabízejí hodně chutí, které se hádají

Restaurace Giardino v brněnských Černých polích vyniká pozornou a informovanou obsluhou, líbilo se i posezení na zahrádce. Zklamalo však jídlo. Giardino se sice tváří italsky, ale snaží se spíš...

20. září 2010  16:59

Ani italský kuchař s personálem není v Leonesse zárukou zážitku

Označení italská restaurace naplňuje podnik Leonessa poblíž brněnského městského soudu beze zbytku. Kompletně italský a správně energický personál, čistý a elegantně zařízený interiér s velkou...

13. září 2010  11:24

U Čápa už zase točí pivo a k němu mají skvělé uzené

Legendární Pivnici U Čápa na brněnském Obilním trhu zrekonstruovali a už pár měsíců funguje v novém. Zašli jsme se proto podívat, jak chutná uzené z jejich vlastní udírny a jak pivnice běží ve...

6. září 2010  14:26
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.