Lahvičky Remdesiviru, experimentálního léku, ve wu-chanské nemocnici. (1....

Lahvičky Remdesiviru, experimentálního léku, ve wu-chanské nemocnici. (1. března 2020) | foto: Profimedia.cz

V Brně dostávají remdesivir dva pacienti, oba jsou v těžkém stavu

  • 31
V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny léčí dva pacienty s nemocí covid-19 lékem remdesivir. Oba jsou v těžkém stavu.

Na Anesteziologicko resuscitační kliniku přijali dva pacienty s onemocněním covid-19 v pondělí odpoledne a večer. Podle mluvčí svatoanenské nemocnice Dany Lipovské mají oba dva těžký průběh nemoci. 

„Jeden k nám byl přivezen z nemocnice ve Vyškově, druhý z Fakultní nemocnice Brno. Oba pacienti jsou napojeni na umělou plicní ventilaci a jejich stav je vážný,“ uvedla Lipovská. 

Dodala, že oběma pacientům už v den příjezdu lékaři podali lék remdesivir. 

Svatoanenská nemocnice je státem určená pro péči o pacienty s koronavirem ve vážném stavu. Už dříve na to měla vyčleněno více než 10 lůžek s možností připojení na umělou plicní ventilaci.

Nemocnice je zároveň garantem léčby remdesivirem stejně jako další tři nemocnice v republice. V minulosti už ho podávala několika pacientům, vůbec poprvé letos v květnu. Zásoby má i pro další pacienty 

V Jihomoravském kraji je od začátku pandemie k dnešnímu dni 883 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyplývá to z webových stránek ministerstva zdravotnictví. V ČR je od začátku pandemie k dnešnímu dni 15 516 potvrzených případů, 373 lidí s nemocí zemřelo, 11.315 se vyléčilo.

,