Dyje u lednického areálu částečně zaplavila i louky u minaretu

Dyje u lednického areálu částečně zaplavila i louky u minaretu | foto: Radek Miča, MAFRA

Řeky na jihu Moravy klesají, přehrady odpouštějí vodu

  • 1
Nové Mlýny, Dyje - Ladná, Morava - Lanžhot a Strážnice, to jsou poslední čtyři místa, kde v tuto chvíli platí druhý povodňový stupeň pohotovosti. Hladiny řek na jižní Moravě klesají a situace se rychle zlepšuje. Podle vodohospodářů protéká nejjižnějším cípem Moravy poslední voda z horních toků.

Zvýšenou hladinu na dolních tocích ovlivňuje také odpouštění vody z přehradních nádrží nad nimi. Důvodem je snížení hladiny vody v přehradách tak, aby přehrady mohly zachytit vodu v případě vydatných dešťů.

Největší hrozbou byla do včerejška Ladenská strouha, jejíž přítok velká voda Dyje nepustila do koryta.
Břeclavské radnici se podařilo dohodnout s vodohospodáři, kteří omezili odtok z Novomlýnské přehradní nádrže. Tím se snížila hladina Dyje i přítoku. V tuto chvíli protéká břeclavskou Dyjí únosných 214 krychlových metrů za vteřinu namísto včerejších 270 kubíků.

Na Břeclavsku i Hodonínsku voda částečně zaplavila pole a louky, k závažným škodám na majetku a obytných domech nedošlo. Z důvodu bezpečnosti lidí vyhlásila břeclavská radnice zákaz vstupu do polesí Soutok na Pohansku. Slévají se tu řeky Dyje a Morava, voda zaplavila cesty i louky. Zákaz platí až do konce dubna.
Zpřísněný je pokutou 30 tisíc korun pro jednotlivce a 200 tisíc korun v případě porušení zákazu právnickou osobou.

V regionu platí ještě několik prvních stupňů, znamenajících bdělost, a to na Dyji v okolí Znojma a Hevlína a na Svratce v okolí Brna. Svratka v Židlochovicích už nevykazuje žádný stupeň ohrožení, zrovna tak Jihlava v Přibicích a Ivančicích.