Část sklepů po pivovaru chtějí zalít betonem, místní je brání peticí

  6:09
Léta sloužily primárně ke zrání a skladování piva, ke konci druhé světové války je jako kryt protiletecké ochrany využívali místní obyvatelé. Několik posledních desetiletí však rozsáhlé historické sklepy po bývalém pivovaru v brněnských Řečkovicích pouze chátrají, zůstávají bez využití a nepřístupné.
Bývalé pivovarské sklepy v brněnských Řečkovicích

Bývalé pivovarské sklepy v brněnských Řečkovicích | foto: Správným směrem

Po letech přehlížení jsou tak některé úseky v havarijním stavu a hrozí zřícením. Částečně se nad sklepením přitom nachází takzvaný hodový areál, kde se konají akce s návštěvností tisíců lidí.

Ten nutně potřebuje rekonstrukci. S ní je přitom úzce spojená další budoucnost podzemí. Radnice plánuje zachovat jen jeho nejcennější část a zbytek zalít betonem.

Bývalé pivovarské sklepy v brněnských Řečkovicích

Tento záměr ale čelí kritice lidí včetně opozičních politiků. Vznikla proti němu i petice, kterou podepsalo přes 250 lidí. Proti postupu radnice se ozval také znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Jako hodnotné oceňují sklepy i památkáři.

„My, obyvatelé Brna-Řečkovic a Mokré Hory, zásadně protestujeme proti zničení naší unikátní historické památky v podzemí: pivovarských sklepů ze 17. století. Takové památky si každá obec opravuje a udržuje, zatímco vedení naší radnice ji chce zničit zalitím betonem, což by kromě nevratné likvidace sklepů způsobilo i mimořádnou ekologickou zátěž,“ píše autorka petice s pseudonymem Řečkovická Patriotka.

Kdo se skrývá pod touto identitou, není jasné. „Pokud víme, autorka si nepřeje být z osobních důvodů jmenována,“ říká k tomu Česlav Ulrich ze Spolku Za zdravé Řečkovice, který je v textu petice zmiňovaný, protože podal žádost o zpamátnění sklepů a petice ji podpoří.

Jasno má nicméně o autorství dokumentu řečkovický starosta Marek Viskot (ČSSD). Vidí za ní jednání opozice. „Na několika prvních místech jsou podepsaní opoziční zastupitel a jeho rodina,“ naznačuje.

Zůstane jen to nejcennější

Radnice zachová a opraví nejcennější část sklepení s podzemní rotundou a k ní vedoucí historickou chodbu z bývalého zámku. Zároveň ji zpřístupní lidem. Zbytek zasype popílkovou suspenzí.

„Jde o napojené části, které nemají historickou hodnotu; tehdy šlo o technické místnosti,“ poznamenává starosta. K rozhodnutí dospěli na základě výsledků stavebnětechnického průzkumu sklepů.

Na třicetimilionovou opravu areálu včetně nejhodnotnější podzemní části získali Řečkovičtí 20 milionů korun z městského rozpočtu. Pustit se do ní chtějí po letošní sezoně, na konci září, aby měli hotovo v květnu či červnu a stihli začátek příští sezony.

Podoba podzemní rotundy v brněnských Řečkovicích po rekonstrukci

Bez rekonstrukce reálně hrozí, že akce se budou muset od příštího roku přesunout jinam. V areálu se nebudou moci konat, dokud nebude opraven, což ale vyžaduje právě i vyřešení špatného stavu sklepů pod ním. Radnici na to upozornil statik.

„Situace si žádá větší diskusi a rozpravu nežli toto rychlé a podle našeho názoru neuvážené řešení. Hodový areál je jistě potřeba zrekonstruovat, ale nikoli za cenu zbrklého znehodnocení řečkovického podzemí,“ prohlašuje Ulrich.

Pro úplné zachování sklepů a postupnou opravu se vyslovuje znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. „Například Mincmistrovský sklep v centru města byl v podstatně horším stavu, než v jakém je řečkovické podzemí. Po opravě je teď turistickou atrakcí,“ dává příklad a říká, že zachování prostor je možné. „Vždy jdou zachránit, pouze musí být vůle,“ je přesvědčený Svoboda.

Radnice argumentuje, že záchrana celého sklepení by si vyžádala investici dosahující nejméně vyšších desítek milionů korun, což není v jejích rozpočtových možnostech. Navíc by peníze putovaly i do částí, které nemají historickou hodnotu a byly přistavěny až později. Svoboda nicméně spatřuje hodnotu sklepů v celé jejich komplexnosti a tvrdí, že je lze opravovat postupně, po částech.

Sklepy učí o vývoji pivovarnictví

Na opravné práce už mají v Řečkovicích stavební povolení a hledají na ně firmu. Památkáři se v povolovacím procesu k záměru nevyjadřovali, protože se nejedná o kulturní památku. Podzemní komplex ale i tak považují za cenný.

„Dochované prostory představují technologicky hodnotný celek demonstrující vývoj pivovarnictví v českých zemích ve zlomovém období 50. až 70. let 19. století. Cesta hledání adekvátních technologií a architektury se v nich projevila ve specifické podobě tří kruhových místností, jež nejsou pro pivovarské provozy vůbec typické,“ naráží Petr Holub z Národního památkového ústavu na jedinečnost podzemních rotund.

Podzemní rotunda je součástí bývalých pivovarských sklepů v brněnských Řečkovicích.

Nejstarší prostory pod budovou bývalého pivovaru vznikly patrně v 17. století. Zhruba ve stejné podobě byly místem ke skladování a zrání piva bezmála dvě další století.

V 19. století pak sklepy rozšířili, tehdy byl řečkovický pivovar asi po jedno desetiletí největším na území dnešního Brna. Svou činnost ukončil poté, co přešel pod pivovar Moravia, který řečkovické prostory nechal fungovat už jen jako sladovnu.

Páteřní část zachovaného sklepení tvoří dvě kolmé místnosti široké až osm metrů a vysoké okolo čtyř. Svrchu je spojuje cihlová klenba, jejich stěny zpevňuje beton. Na jeden z hlavních sklepů navazují dvě souběžně vedoucí užší chodby. Součástí podzemního systému jsou i tři kruhové rotundy.

  • Nejčtenější

Odtrhněte víčko od jogurtu, kelímky nevyplachujte, nabádá odpadová firma

18. března 2024  11:53

Se spuštěním automatické třídicí linky loni v březnu se v Brně nejen zvýšila rychlost zpracování...

Policie dopadla dvojici, po které pátrala kvůli napadení ženy na zastávce

12. března 2024  16:38,  aktualizováno  14.3 10:01

S modřinami a podlitinami a surově zbitá skončila po vánočním večírku loni v prosinci mladá žena,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám právo stát na chodníku, řval na strážníky řidič. Okřikl i plačící dceru

14. března 2024  11:57

Do nepříčetnosti vytočili brněnští strážníci řidiče, který své auto zaparkoval na chodníku. Chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cynický otec uškrtil manželku a tchyni, zamkl s nimi děti a šel do hospody

17. března 2024

Premium Před pětaosmdesáti lety začalo temné období, kdy byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava. Ani...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ustojí trenér Polách špatné výkony? Zbrojovka je opět v tísni

19. března 2024

Jenom tři jarní kola ve druhé fotbalové lize stačila, aby vedení Zbrojovky začalo zvažovat už...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Brno chce přilákat zdravotní turisty z ciziny, operaci mohou spojit s výletem

19. března 2024  6:47

Brněnská inzerce cílí na potenciální pacienty z řad turistů z okolních zemí. Plastičtí chirurgové...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...