Jedna z padesáti rodin, která se mohla přestěhovat do městského bytu v Brně v...

Jedna z padesáti rodin, která se mohla přestěhovat do městského bytu v Brně v rámci projektu Rapid Re-housing. | foto: Platforma pro sociální bydlení

Zlepšil se zdravotní stav rodin, hodnotí vědci dopady sociálního bydlení

  • 24
Na brněnský projekt Rapid Re-Housing se zaměřili vědci z Ostravské univerzity. Podle nich je úspěšný, zlepšil se zdravotní stav dětí i rodičů. Před rokem město Brno přidělilo obecní byty do nájmu padesáti rodinám, nyní 48 z nich splnilo všechny podmínky pro prodloužení smlouvy.

Vědci předložili výsledky z prvního půlroku výzkumu zabydlení rodin. Ukazují na zlepšení zdravotního stavu dětí i rodičů. Zlepšení finanční situace je však neprokazatelné.

„Po prvních šesti měsících můžeme konstatovat, že projekt ušetřil 25 výjezdů ambulance, 19 hospitalizací a 63 léčení antibiotiky,“ představil výsledky vedoucí výzkumu z Ostravské univerzity Štěpán Ripka. Rodiny v novém bydlení vědci srovnávaly s rodinami, které v bytové nouzi zůstaly.

Děti méně zlobí, říká klient

Jako velký přínos projekt vnímá i jeho klient Florian Kotlár. „Děti chodí do školy, učí se a mají se lépe. Dříve jen zlobily, ale teď je to jiné,“ popsal. 

Podle náměstka primátora Matěje Hollana může být nyní Brno inspirací v tom, jak citlivě řešit problematiku sociálního bydlení. Celkové výsledky z celého roku vědci zveřejní letos na podzim.

Za projekt sociálního bydlení nedávno Brno získalo ocenění v Bruselu. Porota vyzdvihla efektivitu, s níž město pomáhá s hledáním nového domova lidem v sociální nouzi.