Machinace a podvody při zakázkách končí, radnice budou výběrová řízení zveřejňovat na internetu. Ilustrační snímek

Machinace a podvody při zakázkách končí, radnice budou výběrová řízení zveřejňovat na internetu. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Radnice chtějí být průhledné, všechny zakázky budou mít i na webu

  • 1
Brněnské městské čtvrti chtějí být transparentní, a tak i na zakázky za pár tisíc korun vypíší veřejnou soutěž na internetu. Testovací verzi webu o podlimitních zakázkách zkouší i magistrát, do konce roku ho chce mít krajský úřad.

Podle zákona musí radnice zveřejňovat zakázky na takzvané dodávky a služby nad dva miliony a na stavební práce nad šest milionů. Často to však dělají jako chytrá horákyně: zakázku vyvěsí jen na vývěsní tabuli úřadu a považují ji za obecně známou.

Jak radnice informují o zakázkách

Na webu zakazky.brno.cz informuje magistrát o probíhajících zakázkách Brna i jednotlivých částí, na ně však jen odkazuje, záleží tedy na tom, co mají na stránkách samotné radnice.

Například Bohunice mají na webu 15 čerstvě skončených podlimitních výběrových řízení včetně termínů, názvů firem, které vyhrály, a částky, kterou jim radnice zaplatí.

Bystrc nabízí dvě aktuální zakázky, ty ukončené však na webu zatím nikdo nedoplnil.

Magistrát oznamuje jedinou zakázku, pro kterou v pondělí vypršel termín podání. Je jí vybudování naučné stezky Beringie v zoologické zahradě. Od května bude magistrát na web dávat informace o podlimitních zakázkách, ty však budou uveřejněny zpětně až po uzavření smlouvy s vybranou firmou.

"Příliš transparentní takový postup není, na internetu by k soutěži mělo přístup mnohem víc firem," vysvětluje David Ondračka z Transparency International. "Radnice si navíc většinou vyberou dvě tři firmy a těm zakázku nabídnou, z nich pak vyberou tu nejlevnější. Je ale hodně firem, které by se rády přihlásily do soutěže, ale o vypisování zakázky se vůbec nedozvědí," dodává Ondračka.

Hrozí tak, že se zopakuje situace z Medlánek, kde sice do soutěže na opravu místní školy opozice prosadila kromě tří radnicí oslovených i čtvrtou firmu, koaliční politik Tomáš Slanina však lobboval za její vyřazení (více o kauze si přečtěte zde). A v politice kvůli tomu skončil.

Všechny zakázky nad 5 000 korun

Po tomhle případu začaly brněnské radnice k manipulacím svádějící praxi řešit. "Na webu uveřejníme všechny zakázky nad pět tisíc korun," vysvětluje místostarosta Brna Bystrce Tomáš Přibislavský.

Bystrc rozdělila zakázky na pět kategorií. V první jsou ty malé do pěti tisíc, které radnice zadává přímo. Ve druhé od pěti do padesáti tisíc jsou zakázky, o nichž už na webu informovat musí. V nejvyšší kategorii nad dva respektive šest milionů jsou nejkomplikovanější kritéria i závazky radnice. Včetně zveřejnění smlouvy s firmou, která takovou zakázku vyhraje.

"To je dobré. Nejde jenom o to vypsat veřejné výběrové řízení, ale informovat lidi i o tom, kdo byl ve výběrové komisi a jak vypadá konkrétní smlouva," chválí radnici Ondračka.

Weby zatím nefungují stoprocentně, radnice na nich ale pracují

Web bystrcké radnice však zatím úplně nefunguje. "Není přehledný a není na něm všechno. Dolaďujeme to," dodává Přibislavský. Podobně reaguje i Jihomoravský kraj, který rozjíždí webové stránky krajbezkorupce.cz. Ten je ovšem nefunkční. "Vypisujeme výběrové řízení na to, kdo web udělá," vysvětluje zastupitel Stanislav Navrkal.

A stejná je situace i v Jundrově. "Zveřejňujeme zakázky nad dvacet tisíc korun. Zázraky neděláme na počkání, potřebujeme nové webové stránky, na kterých by takové informace mohly být," vysvětluje starostka Ivana Fajnorová.

Dobrou vůli deklaruje i magistrát Brna: od května chce rozjet webové stránky pro podlimitní zakázky, zatím testuje jejich provoz. "Zveřejňovat je budeme až zpětně po uzavření smlouvy. Je to provizorní řešení, ale i to je nad rámec zákona," přiznává Zuzana Gregorová z tiskového oddělení magistrátu.