Pyrotechnici odpálili v lese u Brna stovky kilogramů munice z války

  • 1
Přibližně sedm set kilogramů munice ze druhé světové války vykopali v lese u jihomoravské Svatoslavi nedaleko Brna policejní pyrotechnici. Většinu ze zbraní po německé armádě odpálili přímo na místě.

Na munici narazil 1. května hledač kovů, který objevil dva dělostřelecké granáty. Pyrotechnici pak v oblasti mezi Tišnovem a Velkou Bíteší odhalili neodpálenou trhací jámu z konce druhé světové války. Munici zde nejspíš ukryli němečtí vojáci při ústupu z Tišnovska.

„Vykopání a likvidace nalezené munice trvaly pyrotechnikům téměř třicet hodin,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Pyrotechnici vykopali necelou stovku dělostřeleckých nábojů větší ráže, 65 dělostřeleckých min, 70 kusů munice ráže do třiceti milimetrů, ruční a puškové granáty. Nalezli také rozbušky a další střelivo.

„Většinu dělostřeleckých granátů a min jsme kvůli jejich špatnému stavu museli odpálit na místě. Nález obsahoval i sto kilogramů trhavin. Některá munice byla těsně před výbuchem,“ uvedl šéf brněnských pyrotechniků Radek Žemlička.

Munici ve středu v podvečer odpálili policisté ve třech vyhloubených jamách. Na více než hodinu kvůli tomu uzavřeli frekventovanou silnici mezi Tišnovem a Velkou Bíteší a okolí v okruhu pěti set metrů. Asi třetinu granátů převezli do skladu munice, kde je zlikvidují.

Podle Maláška mají hledači kovů dvě sezony, na jaře a na podzim. Podobný nález se uskuteční přibližně jednou za rok. Hledači nejčastěji nacházejí právě munici ze druhé světové války, která je i po téměř osmdesáti letech nebezpečná.

„Přestože jsou granáty zvenku zkorodované, uvnitř vypadají, jako by je vyrobili před pár týdny. Munice je stále funkční,“ upozornil Malášek. Nálezce tedy musí být obezřetný a s municí nemanipulovat. Od místa nálezu je potřeba se vzdálit a zavolat policisty.

V lese poblíž Svatoslavi odpálili pyrotechnici stovky kilogramů munice.

V lese poblíž Svatoslavi odpálili pyrotechnici stovky kilogramů munice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz