Na pomníku rudoarmějců v Králově Poli se znovu objevily srp a kladivo v pěticípé hvězdě | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Půlmetrová kovová hvězda se srpem a kladivem už vévodí pomníku v Brně

  • 51
Kontroverzní symbol se bezmála po dvou letech vrátil na původní místo. Na pomníku rudoarmějců v brněnském Králově Poli se o víkendu znovu objevil kovový srp zkřížený s kladivem uvnitř pěticípé hvězdy o rozměru půl metru. A to přesto, že jeho oficiální umístění bylo v plánu až v pondělí.

Památník vešel ve známost před dvěma lety, když z něj královopolský místostarosta René Pelán (ODS) komunistický symbol odbrousil. Poničený žulový kámen pak nechal u kameníka vyhladit.

Pomník Rudoarmějců v Brně - místostarosta Pelán z něj odbrousil srp s kladivem

"Magistrát města Brna zaměňuje srp a kladivo v hvězdě s oficiálním symbolem Rudé armády, kterým však je prostá hvězda," řekl organizátor výzvy proti opětovnému umístění symbolu Martin Kyselák. V pátek ji s více než osmi sty podpisy předal brněnskému primátorovi Romanu Onderkovi.

"Naše práce je hotová. Městu ji budeme oficiálně předávat v pondělí tak, jak je uvedeno ve smlouvě. Tím pro nás zakázka končí, " sdělil architekt Harald Čadílek.

Už dřívě se pro MF DNES vyjádřil, že se bojí symboly předat dříve, i když už byly hotové. "Symboly tam dám až na poslední chvíli, aby se něco nesemlelo. I proto teď máme stavbu oplocenou," uvedl.

Slavnostní odhalení památníku je naplánováno na pondělí 27. dubna.

,