Areál firmy ICEC ve Šlapanicích

Areál firmy ICEC ve Šlapanicích | foto: ICEC

Půda ve Šlapanicích je stála zamořená, voda ze studní je nepoužitelná

  • 1
Pozemek pod bývalou chemičkou Dehtochema v centru Šlapanic je už několik let zamořený. Peníze na vyčištění půdy slíbilo ministerstvo financí, stále je ale nedodalo. Místní tak kvůli kontaminaci nemohou používat vlastní studny.

Obyvatelé Šlapanic nyní stále čekají na peníze slíbené ministerstvem financí. Měly by pokrýt závěrečnou etapu sanačních prací v areálu bývalého národního podniku Dehtochema. Ten v obci provozoval chemičku na výrobu dehtových a později asfaltových lepenek. Zůstal po něm ale sedmi hektarový zamořený pozemek. Na vyčištění kontaminované spodní vody je potřeba sto padesát milionů korun.

Zamořený areál ve Šlapanicích

V 19. století zde byl postaven Rolnický akciový cukrovar, fungoval až do roku 1931.

Do opuštěných prostor se koncem 30. let nastěhovala německá firma Schottola.

Vyráběla tu střešní lepenku a podlahové krytiny.

Po znárodnění v roce 1945 byl podnik zařazen do komplexu Ostravských chemických závodů a stal se součástí národního podniku Dehtochema. Ten zde vybudoval zařízení pro destilaci dehtu a začal vyrábět dehtové lepenky.

Kvůli dopadům na životní prostředí tu destilace dehtu skončila v roce 1962.

"Hlavním rizikem ze zbytkového znečištění je šíření rozpuštěné kontaminace v podzemní vodě do prostoru občanské zástavby, kde je řada studní využívaných obyvateli k zálivce zahrad nebo napouštění bazénů," uvedl Jindřich Mikeš z České inspekce životního prostředí.

Stát tu již investoval nemalé peníze v roce 2004, kdy se v areálu odtěžilo a vyvezlo 280 tun dehtu a dalších chemikálií. Česká inspekce životního prostředí tehdy stanovila limity, kterých musí být dosaženo do druhé etapy.

Mezi domy a chemičkou bude drenážní stěna

"Situace se zlepšila. Po třech letech však opět vyskočily hodnoty znečištění a stav se rapidně zhoršil," popsal starosta Šlapanic Jaroslav Klaška. Výsledkem je, že lidé v okolí areálu stále nesmí používat vodu ze svých studní. Chemikálie se totiž rozšířily až po okolní zástavbu.

"Lidé dlouhodobě vědí, že by neměli používat vodu ze svých zdrojů," přiznal Martin Jedlička, předseda představenstva a ředitel společnosti ICEC, která nyní areál bývalé chemičky vlastní.

Nápravu by měla přinést druhá, závěrečná etapa. Vláda areál firmy zařadila mezi lokality, u nichž budou sanační práce dokončeny při takzvané superzakázce vypsané ministerstvem financí. "Přes vrty se voda odčerpá a bude vyčištěna. Mezi areálem a zástavbou rodinných domů by měla vyrůst drenážní stěna," popsal Jedlička.

Plány jsou sice přesně stanovené, práce však ještě nezačaly. Nyní situaci zachraňuje pouze mezietapový monitoring. Areál pravidelně navštěvuje firma, která průběžně kontroluje stav podloží.

Výběrové řízení na ekologickou zakázku stále pokračuje

"Projektová dokumentace druhé etapy je už schválená. Ministerstvo financí, které odpovídá za financování druhé etapy, už má od nás od poloviny loňského roku na stole žádost o navýšení rozpočtu na takovou částku, která by rozpočet sanace pokryla," uvedl Jedlička.

Podle mluvčího ministerstva financí Jakuba Hasse ale pokračuje výběrové řízení na zadavatele komplexní ekologické zakázky, které bylo zdrženo vyšetřováním Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. "Do konce března bude aktualizován dataroom. To znamená informace o všech lokalitách pro uchazeče," uvedl Hass. Resort však upozorňuje na další možné prodlevy.

Je totiž třeba počítat s pětiměsíční lhůtou pro ocenění škod ze strany uchazečů o zakázku a předložení jejich nabídek. "Jen v případě havarijního stavu, což není případ Šlapanic, dochází k přednostní sanaci mimo komplexní zakázku," doplnil Hass.

Je tak velmi pravděpodobné, že Šlapaničtí budou muset čekat další měsíce, než přijedou pracovní čety.