Ptačí park má vzniknout u Dubňan na Hodonínsku. Ornitologové si pro něj v nivě říčky Kyjovky vyhlédli lokalitu nazvanou Kosteliska. | foto: Gašpar Čamlík

Zaplevelené louky promění v ptačí park. Přiláká vzácné vodní opeřence

  • 8
Ze zanedbané džungle na Hodonínsku vytvoří ornitologové okouzlující park jen pro ptáky. Očekávají přílet vzácných vodoušů rudonohých.

Před třinácti lety založila Česká společnost ornitologická první soukromý ptačí park Josefovské louky. U Jaroměře na východě Čech vznikl opravdový mokřadní ráj, který dnes i v největším suchu překypuje životem

Vidět se tu dá téměř 180 druhů ptáků, z úkrytu pozorovatelen je sem chodí sledovat zvědaví lidé, ale třeba i děti ze škol. Podobný ptačí park má vzniknout i u Dubňan na Hodonínsku. Ornitologové si pro něj v nivě říčky Kyjovky vyhlédli lokalitu nazvanou Kosteliska.

Zatím to tady však vypadá spíš jako zarostlá džungle. Zanedbané pozemky chtějí ornitologové postupně vykoupit. Peníze shánějí také prostřednictvím crowdfundingu, aby mohli s odkupy začít v polovině roku.

„Kosteliska jsou skoro celá porostlá invazními bylinami a dřevinami, prostor nevypadá vábně. Ale to je také v souladu s naším záměrem. Nechceme se začít starat o krajinu, která funguje, kde je všechno v pořádku a kde už ptáci jsou. Naším záměrem je nastavit tady správný způsob péče o tento prostor a přetvořit jej tak, aby byl atraktivní pro ptáky, hmyz, rostliny a v neposlední řadě také pro lidi,“ vysvětluje Gašpar Čamlík, jednatel jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

Kosteliska by mohla být v budoucnu půvabnou lokalitou. Už teď jsou v místě tůně plné života. Okolo Kyjovky a Šardického potoka se rozlévá voda a ptáci se sem částečně stahují. 

Od příštího jara se přes Kosteliska projdou i návštěvníci

Bez zásahu člověka se ale tato okouzlující zákoutí ztrácejí v záplavě okolních zanedbaných ploch. Až se louky pokosí a upraví a voda dostane víc prostoru, mohou se k Dubňanům začít stahovat i ptáci, kteří jsou u nás nejohroženější. Tedy takoví, kteří pro svůj život potřebují mokré louky.

Třeba vodouš rudonohý – bahňák, který z mnoha míst dávno vymizel a na počátku tohoto století v celém Česku hnízdily jen čtyři desítky párů. Nebo kachny s poetickými jmény lžičák pestrý a čírka modrá. 

Atraktivní má být ptačí park také pro husy, a když se podaří vytvořit větší mokřad, objevit by se mohl i kriticky ohrožený bukáč velký – pták vázaný na rákosiny a dodnes opředen mnoha záhadami. Ornitologové doufají, že v parku zahnízdí i sýkořice vousatá nebo slavík modráček.

Jakmile se podaří krajinu zušlechtit, vezmou do ní ornitologové návštěvníky. „Plánujeme vytyčení stezek, stavbu pozorovatelen, budeme pořádat různé akce od exkurzí až po ty dobrovolnické, při nichž se lidé mohou zapojit do zvelebování prostoru. A samozřejmě pro děti bude ptačí park sloužit jako součást environmentální výchovy,“ podotýká Čamlík s tím, že s exkurzemi chtějí začít od příštího jara. 

Inspiraci opět najdou na Josefovských loukách, kde průvodci berou zájemce nejen za ptačími krasavci, ale třeba i na návštěvu bobřího hradu, pozorování divokých koní a praturů nebo na živý most.