Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přichází komentovat výsledky povolební schůzky s...

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš přichází komentovat výsledky povolební schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech ( 23. 10. 2017) | foto: Petr Topič, MAFRA

Jako premiéra raději Babiše než Filipa, prozradili voliči komunistů

  • 33
Pro voliče komunistů je jako premiér přijatelnější lídr hnutí ANO Andrej Babiš než Vojtěch Filip – tedy předseda strany, které dali svůj hlas. Vyplynulo to z průzkumu politologů Masarykovy univerzity mezi voliči na jižní Moravě, do něhož se v pátek a v sobotu zapojilo přes 2 300 respondentů.

„Výsledky vypovídají o tom, že voliči komunistů vědí, že je nereálné mít premiéra z KSČM. Navíc jejich lídr je nevýrazný. Andrej Babiš k nim promlouvá mnohem lépe než Vojtěch Filip. Je ale zajímavé, že je to neodradí komunistům hlas stejně hodit,“ popsal politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Michal Pink, přičemž upozornil na fakt, že komunisté mají nejstabilnější jádro.

Ti, kteří je volili minule, dali straně hlas i letos a dá se předpokládat, že tak učiní i příště. „Zároveň vysílají signál, že by si ideálně představovali koalici právě s hnutím ANO,“ podotkl Pink.

Překvapivý postoj v otázce premiéra nebyl jen u komunistů. „Ani voliči Starostů a nezávislých nejsou přesvědčení o tom, že by předsedou vlády měl být jejich lídr Jan Farský. Jeho jméno nezmínilo 70 procent voličů této strany,“ poukázal Pink.

Příznivci STAN by naopak za vhodnějšího premiéra považovali Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL).

Co se týče Babiše, toho jako přijatelného premiéra vnímají lidé spíše mimo Brno. Tam by pro něj byla třetina respondentů, v největším městě jižní Moravy pětina.

Výzkum dále ukázal, že většina voličů ČSSD, ODS a KSČM byla rozhodnutá dlouhodobě. Naopak ke STAN se lidé přiklonili v posledních hodinách.

Ti, kteří svůj hlas dali KDU-ČSL, ODS a TOP 09, se zase nejvíce rozhodovali podle rodiny.  Nejméně ochotní přiznat, jakou stranu nakonec vybrali, byli voliči SPD. Ti se podobně jako příznivci Pirátů rozhodovali podle průzkumu až těsně před volbami - v posledních dnech, maximálně týdnech (psali jsme zde).