Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Průměrná mzda v kraji stoupla na 21 494, dosáhne na ni ale jen třetina lidí

  • 3
Průměrná mzda v Jihomoravském kraji ve druhém čtvrtletí navzdory prohlubující se hospodářské krizi meziročně stoupla o 4,2 procenta na 21 494 korun. Teoreticky přibylo každému zaměstnanci na výplatní pásce 874 korun. S výjimkou Prahy je to nejvyšší skok mezi všemi kraji. To ale ještě neznamená, že se lidé na jihu Moravy mají lépe.

"Pro mě je to trochu překvapivá informace. Finanční situace mnoha firem je taková, že si jejich zaměstnanci netroufnou vyjednávat o platech," diví se předseda Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.

Podle analytiků zkresluje statistiky fakt, že mezi zaměstnanými vzrostl podíl lidí s vyššími příjmy. "V první polovině roku se propouštělo hlavně u nízkopříjmových skupin obyvatelstva," poznamenal analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Nejvíce propouštěli dělníky

To potvrzují i data úřadů práce. "Nejvíce se propouštělo ve zpracovatelském průmyslu a hlavně na dělnických pozicích," uvedla mluvčí brněnského úřadu práce Ivana Ondráková. Podle podrobnějších údajů, které zveřejnil Český statistický úřad, je nárůst platů dán především zvýšením mezd u úředníků a dalších zaměstnanců státní správy o 4,3 procenta. Platy v soukromém sektoru rostly zhruba polovičním tempem.

I když platy v kraji vyskočily v průměru o 874 korun, po odečtení inflace, která udává růst spotřebitelských cen, si zaměstnanci ve skutečnosti polepšili o 2,8 procenta. To znamená o 583 korun.

"Částečně může hrát roli i to, že Brno je po Praze druhým největším administrativním centrem státní správy," vysvětluje si "rekordní" skok Hatlapatka.

Odhaduje, že i ve druhém pololetí mzdy porostou podobným tempem hlavně díky státnímu sektoru. "Naopak v soukromých podnicích mzdové tlaky ještě vzrostou. Díky nízké inflaci bychom si ale za celý rok měli udržet růst reálné mzdy, i když jen slabý," předpokládá analytik.

Lidé utrácet nebudou, krize se stále bojí

Mohou na "zbohatnutí" Jihomoravanů vydělat i obchodníci? Zřejmě ne. "Lidé spíše očekávají další zhoršení ekonomické situace a růst nezaměstnanosti. To je bude od vyššího utrácení odrazovat," dodal Hatlapatka.

Propouští se. Růst platů je virtuální

Zahrávat si s průměrnými čísly bývá ošidné. Podle společnosti Trexima, která zpracovává údaje o výdělcích, dosáhne na průměrnou mzdu v Jihomoravském kraji jen třetina zaměstnanců. "Při současném propouštění může být platový růst pouze virtuální," tvrdí předseda Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.

Jihomoravané si v průměru přilepšili o 874 korun. S výjimkou Prahy je to nejvyšší nárůst mezi všemi kraji. Co tomu říkáte?
Domnívám se, že mzdy nemají úplně právo růst. Finanční situace mnoha firem v kraji je taková, že si jejich zaměstnanci netroufnou vyjednávat o platech. Firmám jde o to, aby přežily, zaměstnancům o to, aby si udrželi místo. Jestli jejich plat o pár procent klesne nebo vzroste, teď není důležité. Statistický růst mezd tedy může být trochu zavádějící.

Čím si tedy vysvětlujete ten "rekordní" nárůst platů na jihu Moravy ve srovnání s ostatními kraji?
Řady nezaměstnaných rozšířili hlavně hůře placení pracovníci. Hodnotu průměrné mzdy pak zásadně ovlivňují vysoké platy.

Za růstem průměrné mzdy ve druhém čtvrtletí stojí hlavně státní sféra. Dá se to vztáhnout i na kraj?
Nejspíš ano. Brno je centrem soudnictví a je tady také řada centrálních úřadů. Je zde více vysokých škol a fakultních nemocnic než v jiných krajích.

Může to být i tím, že je Brno jakýmsi českým Silicon Valley, že tady podniká hodně firem zaměřených na informační technologie?
To je teď ještě trochu přehnané tvrzení. Možná až po Ceiteku (Středoevropský technologický institut - pozn. red.) a dalších projektech, které připravuje fakulta informatiky. Firmy začaly škrtat i na výměnách informačního systému, takže s krizí se potýkají i informatické firmy, že by se jich to nedotklo a zvyšovaly mzdy, to si nemyslím.

Jak se budou mzdy Jihomoravanů podle vás dále vyvíjet?
Každý manažer sleduje dva faktory: inflaci, což je důležité pro diskusi s odborovými předáky, a jak platí konkurence, protože nechceme platit ani o korunu méně a ani více než konkurence. Buď nám lidé utečou, nebo budeme příliš drazí. Očekáváme, že mzdy budou tak rok dva stagnovat.