Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Projekty hotelů a obchodů u brněnského letiště padly

  11:12
Brněnské letiště stále obklopují pole. O okolní pozemky vedle dálnice D1 už před lety projevili zájem investoři a provozovatel letiště má projekt nákladního překladiště. "Měli jsme tu developera, který chtěl na části dvanáctihektarového pozemku stavět obchodní centrum a hotel," uvedl starosta městské části Slatina Jiří Navrátil.

Brněnské letiště v Tuřanech | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Zastupitelé odsouhlasili změnu územního plánu, aby se pole dala využít i jinak než obděláváním, ale po letech investor ztratil zájem.

Pár minut jízdy autem od letiště u hlavní výpadovky z města, na Řípské ulici, chtěla ještě před rokem a půl brněnská společnost Magnum postavit hotelový komplex s malým konferenčním centrem. Nakoupila pozemky, ale teď čeká na příznivější dobu.

"Bavil jsem se s hoteliérem, co říkal, že s bídou vydělá na mzdy a na elektriku. Předpokládám, že potrvá ještě dva roky, než poptávka po ubytování zase solidně poroste," poznamenal majitel skupiny společností Magnum Miroslav Vymazal. Ten počítal s tím, že projekt spolkne minimálně 180 milionů korun.

Hotel měl sloužit nejen lidem, kteří by cestovali letadlem. "Poloha se nám zdála dostatečně atraktivní. Počítali jsme s tím, že ho budou využívat i obchodní zástupci, kteří jezdí do nedalekých průmyslových zón," dodal Vymazal.

Starosta Tuřan Miroslav Dorazil soudí, že to je přesně ten typ projektů, které by mohly nedaleko letiště nebo v jeho bezprostřední blízkosti vznikat. Další průmyslové zóny by už podle něho okolní krajině jenom uškodily.

"Jsme zastánci mírného rozvoje. Kilometr od letiště je šlapanická průmyslová zóna, zhruba stejně daleko jsou Černovické terasy. Samý beton a šeď. Rozvoji letiště by pomohla nabídka dalších služeb, třeba hotel," soudí Dorazil.

Překladiště by stálo miliardu a půl

Výhodnou polohu blízko dálnice i železnice zatím kraj pořádně nezúročil. "Nákladní dopravě by mohlo výrazně pomoci vybudování moderně vybaveného logistického parku, který by byl napojený na řadu obchodních partnerů," popisuje podnikatelské příležitosti předseda Krajské hospodářské komory Jihomoravského kraje Michal Štefl.

Provozovatel letiště, které patří kraji, o něčem takovém už dlouho uvažuje. Projekt překladiště výrobků a surovin, které by sloužilo jak letecké, tak železniční a dálniční dopravě, zatím zůstává v šuplíku. Náklady na jeho vybudování by podle předsedy představenstva akciové společnosti Letiště Brno Jiřího Filipa dosáhly 1,5 miliardy korun a vyžadoval by jak soukromý, tak veřejný kapitál.

"Ať letiště nespí a nabízí aktivně své služby"

V době, kdy vedení kraje odhaduje, že kvůli hospodářské krizi do krajského rozpočtu přiteče na daních zhruba o tři čtvrtě miliardy korun méně, se těžko dají uskutečnit investice podobných rozměrů.

Od samotného provozovatele něco takového nelze čekat. Nepříznivá ekonomická situace, která vyvolala útlum letecké dopravy, se dotýká všech letišť.

Jiří HlavenkaPodle podnikatele a soukromého investora Jiřího Hlavenky je brněnský region dostatečně velký i bohatý na to, aby mezinárodní letiště uživil.

"Krizi je nutné aktivně přečkat, ne prospat. Letiště by mělo být daleko obchodně aktivnější, musí se hlavně podnikatelům aktivněji ,prodávat‘. Zatím jsem si aktivního marketingu u brněnského letiště nevšiml," soudí Hlavenka.

Podle něho každý podnikatel nebo manažer ví, za jak dlouho se dostane tam či onam autem a kolik ho to stojí, ale často nemá ponětí, jestli se tam dá i výhodně zaletět.

Plaček: Víc cestujících a zboží, to je víc peněz na rozvoj

K záměrům brněnského letiště patří i vznik logistického centra, které by sloužilo jako překladiště zboží a surovin v letecké, železniční i dálniční přepravě. Už několik let však zůstává jenom na papíře.

"Zatím vůbec není jasné, kdy by mohlo vzniknout. Jsou tady pro to určené pozemky u dálnice. Záleží na tom, zda se najdou investoři," uvedl ředitel letiště Tomáš Plaček.

Tomáš Plaček - ředitel brněnského letiště

Jaké jsou vaše nejbližší rozvojové plány?
Elektronické zabezpečení letiště. Letiště musí splňovat přísná bezpečnostní kritéria související se vstupem země do schengenského prostoru. Týká se to vstupu do areálu letiště, ochrany civilního letectví. Počítá se s inovací naváděcích přibližovacích systémů, umožňujících přistávání letadel i při špatné viditelnosti. Investice se pohybuje v řádu stovek milionů korun. Dále se počítá s doplněním odbavovacích ploch.

Slibujete si od toho i zvýšení provozu?
Doufáme v to. Víc cestujících, víc letadel a zboží přinese další prostředky na rozšíření kapacit, dobudování infrastruktury a dalšího vybavení letiště. Nabídka doprovodných služeb, obchodů, restaurací záleží na rozvoji počtu cestujících.

Rýsuje se otevření dalších pravidelných linek?
Pravidelně jednáme s dopravci, ale je to obtížné, protože konkurence, zejména Vídeň a Bratislava, je blízko. Každý dopravce se rozhoduje dlouho, než vyhodnotí, zda je daný trh pro něj zajímavý. Než se mu investice začne vracet, tak je to pro něj nemalá zátěž.

Mají o rozvoj letiště zájem nějací investoři?
Jednáme s investory z letecké branže, to znamená servisy letadel, provozovateli letecké nákladní dopravy. Potenciálních partnerů je více. Vyhledáváme je nebo za námi přicházejí sami. Nic není v takovém stadiu, abychom mohli oznámit konkrétní datum a akci.

Jak váš byznys podporují okolní průmyslové zóny?
Působí tam různé subjekty a jsou mezi nimi i velké mezinárodní spediční společnosti, které by pro nás byly zajímavé. S některými jednáme, ale nebudu konkrétní. Každá zóna nějakým způsobem přispívá k rozvoji města i k rozvoji letiště. Když do zóny v Modřicích přijde nový investor, tak to pro nás znamená, že máme o stovku cestujících za měsíc více. To je vedlejší efekt každé takové investice a nemusí být přímo na letišti. Na výkonech pravidelné dopravy se zvýšil počet přepravených osob díky tomu, že od konce března máme čtyřikrát denně spojení s Prahou. Ve většině případů jsou to obchodní cestující.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

Dopravu na D1 u Vyškova směrem na Ostravu omezil požár hybridního vozu

18. dubna 2024  8:01,  aktualizováno  8:09

Dálnici D1 ve směru na Ostravu po 7. hodině uzavřel za exitem 226 Vyškov-západ požár hybridního...

V Brně odmítají drahé služby úklidových firem, o pořádek se starají sami

18. dubna 2024

Ještě loni měly Bosonohy zametací stroj jen půjčený, letos si ho však už raději koupily a řeší...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...