Redaktorka MF DNES s legálními drogami (ilustrační snímek).

Redaktorka MF DNES s legálními drogami (ilustrační snímek). | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Prodej náhražek drog v Brně zřejmě brzy skončí. Díky změně zákona

  • 12
Obchod s legálními drogami, který funguje v Brně na Jánské ulici jen několik týdnů, má namále. Poslanci totiž schválili rozšíření seznamu zakázaných látek o třiatřicet nových položek. Jde většinou o syntetické látky, které mají účinky jako běžné drogy. Pokud změnu schválí i senátoři, obchod pravděpodobně okamžitě skončí.

Policie změnou zákona totiž získá efektní nástroj, jak proti šíření těchto nových omamných látek zasáhnout.

V kamenných obchodech jsou sáčky s (ne)legálními drogami označené jako sběratelské předměty nebo hnojiva. "V současnosti bychom mohli zakročit, pouze pokud by nabádali k jejich užívání. Jakmile ale začne nový zákon platit, můžeme prodejce zakázaných látek postihnout," nastínil mluvčí Národní protidrogové centrály Petr Procházka.

Ve spolupráci s kriminalisty pak zajistí vzorek prodávaných látek, a pokud chemická analýza prokáže, že jsou zakázané, je to dostatečný podklad pro policejní šetření.

Zákon však ještě musí projít Senátem a musí ho podepsat prezident. Předpokládá se, že začne platit od července.

Náhražky marihuany a pervitinu

Tajemné balíčky sítě Amsterdamshop, která kromě Brna obchoduje se "suvenýry" například v Ostravě, Olomouci i na internetu, už před časem zkoumala Marie Staňková z ostravského Ústavu soudního lékařství. Její chemická analýza odhalila řadu látek z nového seznamu.

Jeden z pardubických obchodů s legálními drogami

V sušených rostlinách Staňková našla syntetické kanabinoidy, které působí podobně jako marihuana. Balení prášku zase obsahovala syntetické cathinony, které se účinkem dají přirovnat třeba k pervitinu.

Tyto látky přitom mohou být pro ty, kteří jim holdují, velice nebezpečné. "Předávkování se projevuje panikou, halucinacemi a paranoií. Může nastat až rozvrat vnitřního prostředí, poruchy vědomí nebo kóma," popsala Staňková.

Problémem je, že prodejci na změnu zákona mohou rychle reagovat. "Obsah balíčků je možné pozměňovat tak, aby v nich byly ty látky, které v seznamu zakázaných nebudou uvedeny, a přitom si syntetické drogy zachovaly žádoucí účinek," doplnila Staňková.

Houževnatosti obchodníků se obává i policie. "Protidrogová centrála už v minulosti navrhovala, aby se seznam zakázaných látek dal rozšířit pouhou vyhláškou, to by boj proti nim ulehčilo," doplnil Procházka.