Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kontrola privatizace bytů od revoluce? Politici přiznávají, že to není reálné

  6:17
U záměru kontrolovat všechny privatizace bytů v Brně hrozí, že skončí fiaskem. Bytů, které Brno zprivatizovalo, je od revoluce odhadem 27 tisíc a zkoumání dokumentů může kontrolní výbor zastupitelů paralyzovat. Řada politiků nyní považuje návrh na přezkoumání tak velkého počtu případů za nereálný a populistický, přestože pro něj předminulý týden hlasovali.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Po nedávných kauzách ohledně přidělování a prodeje městských bytů v Brně nejenže nová koalice stopla další privatizace. Zároveň se kontrolní výbor zastupitelů začne zabývat veškerými kroky ohledně bytů v minulosti.

„A to od revoluce až do současnosti. Jsou to odhadem tisíce případů. Já jsem si o sobě taky ledasco přečetl a byl bych rád, aby se prověřily všechny záležitosti i směrem do historie,“ prohlásil iniciátor návrhu a brněnský zastupitel Petr Hladík (KDU-ČSL), jenž podle kriminalistů jako náměstek primátorky v minulém volebním období tlačil i ze zištných důvodů na privatizaci některých domů.

Na první pohled jde od kandidáta na ministra životního prostředí o líbivé prohlášení, má však spoustu „ale“, která jeho slova staví spíš do populistické roviny. Už jen proto, že kontrola všech bytů od revoluce by znamenala projít několik tisíc dokumentů.

„Populistické gesto to rozhodně není. Jde o krok, jenž byl podpořen všemi stranami v zastupitelstvu, má širokou podporu. Brno má uvolněného předsedu kontrolního výboru, který měsíčně pobírá 90 tisíc hrubého za to, aby tyto případy řešil,“ sdělil MF DNES Hladík.

Podle šéfa zmíněného výboru Tomáše Skřičky (SPD) se od revoluce zprivatizovalo v Brně asi 27 tisíc bytů. „Já proto původně navrhoval jiné, elegantnější usnesení. Tedy že zkontrolujeme velmi důkladně pět či deset domů, o nichž se psalo. Ale když to teď řeknu nehezky, pan zastupitel Hladík nám do toho svým návrhem hodil vidle. Jestli něco nazvat populismem, tak to bylo právě tohle z jeho strany,“ reagoval Skřička na otázku, zda se i on nedopustil podbízivého jednání, když pro jeho návrh zvedl ruku. Své hlasování vysvětluje tím, že by si koalice stejně prosadila svou.

I když to mohlo zpočátku vypadat, že se v Brně rozjede nebývalá bytová inventura, Skřička na dotaz MF DNES přiznal, že něco takového není reálné. „My jsme byli zvoleni, abychom prováděli kontrolu tohoto zastupitelstva. Ano, naše právo je jít i do minulosti, ale nejde paralyzovat činnost výboru tím, že nebudeme dělat nic jiného,“ uvedl.

Už žádné privatizace městských bytů, slibuje po kauze nové vedení Brna

Také náměstkyně primátorky pro bytovou oblast Karin Podivinská (ANO) předpokládá, že kontrolu lze provést jen „namátkou několika domů“. Skřička navíc nemá příliš jasnou představu, jak by taková inventura měla vypadat. „Pracujeme na metodice. Uvidíme, co je v našich silách a co má smysl,“ sdělil.

A není sám. Podobně odpověděli i další dva členové výboru – Vít Prýgl (ANO) a Jiří Ides (ČSSD). „Já ani nemám zkušenost s kontrolní činností, takže nevím, jestli každý člen dostane na starost nějaký dům, nebo jak to bude,“ zamýšlí se Prýgl. Ides počká, s čím přijdou kolegové. „Svůj mandát jsem vnímal pro toto volební období, ale do kontroly se zapojím,“ poznamenal.

Podle dalšího člena Matěje Hollana (Žít Brno) kontrolní výbor nedokáže suplovat práci policie. „Můžeme evidovat některé podezřelé věci, možná to však zůstane jen v rovině pocitů,“ doplnil.

S tím má ostatně zkušenost i místopředsedkyně výboru Monika Lukášová Spilková (Piráti), která se už v minulém volebním období zabývala třeba privatizací domu na adrese Hrnčířská 17. V něm v roce 2013 vzniklo družstvo s členy v podobě nájemníků, ale po třech letech se najednou stal jeho předsedou exšéf bytové komise na Brně-střed Otakar Bradáč z ODS, který nyní sedí ve vazbě kvůli obvinění z korupce při přidělování městských bytů.

Jestli při prodeji domu s velkou slevou tamnímu družstvu došlo ke zneužití politické funkce a podjatosti, není jasné. „Kontrolní výbor konstatuje, že vzhledem k tehdejší legislativě, zejména k absenci jmenovitého hlasování, není možné zjistit další skutečnosti,“ stojí v usnesení.

Audit od firmy je příliš drahý

Spilková tak uznává, že pátrání bude složité, například i kvůli skartaci dokumentů po uplynutí lhůty. Třeba u materiálů k přidělení bytů je to na Brně-střed deset let. „Navíc v historickém spisovém plánu nemusí být všechny položky, které se řeší dnes. Dříve se některé věci mohly nazývat jinak, ukládat podle jiné logiky nebo zveřejnění na úřední desce ve zmiňovaném plánu zcela chybí,“ přiblížila mluvčí radnice Brna-střed Kateřina Dobešová.

Spilková tak má obavy, aby kontrola nebyla jen nahrávkou politikům. „Může to pak působit jako legitimizace toho, že celá privatizace bytů v Brně proběhla v pořádku, ale to my tím vůbec neřekneme,“ nastínila „kouřovou clonu“, jež by zakryla bytové kauzy. Zároveň ale nechce tvrdit, že by se privatizací neměli zabývat, i když závěr může být nakonec vlastně nijaký.

To si uvědomuje i Skřička. Důvěru ovšem nemusí vzbuzovat ani fakt, že politici budou kontrolovat sami sebe. „Při znalosti cen auditorských firem si neumím představit, co by řekli zastupitelé a Brňané na to, že bychom za něco takového vyhazovali peníze,“ uzavřel.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...