Pod novými přístřešky sedí lidé zády k tramvajím, prý kvůli bezpečnosti

  • 420
U tramvajové zastávky Grohova v centru Brna přibyly v posledních týdnech přístřešky, do nichž se mohou cestující schovat před nepřízní počasí. Udivuje ovšem, že jsou nezvykle natočeny zády k ostrůvku, k němuž přijíždějí tramvaje. Důvodem je podle dopravního podniku bezpečnost.

Dosud se na zastávce na ulici Veveří nemohli cestující před nepřízní počasí nikam ukrýt. Poslední týdny už tuto možnost mají, ale ne v takové podobě, jak by si mnozí představovali.

Přístřešky jsou na chodníku otočené zadní stranou směrem k silnici a nástupnímu ostrůvku. Cestující, kteří na lavičce pod střechou sedí, si tak nemusí všimnout, že přijíždí tramvaj, nebo vědět, jaká linka právě na zastávce stojí. Při cestě k tramvaji navíc musí celou konstrukci obejít.

„Tímto způsobem jsou instalované kvůli bezpečnosti chodců,“ vysvětluje nezvyklé nasměrování mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková. Cílem je zabránit tomu, aby čekající cestující ledabyle přebíhali na ostrůvek přes silnici a vběhli tak autům pod kola.

Podobná situace je i na zastávce na Moravském náměstí, v tomto případě je však přístřešek otočený klasicky směrem k ostrůvku a tedy i silnici, po níž jezdí auta stejně jako v případě Grohovy.

„Zde je daleko větší prostor mezi přístřeškem a vozovkou, což je pro chodce z hlediska přístupu k zastávce bezpečnější,“ podotýká Tomaštíková.

Na Grohově podle ní nebylo možné přístřešek umístit dál od silnice tak jako na Moravském náměstí, protože součástí letní rekonstrukce nebyly přeložky inženýrských sítí, které vedou pod chodníkem. 

Oprava ulice Veveří včetně nových zastávek vyšla na 60 milionů korun.