Napichování spermie do vajíčka.

Napichování spermie do vajíčka. | foto: Foto: archiv.

Přibývá žen, které prodávají svá vajíčka. Za 15 tisíc i víc

  • 12
Daruj oocyt - vajíčko a pomůžeš neplodným ženám, stojí na líbivých letáčcích v tramvajích. Nechybí však ani částka, kterou dárkyně za své vajíčko dostane. Deset až patnáct tisíc. Na některých soukromých klinikách, si však žena může přilepšit o částku ještě vyšší.

A počet dárkyň roste, shodují se tři brněnská pracoviště, kde odběr oocytů provádí. Podle samotných dárkyň je jejich motivací, především finanční ohodnocení.

Vajíčka "darují" pro peníze

"Když jsem šla vajíčko darovat poprvé, chtěla jsem si něco dokázat avšak peníze, které jsem za zákrok dostala, hrály značnou roli. Vajíčka jsem darovala opakovaně. Pak už jen z důvodu přivydělat si. Dělá to tak většina holek. Jen málokterá podstoupí celou proceduru s vědomím, že to dělá pro cizí anonymní ženu," uvedla dárkyně, která si nepřála být jmenována.

Finanční motiv dárkyň ale odmítají lékaři jak ze soukromých klinik, tak z Centra asistované reprodukce při Fakultní nemocnici v Brně.

co se daruje za peníze

Finanční kompenzace pro dárce (záleží na pracovišti):
Oocytů 10000 – 15 000
Spermií 5000 – 10 000
Kostní dřeně bezplatné
Plazmy 400
Krve bezplatné

Podle nich ženy k dárcovství přistupují hlavně kvůli snaze pomoci neplodným ženám. A i zákon zakazuje, aby lidské orgány a tkáně byly předmětem obchodu.

"Částka, kterou ženám za jejich oocyty dáváme má představovat finanční kompenzaci za jejich dárcovství. Částka má pokrýt třeba náklady spojené s únikem mzdy, či pokryt náklady spojené s cestováním, kdy ženy dojíždí do našeho sanatoria," popisuje Dušana Vránová, koordinátorka dárcovství z centra asistované reprodukce brněnského Sanatoria Helios.