Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Německý problém vylikvidovat! Beneš to řekl hned po návratu do vlasti

Přesně před 75 lety se prezident Edvard Beneš zastavil v Brně při své cestě ze SSSR do Prahy. Plánovaná zastávka se nakonec protáhla na čtyři dny. Prezident byl ubytován ve vile Stiassni, ze které se díky jeho návštěvě později stalo ubytování pro významné návštěvy Brna.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nešlo o kolektivní vinu, šlo o to zabránit, aby z německé půdy vzešla nová válka.

0 0
možnosti

Můj nebožtík tatínek (ročník 1925) vyrůstal v Brně-Řečkovicích na Kronově ulici. Něco přes padesát rodinných domků, z toho tehdy tři německé rodiny (všichni ani neuměli pořádně německy).

Od roku 1935 byli jejich čeští sousedé "póvl" a po válce, jak tatínek vzpomínal, si nikdo na Kronově ulici nedokázal představit, že potom, jak se chovali před válkou a za ní, by tam se svými německými sousedy mohli žít dál.

Tož tolik pro novodobé historiky a moralisty.

Ovšem tatínek mě také odmala vedl ke studiu němčiny, díky čemuž jsem strávil krásných osmnáct pracovních let v Rakousku a také v Německu. A mnohokrát se s kolegy bavil i o válce a neskrýval své názory. Vždy jsme zůstali přáteli a omlouvat se, jak je dnes "in", vskutku třeba nebylo.

0 0
možnosti

Ono se nelze na historické věci dívat dnešní optikou - vždycky je nějaké znamení doby a lidi se v určité době chovají všichni stejně. Takže si nelze nevšimnout paralel chování Němců během války a Čechů po válce - včetně oněch výjezdů vůdců po regionech, jejich patetických velikášských proslovů a skandování zfanatizovaných davů, dokonce i ono násilí davů. Takže Hitler v Sudetech nebo po válce Beneš v Brně, oboje si je velmi podobné - a těžko si lze představit, že to mohlo být jiné, protože ty události se ovlivňují a změny v přístupech nastávají v časem. Podobnou věc bylo možné vypozorovat i po pádu komunismu, kdy celé to loupežné drancování v rámci transformace bylo pokračování vekslácké mentality nedostatku z normalizačních dob a i ti politici jako Klaus, Dlouhý a Zeman mají normalizační způsoby myšlení.

Posuny v myšlení vznikají až s časem, proto i když už taky nejsem nejmladší, fandím mladé generaci nezatížené "zeitgeistem" minulosti, a to i když se mně některé jejich přístupy také zdají dost naivní či nesrozumitelné, přesto je to pořád lepší, než co předváděly generace předchozí ;-)

0 0
možnosti

Nojo, pročetl jsem kus diskuse a vidím, že revizionisté a revanšisté sklízí plody své mozkovymývačské práce! :-P:-P:-P

0 0
možnosti

Použití výrazu "krvavý odsun" bez uvozovek patří úplně přesně do nějakého média vydávaného nedenacifikovaným sdružením milovníků Hitlera Sudetendeutsche Landsmannschaft. :-P

0 0
možnosti

Cca 2,5 milionů Němců bylo odsunuto, to je úbytek obyvatelstva v českých zemích brzy po konci války.. Před válkou u nás žilo a k německé národnosti se hlásilo 3,5 milionu obyvatel. Co se stalo s tím milionem rozdílu? Zřejmě si dost zdejších Němců uvědomilo že jsou vlastně Češi... Anebo jsou dochovaná data vzdálena realitě.

0 0
možnosti

Tak třeba ti co narukovali třeba padli, nebo se jako vojenští zajatci mezi odsunuté nepočítali, také hodně lidí odsun nepřežilo.

1 0
možnosti

Plán Morgenthau z knihy „Německo je náš problém“ podle Henry Morgenthau

Vydavatelé Harper & Brothers - New York a Londýn První vydání 1945

V září 1944 mě prezident PRESIDENT FRANKLIN D. Roosevelt požádal, abych mu nastínil program léčby Německa po její porážce. Přál si vzít takový dokument na konferenci v Quebecu, která se měla konat za pár dní, a věděl, že jsem tomuto tématu věnoval spoustu myšlenek a studií. Jako ministr financí jsem byl do celého problému veden otázkami reparací, měny a finančních kontrol. Viděl jsem, že je nelze oddělit od širších aspektů toho, co s Německem dělat.

XIII. RADNY PŘESUN NEMECKÝCH POPULACÍ

Konference dosáhla následující dohody o vyhoštění Němců z Polska, Československa a Maďarska:

Tři vlády, (Rusko, USA, Anglie) které tuto otázku zvážily ve všech jejích aspektech, uznávají, že bude nutné převést do Německa německou populaci nebo jejich pozustatky, které zůstaly v Polsku, Československu a Maďarsku. Souhlasí s tím, že všechny uskutečněné převody by měly být prováděny řádným a humánním způsobem. The ''Morgenthau-Plan'' from the Book "Germany is our Problem" by Henry Morgenthau Harper & Brothers Publishers - New York and London First Edition 1945 IN SEPTEMBER, 1944, PRESIDENT FRANKLIN D. Roosevelt asked me to outline for him a program for the treatment of Germany after her defeat. He wished to take such a document to the Quebec Conference, which was to be held in a few days, and he knew that I had devoted a good deal of thought and study to the subject. As Secretary of the Treasury, I had been led into the whole problem by questions of reparations, currency and financial controls. I had seen that these could not be divorced from the broader aspects of what to do with Germany. XIII. ORDERLY TRANSFERS OF GERMAN POPULATIONS The Conference reached the following agreement on the removal of Germans from Poland, Czechoslovakia and Hungary:

1 0
možnosti

A neřekl náhodou :

Tento národ přestal být v této válce už vůbec lidským, přestal být lidsky snesitelným a jeví se nám už jen jako jediná velká lidská nestvůra. Řekli jsme si, že německý problém v republice musíme definitivně vylikvidovat.

1 0
možnosti

P72e13t81r 73B87í91l57e78k

12. 5. 2020 22:07

Je potřeba zdůraznit chování wermachtu v posledních chvílích války. Kdy v každé obci vraždili ničili a zapalovali. Beneš věděl, že se jich musí pro další existenci do budoucna zbavit. To mu vyšlo, ale nebyl autorem odsunů, ty se dohodly na konferenci v Jaltě. A z česka němců nebylo odsunutých zase tak moc.

3 2
možnosti

Pouze tři miliony, to není až tak moc, že? Pane kolektivní vinu nelze obhájit žádnými argumenty. Že nacisté páchali zlo je jasné, stejně tak je jasné že na Němcích bylo po válce páchano zlo. Zdůrazňuji rozdíl Němci a nacisté. Adenauer, Brandt , Beethoven, Goethe byli němci ale nebyli nacisté.

0 2
možnosti

A proto se dnes představitelé ODS a KDU-ČSL tak houfně bratříčkují s jejími potomky v Sudetoněmeckém llandsmanschafftu a nazývají je "drazí přátele"

3 3
možnosti

Začalo to Vencou Humanistou, který okamžitě po zvolení prezidentem jel do Pasova třískat hlavou před Sudeťákama (v lednu '90).

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

OBRAZEM: Na D1 u Brna se pracuje i v noci, práce skončí o dva měsíce dřív

25. dubna 2024  12:22

Na rozšíření dálnice D1 na šest pruhů se v nejvytíženějším úseku u Brna mezi sjezdy na hlavní tahy...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...