Více sázkařů věři před nadcházející volbou šéfa ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

Více sázkařů věři před nadcházející volbou šéfa ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Předsedou ČSSD bude podle sázkařů Sobotka. Jeden si vsadil 50 tisíc

  • 3
O tom, kdo bude novým šéfem ČSSD, se bude rozhodovat pozítří. Sázkaři však mají jasno už nyní. Podle sázkové kanceláře Fortuna věřily Bohuslavu Sobotkovi více než čtyři pětiny všech lidí, kteří si vsadili. "Jeden člověk si dokonce vsadil padesát tisíc korun," popsal mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Nového předsedu ČSSD zvolí už pozítří na brněnském výstavišti více než 600 delegátů stranického sjezdu. Pokud by stávající předseda Sobotka opravdu uspěl, Fortuna by sázkaři vyplatila 90 tisíc korun. "Vsadil si totiž v době, kdy byl výhodný kurz 1,82:1," doplnil mluvčí.

Jako druhý v pořadí skončil u sázkařů Sobotkův největší konkurent, jihomoravský hejtman Michal Hašek. Část lidí vložila peníze i na návrat expředsedy Jiřího Paroubka. Sázky Fortuna uzavřela minulý týden.

Podobně lidé sázeli i v Tipsportu. "Zpočátku to bylo vyrovnané, ale postupně lidé tíhli víc k Sobotkovi. Jeho kurz se snižoval z 1,7:1 až na 1,25:1," popsal mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

Největší favorité

  Novým šéfem ČSSD bude s velkou pravděpodobností buď stávající předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka (39), nebo jihomoravský hejtman Michal Hašek (34).

Oba studovali práva na Masarykově univerzitě a oba velmi mladí vstoupili do ČSSD.

Sobotka je od roku 1996 poslancem, v letech 2002 až 2006 byl ministrem financí. Léta působil i jako zastupitel ve Slavkově u Brna. Funkci předsedy ČSSD převzal loni.

Hašek začínal v komunální politice v rodném Drásově. Poslancem se stal poprvé v roce 2002, od roku 2006 byl i šéfem poslaneckého klubu ČSSD. Od roku 2008 je jihomoravským hejtmanem a také šéfem Asociace krajů ČR.

Jihomoravané nejsou bez šancí

Ve skutečnosti jsou však podle pozorovatelů šance Sobotky a Haška mnohem vyrovnanější. Sobotka je sice všeobecně považován za mírného favorita, nemá ale nic jisté. Oba kandidáti získali shodně sedm krajských nominací na předsedu. Mají navíc podobný program.

Delegáti budou hlasovat tajnou volbou a výsledek sjezdu může ovlivnit každý hlas. "Na účastníky sjezdu může zapůsobit projev kandidátů, svou roli tradičně sehrají i dohody jednotlivých krajů," míní brněnský politolog Stanislav Balík.

Přestože jsou oba uchazeči z jižní Moravy, podle Balíka by kraj více ovlivnilo, kdyby se předsedou stal Michal Hašek. "On už v médiích avizoval, že by v případě zvolení do prázdnin skončil jako hejtman," podotkl Balík. Naopak Sobotka už v kraji příliš nepůsobí, věnuje se téměř výhradně celostátní politice.

Místopředsedou může být Škromach, Onderka i Tejc

Pro jižní Moravu bude vedle volby šéfa ČSSD zajímavé i to, kdo v sobotu získá post jednoho ze čtyř místopředsedů. Šanci má brněnský primátor Roman Onderka nebo senátor za Hodonínsko Zdeněk Škromach. Mluví se také o poslanci a předsedovi brněnské ČSSD Jeronýmovi Tejcovi.

Kdo se pozítří stane šéfem ČSSD, má možná našlápnuto k postu příštího českého premiéra. Se zaváděním škrtů a reforem totiž současné pravicové vládě klesá popularita a může se stát, že voliči jí svou nelibost dají za tři roky znát.

V ČSSD se už nějakou dobu spekuluje o možné dohodě, podle které by Hašek Sobotkovi bez boje ustoupil výměnou za křeslo prvního místopředsedy. Oba by tak byli v nejužším vedení strany a ČSSD by neriskovala rozkol dvou podobně velkých skupin.

Ani jeden z kandidátů však tuto variantu nepotvrdil. Sobotka by ale Haška za místopředsedu bral. "Pokládal bych to za užitečné. Jde mi primárně o sjednocení sociální demokracie," řekl nedávno pro MF DNES. Hašek důrazně řekl, že dohoda je jen fáma.