Předseda brněnských muslimů Hassan Muneeb. Jejich mešita slaví deset let.

Předseda brněnských muslimů Hassan Muneeb. Jejich mešita slaví deset let. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Před deseti lety vznikla v Brně mešita. Muslimové slaví

  • 101
Růže a balonky pro děti dnes od 10 hodin ráno rozdávají brněnští muslimové u stánku na náměstí Svobody. Přesně před deseti lety totiž ve Vídeňské ulici slavnostně otevřeli svou mešitu - tehdy první v celé republice.

"Lidé si na náměstí mohou prohlédnout i výstavu o islámu. Další příležitost pak budou mít od soboty do úterka. Na tyto dny jsme přímo v mešitě naplánovali dny otevřených dveří. Výstava se přemístí do prostor mešity a doplní ji další expozice - Žena v islámu," poznamenal Hassan Muneeb z Islámské nadace v Brně.

Zároveň však upozornil, že mešita není mimo dny otevřených dveří pro veřejnost uzavřená. Časy, kdy ji lze navštívit, najdou lidé na internetových stránkách www.mesita.cz. I ty dostala stavba ke svému desátému výročí.

I po deseti letech nám hází kameny do oken
Od roku 1996, kdy se veřejnost o záměru muslimů dozvěděla, lidé proti stavbě podepisovali petice a pořádali i demonstrace. "Později se situace uklidnila. I když vždycky se najdou lidé, kteří nám počmárají zdi nebo hodí do okna kámen. Občas se to stane," podotkl Muneeb.

Deset let stará mešita pomalu přestává stále větší komunitě věřících stačit. O pátečních modlitbách se v ní schází až 140 lidí. Proto hledá Islámská nadace nové místo. "Rádi bychom vybudovali multifunkční centrum, kde by bylo možné pořádat i besedy nebo jen posezení u čaje. Současné prostory pro to nejsou uzpůsobené," dodal Muneeb.