Cyrilometodějská pouť v areálu mikulčických Valů

Cyrilometodějská pouť v areálu mikulčických Valů | foto: Radek Miča, MAFRA

Pravoslavní se lekli povodní, řada jich pouť do Mikulčic odložila

  • 0
Jen dva dny poté, co Morava na dolním toku jen pár stovek metrů od Mikulčic bezpečně odvedla vodní masu od severu až k ústí Dunaje, se v areálu mikulčických Valů ozývají slova pravoslavných modliteb. Včera zde zněla staroslověnština, bulharština, ruština, ukrajinština, srbochorvatština, řečtina, ale i němčina.

Loni se zdejší Slavnosti Bulharů zúčastnila nejméně tisícovka pravoslavných z celého světa. Přijeli zde i biskupové ve zdobených rouchách se zlatými i dřevěnými kříži na prsou z Alexandrie, Betléma i Konstantinopole (poutníci v Mikulčicích).

Letos však na Cyrilometodějskou pouť na velkomoravské Akropoli přišly necelé dvě stovky věřících.

"Pravoslavní věřící na poslední chvíli začali odříkat svou účast. Je to kvůli strachu z povodní a také proto, že se svátek příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu kryje s dnešní Svatotrojiční sobotou. Ta připadá jako pohyblivý svátek letos právě na 22. května," vysvětluje pravoslavný kněz z hodonínské farnosti Serafim Tomeček.

Cyrilometodějská pouť v areálu mikulčických Valů Cyrilometodějská pouť v areálu mikulčických Valů

Ti, kteří se přece přijeli památce věrozvěstů Cyrila a Metoděje do Mikulčic poklonit, se pokorně modlí, zpívají a křižují. Všude jsou i pravoslavné ikony, které věřící uctívají.

"Jsou tady pravoslavní z celé Evropy. Většina je Ukrajinců, ale jsou tu i Řekové, Bulhaři, Rusové, Moravané i pravoslavní z Moldávie," vyjmenoval otec Serafim.

"Podrjasnik, to jsou takové montérky"

Návštěvníci se zaposlouchávají do slov vladyky Kryštofa, metropolity pravoslavné církve v Českých zemích a na Slovensku, který slouží mši. Sledují i bulharského vladyku Maxima a pozorují po očku mladé pohledné muže v černých dlouhých podrjasnikách s velkými většinou dřevěnými kříži na prsou.

"Jsme tady úplně poprvé. Je to úžasné, ten duch místa, kde pobýval svatý Cyril a Metoděj. Jsme tady i se svými třemi dětmi, které si tady někde hrají," usmívá se třiatřicetiletá pravoslavná věřící Svetlana Marčenko z Moskvy.

Cyrilometodějská pouť v areálu mikulčických Valů Cyrilometodějská pouť v areálu mikulčických Valů

Na společenství, ve kterém potkává vždy spoustu známých a kamarádů, se těšila také Helena Koutná ze Střílek na Kroměřížsku. "Tento svátek je hodně moravský. Přesto je to po pravoslavných vánocích a velikonocích náš největší svátek," vysvětlila.

Stánek s ikonami, které jen pár metrů od právě probíhající bohoslužby prodejci nabízejí, však zeje prázdnotou. "V mnoha rodinách je dnes skutečně bída. Ale přesto je dobré, že našim věřícím můžeme ikony, které my pravoslavní nazýváme světlem pro dům a oknem do nebe, alespoň nabídnout," líčí otec Serafim, správce nedaleké farnosti v Hodoníně s vlasy dlouhými až po pás.