Bez chemie a elektřiny. Vinaři z Břeclavska vyrábějí přírodní vína

  11:30aktualizováno  11:30
Pracují ručně. Někteří dokonce bez elektřiny, ve vinohradu se ohánějí motykou a bobule hroznů šlapou bosí. A všemu vévodí příroda. Říkají si autentisté. Nejde o žádnou sektu, ale vinaře, kteří vyrábějí víno bez jakékoliv chemie. Na vinohradu i ve sklepě. Odborníci vidí slabinu v dosud nevalné chuti.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

„Maximum, co můžeme udělat, je zabezpečit podmínky pro práci přírody. Vinař přitom nesmí být výrobcem vína, ale jen ‚pastýřem kvasinek‘,“ říká vinař Zsolt Sütő, který autentická vína dělá na Slovensku. Podle Mojmíra Baroně, vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, je to ale ta nejsložitější cesta, kterou si může vinař vybrat.

„Je na to potřeba mít perfektní surovinu, velmi dobré znalosti a cit pro zpracování. Výroba autentického vína je jako výchova dítěte, při které zasahujete sice málo, ale ve správný okamžik a ve správné intenzitě,“ míní.

Na jižní Moravě vzniklo sdružení Autentisté, tedy sdružení výrobců těchto superpřírodních vín, před několika lety. Z Břeclavska jsou jeho členy Petr Koráb z Boleradic, Ota Ševčík z Bořetic či Richard Stávek z Němčiček.

Poslední jmenovaný vyrábí autentická vína ze sta procent své produkce. Vznikají podle něj ještě více v souladu s přírodou než ta, která mají značku bio. „Protože i v bioprodukci jsou povoleny některé moderní technologie. A to my vylučujeme,“ říká.

Vína vhodná k gastronomickým zážitkům

Takhle nějak se vyrábělo víno před mnoha desetiletími. „Je to takový návrat k pramenům. A já rád říkám, že kdo chce dojít k prameni, musí jít poněkud proti proudu,“ směje se Richard Stávek.

Jeho vína pijí zákazníci v restauraci La Degustation a v restauraci hotelu Alcron. Oba mají michelinskou hvězdu, která je vysvědčením toho nejlepšího, co v současné gastronomii lidé najdou. „A právě v gastronomii najde tento typ vín nejlepší uplatnění,“ míní Stávek. A souhlasí s ním i Mojmír Baroň.

„Tím, že se s těmito víny velmi dlouho pracuje, nabízejí vrstevnatost. A měla by se otevírat právě v průběhu gastronomického zážitku. V každé fázi se projeví jiné vlastnosti vína,“ tvrdí.

Zpočátku, když je víno chladné, si konzumenti vychutnají jeho ovocitost, postupně se otevírají minerální tóny a jeho středová plnost. Stejné víno může člověka provázet od předkrmu až po dezert.

Autentická vína jsou hlavně pro fajnšmekry. „V supermarketech je určitě nenajdete,“ říká Richard Stávek. Ostatně ani v každé vinotéce, nýbrž pouze v několika vybraných. „Ani nechceme, aby se tento typ vín stal mainstreamem, i když v zahraničí je nyní obrovským trendem,“ míní.

Potvrdila to i nedávná světová přehlídka oranžových vín ve Vídni, kde se autentická vína setkala u profesionálů ze špičkových gastronomických podniků s velmi pozitivním ohlasem. A pro jihomoravské vinaře už má toto setkání i konkrétní obchodní výsledky.

Chutě rozdělují

Laická veřejnost se s autentickými víny teprve seznamuje. A mnohdy se i diví. „Musím říct, že někdy tento styl vín konzumenty, kteří jsou ve skupince, trochu rozděluje. Někteří ho velmi vítají a pak už nechtějí nic jiného. A druzí třeba ani nedopijí skleničku. Ale to je otázkou osobních preferencí,“ myslí si Richard Stávek.

I když je součástí autentických vín i příběh jejich vzniku, nejdůležitější podle něj stejně zůstává chuť. „Lidé nekupují víno, aby ho skladovali ve skříni, ale aby ho vypili. Pokud vás chuť a vůně nepřesvědčí, sebelepší příběh nepomůže,“ tvrdí.

Právě chuť je ale zatím podle Mojmíra Baroně bolístkou autentických vín. Jejich výroba je v České republice teprve v plenkách a na výsledku je to často znát.

„Velká část autentických vín je spíš marketingovou záležitostí. S velkým množstvím technologických a čistotných neduhů. Mají problémy s chorobami, s vadami,“ vysvětluje s tím, že výrobci chtějí mít víno autentické za každou cenu, i když na to třeba vůbec není vhodný ročník. Základem je totiž hlavně hrozen v perfektním zdravotním stavu. A ten aby vinaři třeba v letošním roce ve vinohradu pohledali.

Zdraví prospěšné

Osobně je ale přírodním vínům nakloněn. „Dají se najít fantastická vína, která je radost pít. Jsou v nich zdraví prospěšné látky podpořené minimální dávkou oxidu siřičitého. A to je velkou výhodou těchto vín, zvlášť v dnešní době, kdy devadesát procent populace trpí alergiemi,“ říká Mojmír Baroň.

Další jejich výhodou je to, že nejsou tolik unifikovaná jako průmyslově vyráběná vína. „Je to vlastně jediná cesta, jak se odkázat na koncept terroir. Jak podtrhnout jedinečné mikroklimatické vlastnosti dané vinice a zkušenosti člověka, který víno vyrobil,“ domnívá se.

Teď je podle něj potřeba vytříbit zkušenosti vinařů tak, aby autentická vína byla zdravá, aby za nimi byla kvalita. „Zatím je s tím trochu problém,“ podotýká Baroň.

  • Nejčtenější

Nález, který otřásl. V autě našli zavražděného kojence, matka stála vedle

Jihomoravští kriminalisté vyšetřují smrt tříměsíčního dítěte, které v neděli našli mrtvé v autě u benzinové stanice na...

Gulaš pálil podeváté v řadě, ale slaví Kladno. Pardubice zaskočily Liberec

Hokejista Milan Gulaš se sice trefil podeváté v řadě, čímž vyrovnal extraligový rekord, jenže Kladno i díky gólu...

VIDEO: Vulgární řidič kamionu blokoval dva pruhy, šéf se za něj omluvil

Další případ nevybíravého chování na českých silnicích natočil v pondělí na výjezdu z Brna jeden z našich čtenářů....

Zbrojovka, nic není víc. Pacanda o životě i magii Lužánek

O minulosti fotbalisty Milana Pacandy se ví skoro všechno. Talent, hračička, střelec, později průšvihář... O jeho...

Zříceninu hradu Cimburk opravují již 25 let. Otevřeno mají po celý rok

Zřícenina moravského Cimburka u města Koryčany je v „servisu“ už čtvrt století. Kdosi spočítal, že tu spolek Polypeje...

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Audioknížka o životě Jeana-Paula Belmonda, vyprávěná Jiřím Krampolem. Zcela zdarma

Jiří Krampol daboval Belmonda ve 28 filmech a jeho hlas je tak s tímto hercem téměř neoddělitelně spojen. Stylově tedy...

Premium

Červenobílý život na hraně. Čína se zlobí, Tvrdík i celá Slavie trnou

Žádná legrace to není. Aspoň pro slávisty určitě ne. Sám prezident republiky naznačil, že do slavného fotbalového klubu...

  • Další z rubriky
Premium

Jak může matka zabít své dítě? Brňané zastavují na místě vraždy

Parkoviště za benzinkou na Hněvkovského ulici v Brně se stalo místem jednoho nejhrůznějších činů, jaké si dokážeme...

Strážníci v Brně pronásledovali hbitého emua, prchal jim celý týden

Strážníci v Brně v tomto týdnu několikrát naháněli hbitého ptáka emua, který prchl chovateli, na svobodě si užíval asi...

Karel mého syna požádal o věnování, vzpomíná fanoušek na setkání s Gottem

V zástupu lidí, kteří se dnes na pražském Žofíně naposledy rozloučí s Karlem Gottem a položí květiny, bude stát i...

Jen soukromí investoři nás nezaplatí, říká šéf vědeckého centra Ceitec

Pět let už fungují dva moderní pavilony v univerzitním kampusu v brněnských Bohunicích, které jsou jádrem...

DENÍK MÁMY: Moje práce zaplatí akorát školku
DENÍK MÁMY: Moje práce zaplatí akorát školku

Když člověk hledá, najde. A někdy vyzkoušíte to, co jste tak dlouho sháněli, ale dojde vám, že to vlastně vůbec není práce pro vás.

Najdete na iDNES.cz