Úterý 27. října 2020, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. října 2020 Šarlota, Zoja, Zoe

Bez chemie a elektřiny. Vinaři z Břeclavska vyrábějí přírodní vína

  11:30
Pracují ručně. Někteří dokonce bez elektřiny, ve vinohradu se ohánějí motykou a bobule hroznů šlapou bosí. A všemu vévodí příroda. Říkají si autentisté. Nejde o žádnou sektu, ale vinaře, kteří vyrábějí víno bez jakékoliv chemie. Na vinohradu i ve sklepě. Odborníci vidí slabinu v dosud nevalné chuti.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

„Maximum, co můžeme udělat, je zabezpečit podmínky pro práci přírody. Vinař přitom nesmí být výrobcem vína, ale jen ‚pastýřem kvasinek‘,“ říká vinař Zsolt Sütő, který autentická vína dělá na Slovensku. Podle Mojmíra Baroně, vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, je to ale ta nejsložitější cesta, kterou si může vinař vybrat.

„Je na to potřeba mít perfektní surovinu, velmi dobré znalosti a cit pro zpracování. Výroba autentického vína je jako výchova dítěte, při které zasahujete sice málo, ale ve správný okamžik a ve správné intenzitě,“ míní.

Na jižní Moravě vzniklo sdružení Autentisté, tedy sdružení výrobců těchto superpřírodních vín, před několika lety. Z Břeclavska jsou jeho členy Petr Koráb z Boleradic, Ota Ševčík z Bořetic či Richard Stávek z Němčiček.

Poslední jmenovaný vyrábí autentická vína ze sta procent své produkce. Vznikají podle něj ještě více v souladu s přírodou než ta, která mají značku bio. „Protože i v bioprodukci jsou povoleny některé moderní technologie. A to my vylučujeme,“ říká.

Vína vhodná k gastronomickým zážitkům

Takhle nějak se vyrábělo víno před mnoha desetiletími. „Je to takový návrat k pramenům. A já rád říkám, že kdo chce dojít k prameni, musí jít poněkud proti proudu,“ směje se Richard Stávek.

Jeho vína pijí zákazníci v restauraci La Degustation a v restauraci hotelu Alcron. Oba mají michelinskou hvězdu, která je vysvědčením toho nejlepšího, co v současné gastronomii lidé najdou. „A právě v gastronomii najde tento typ vín nejlepší uplatnění,“ míní Stávek. A souhlasí s ním i Mojmír Baroň.

„Tím, že se s těmito víny velmi dlouho pracuje, nabízejí vrstevnatost. A měla by se otevírat právě v průběhu gastronomického zážitku. V každé fázi se projeví jiné vlastnosti vína,“ tvrdí.

Zpočátku, když je víno chladné, si konzumenti vychutnají jeho ovocitost, postupně se otevírají minerální tóny a jeho středová plnost. Stejné víno může člověka provázet od předkrmu až po dezert.

Autentická vína jsou hlavně pro fajnšmekry. „V supermarketech je určitě nenajdete,“ říká Richard Stávek. Ostatně ani v každé vinotéce, nýbrž pouze v několika vybraných. „Ani nechceme, aby se tento typ vín stal mainstreamem, i když v zahraničí je nyní obrovským trendem,“ míní.

Potvrdila to i nedávná světová přehlídka oranžových vín ve Vídni, kde se autentická vína setkala u profesionálů ze špičkových gastronomických podniků s velmi pozitivním ohlasem. A pro jihomoravské vinaře už má toto setkání i konkrétní obchodní výsledky.

Chutě rozdělují

Laická veřejnost se s autentickými víny teprve seznamuje. A mnohdy se i diví. „Musím říct, že někdy tento styl vín konzumenty, kteří jsou ve skupince, trochu rozděluje. Někteří ho velmi vítají a pak už nechtějí nic jiného. A druzí třeba ani nedopijí skleničku. Ale to je otázkou osobních preferencí,“ myslí si Richard Stávek.

I když je součástí autentických vín i příběh jejich vzniku, nejdůležitější podle něj stejně zůstává chuť. „Lidé nekupují víno, aby ho skladovali ve skříni, ale aby ho vypili. Pokud vás chuť a vůně nepřesvědčí, sebelepší příběh nepomůže,“ tvrdí.

Právě chuť je ale zatím podle Mojmíra Baroně bolístkou autentických vín. Jejich výroba je v České republice teprve v plenkách a na výsledku je to často znát.

„Velká část autentických vín je spíš marketingovou záležitostí. S velkým množstvím technologických a čistotných neduhů. Mají problémy s chorobami, s vadami,“ vysvětluje s tím, že výrobci chtějí mít víno autentické za každou cenu, i když na to třeba vůbec není vhodný ročník. Základem je totiž hlavně hrozen v perfektním zdravotním stavu. A ten aby vinaři třeba v letošním roce ve vinohradu pohledali.

Zdraví prospěšné

Osobně je ale přírodním vínům nakloněn. „Dají se najít fantastická vína, která je radost pít. Jsou v nich zdraví prospěšné látky podpořené minimální dávkou oxidu siřičitého. A to je velkou výhodou těchto vín, zvlášť v dnešní době, kdy devadesát procent populace trpí alergiemi,“ říká Mojmír Baroň.

Další jejich výhodou je to, že nejsou tolik unifikovaná jako průmyslově vyráběná vína. „Je to vlastně jediná cesta, jak se odkázat na koncept terroir. Jak podtrhnout jedinečné mikroklimatické vlastnosti dané vinice a zkušenosti člověka, který víno vyrobil,“ domnívá se.

Teď je podle něj potřeba vytříbit zkušenosti vinařů tak, aby autentická vína byla zdravá, aby za nimi byla kvalita. „Zatím je s tím trochu problém,“ podotýká Baroň.

  • Nejčtenější

Jak se hraje „cinklý zápas“ s Vyšehradem. Zažili to i fotbalisté Líšně

Paradoxně to nebyl ten typ zápasu, po kterém by v sobě sportovec nesl křivdu několik dalších dní, protože by si byl...

Sochař Kristek kvůli sporům odvezl z obce svou sochu a nahradil ji lejnem

Dva roky trvající tahanice surrealistického sochaře a malíře Lubo Kristka s Vranovem nad Dyjí vyústily v bizarní tečku....

Bezmocný muž ležel dva dny ve vaně, přímotop koupelnu vyhřál na 40 stupňů

Dvaaosmdesátiletý muž z Tišnova v okrese Brno-venkov zůstal dva dny uvězněný v prázdné vaně. Sesunul se tam poté, co se...

Berbrův pád je až ubohý, říká o korupční kauze mocného šíbra bývalý rozhodčí

Premium Jako jeden z mála dokázal uspět ve sporu s Romanem Berbrem. Bývalý rozhodčí Antonín Kordula, po kterém bývalý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Silničáři zfušovali opravu, na novém asfaltu se vytvořilo plno hrbolů

Dlouho očekávaná oprava cesty u brněnské části Žebětín naštvala řidiče. Silniční výmoly nahradily hrby po špatně...

ANALÝZA: Proč Čína v boji s covidem uspěla a Západ se zmítá v chaosu

Premium Zatímco Západ se potýká s druhou vlnou koronaviru, východoasijské země dokázaly virus porazit. Proč tomu tak je? Nejde...

Jsme rozvedení. Ještě nevím, zda se vrátím k dívčímu jménu, říká Koukalová

Premium Nepochopení, odsouzení. Konec vrcholové sportovní kariéry. Hledání práce. A ještě rozvod. Gabriela Koukalová (30) má za...

Dlouhodobý test Mazdy: karoserie se nám rozpadala před očima

Premium Historie provozu této Mazdy sice dokládá, že prevence se vyplatí, ale některé chyby výrobce se napravit nedají....

  • Další z rubriky

VIDEO: Jeřáb přestěhoval boží muka, musela ustoupit kruhovému objezdu

Obyvatelům Pohořelic nedaleko Brna se koncem minulého týdne naskytla neobvyklá podívaná. Boží muka, která roky stála u...

Sochař Kristek kvůli sporům odvezl z obce svou sochu a nahradil ji lejnem

Dva roky trvající tahanice surrealistického sochaře a malíře Lubo Kristka s Vranovem nad Dyjí vyústily v bizarní tečku....

Brno staví polní nemocnici, pacienti budou na výstavišti v kójích po dvou

Pavilon G2 na brněnském výstavišti se začal měnit na záložní nemocnici. Poskytne tři stovky lůžek pro pacienty s...

Na Pálavě likvidují elektrické sloupy, nové vedení kopou zčásti ručně

Na Pálavě v následujících měsících zmizí pod rukama energetiků nevzhledná skrumáž elektrických sloupů, která je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...