Čtvrtek 3. prosince 2020, svátek má Svatoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 3. prosince 2020 Svatoslav

Bez chemie a elektřiny. Vinaři z Břeclavska vyrábějí přírodní vína

  11:30
Pracují ručně. Někteří dokonce bez elektřiny, ve vinohradu se ohánějí motykou a bobule hroznů šlapou bosí. A všemu vévodí příroda. Říkají si autentisté. Nejde o žádnou sektu, ale vinaře, kteří vyrábějí víno bez jakékoliv chemie. Na vinohradu i ve sklepě. Odborníci vidí slabinu v dosud nevalné chuti.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

„Maximum, co můžeme udělat, je zabezpečit podmínky pro práci přírody. Vinař přitom nesmí být výrobcem vína, ale jen ‚pastýřem kvasinek‘,“ říká vinař Zsolt Sütő, který autentická vína dělá na Slovensku. Podle Mojmíra Baroně, vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, je to ale ta nejsložitější cesta, kterou si může vinař vybrat.

„Je na to potřeba mít perfektní surovinu, velmi dobré znalosti a cit pro zpracování. Výroba autentického vína je jako výchova dítěte, při které zasahujete sice málo, ale ve správný okamžik a ve správné intenzitě,“ míní.

Na jižní Moravě vzniklo sdružení Autentisté, tedy sdružení výrobců těchto superpřírodních vín, před několika lety. Z Břeclavska jsou jeho členy Petr Koráb z Boleradic, Ota Ševčík z Bořetic či Richard Stávek z Němčiček.

Poslední jmenovaný vyrábí autentická vína ze sta procent své produkce. Vznikají podle něj ještě více v souladu s přírodou než ta, která mají značku bio. „Protože i v bioprodukci jsou povoleny některé moderní technologie. A to my vylučujeme,“ říká.

Vína vhodná k gastronomickým zážitkům

Takhle nějak se vyrábělo víno před mnoha desetiletími. „Je to takový návrat k pramenům. A já rád říkám, že kdo chce dojít k prameni, musí jít poněkud proti proudu,“ směje se Richard Stávek.

Jeho vína pijí zákazníci v restauraci La Degustation a v restauraci hotelu Alcron. Oba mají michelinskou hvězdu, která je vysvědčením toho nejlepšího, co v současné gastronomii lidé najdou. „A právě v gastronomii najde tento typ vín nejlepší uplatnění,“ míní Stávek. A souhlasí s ním i Mojmír Baroň.

„Tím, že se s těmito víny velmi dlouho pracuje, nabízejí vrstevnatost. A měla by se otevírat právě v průběhu gastronomického zážitku. V každé fázi se projeví jiné vlastnosti vína,“ tvrdí.

Zpočátku, když je víno chladné, si konzumenti vychutnají jeho ovocitost, postupně se otevírají minerální tóny a jeho středová plnost. Stejné víno může člověka provázet od předkrmu až po dezert.

Autentická vína jsou hlavně pro fajnšmekry. „V supermarketech je určitě nenajdete,“ říká Richard Stávek. Ostatně ani v každé vinotéce, nýbrž pouze v několika vybraných. „Ani nechceme, aby se tento typ vín stal mainstreamem, i když v zahraničí je nyní obrovským trendem,“ míní.

Potvrdila to i nedávná světová přehlídka oranžových vín ve Vídni, kde se autentická vína setkala u profesionálů ze špičkových gastronomických podniků s velmi pozitivním ohlasem. A pro jihomoravské vinaře už má toto setkání i konkrétní obchodní výsledky.

Chutě rozdělují

Laická veřejnost se s autentickými víny teprve seznamuje. A mnohdy se i diví. „Musím říct, že někdy tento styl vín konzumenty, kteří jsou ve skupince, trochu rozděluje. Někteří ho velmi vítají a pak už nechtějí nic jiného. A druzí třeba ani nedopijí skleničku. Ale to je otázkou osobních preferencí,“ myslí si Richard Stávek.

I když je součástí autentických vín i příběh jejich vzniku, nejdůležitější podle něj stejně zůstává chuť. „Lidé nekupují víno, aby ho skladovali ve skříni, ale aby ho vypili. Pokud vás chuť a vůně nepřesvědčí, sebelepší příběh nepomůže,“ tvrdí.

Právě chuť je ale zatím podle Mojmíra Baroně bolístkou autentických vín. Jejich výroba je v České republice teprve v plenkách a na výsledku je to často znát.

„Velká část autentických vín je spíš marketingovou záležitostí. S velkým množstvím technologických a čistotných neduhů. Mají problémy s chorobami, s vadami,“ vysvětluje s tím, že výrobci chtějí mít víno autentické za každou cenu, i když na to třeba vůbec není vhodný ročník. Základem je totiž hlavně hrozen v perfektním zdravotním stavu. A ten aby vinaři třeba v letošním roce ve vinohradu pohledali.

Zdraví prospěšné

Osobně je ale přírodním vínům nakloněn. „Dají se najít fantastická vína, která je radost pít. Jsou v nich zdraví prospěšné látky podpořené minimální dávkou oxidu siřičitého. A to je velkou výhodou těchto vín, zvlášť v dnešní době, kdy devadesát procent populace trpí alergiemi,“ říká Mojmír Baroň.

Další jejich výhodou je to, že nejsou tolik unifikovaná jako průmyslově vyráběná vína. „Je to vlastně jediná cesta, jak se odkázat na koncept terroir. Jak podtrhnout jedinečné mikroklimatické vlastnosti dané vinice a zkušenosti člověka, který víno vyrobil,“ domnívá se.

Teď je podle něj potřeba vytříbit zkušenosti vinařů tak, aby autentická vína byla zdravá, aby za nimi byla kvalita. „Zatím je s tím trochu problém,“ podotýká Baroň.

  • Nejčtenější

Marketingový vrchol. Kdyby Vémola padl, jak hluboké je dno? ptá se Novotný

Nejdřív se tomu nápadu promotér Ondřej Novotný upřímně smál. Zápas mezi neznámým Václavem Mikuláškem a celebritou...

Miliardář pro Zbrojovku? Prodej brněnského fotbalového klubu neklapl

Premium Brněnský fotbal minula velká šance postavit se na nohy. Vizi, jak na to, má průmyslník Igor Fait. Jenže se s majitelem...

Tajné hráčské doupě odhalili celníci, zvenčí vypadalo jako zavřený podnik

Navenek podoba zkrachovalé provozovny, žádné označení, na dveřích místo kliky koule. Uvnitř dvě potemnělé místnosti, z...

V Brně zkoumají zasypaný viadukt, chtějí ho obnovit a proměnit v promenádu

Pod částí železničního koridoru od řeky Svratky k brněnskému hlavnímu nádraží je skrytý viadukt z 19. století. Ten byl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusy učil diskusi, sebe pít po Říhově boku vodku. Teď oponuje šéfovi Komety

Svůj hokejový život popisuje trenér Jan Zachrla jako sinusoidu. Její vrcholové fáze ho zavedly do Ruska, kde pracoval s...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Rána pro obce. Těžba i ochrana vody mají stejný význam, rozhodl soud

Veřejný zájem na těžbě má stejnou váhu jako zájem na ochraně vody. I to vyplývá z říjnového rozsudku Krajského soudu v...

Brnem se proháněli archeologové s kolečky, našli vzácné poháry i kachle

Vzácné kachle, nádoby, úlomky předmětů i další nálezy vydalo Římské náměstí v Brně. Archeologové se při práci proháněli...

I malé obce pátrají po vlastní vodě, chutná jim lépe než z vodovodu

Voda v současných studních už dávno nestačí. I ty nejmenší jihomoravské vísky se tak pouštějí do hledání nových zdrojů...

V brněnských nemocnicích to vře kvůli plánu na sloučení, vznikla i petice

Teprve měsíc je lékař z bohunické nemocnice Jan Blatný ministrem zdravotnictví a už se v „jeho“ Brně dějí věci. Po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Před 40 lety měla nehodu Marika Gombitová, papaláš ji nazval mrzákem

Noc z 30. listopadu na 1. prosince 1980 byla na jihu Moravy nevlídná. Foukal silný vítr a hustě sněžilo. Po posledním...

Z Ellen Page je Elliot. Transgender herec přijal nové jméno a oslovení

Z herečky Ellen Page (33) je nyní Elliot. Umělec oznámil, že je transgender a přijal nové jméno a oslovení on/oni. V...

Vánoční sbírka: salto na trampolíně Filipovi nevyšlo, potřebuje naši pomoc

Jediný moment obrátil sedmnáctiletému Filipovi život naruby. I když deset let skákal parkur a salta metal kudy chodil,...