Oheň rychle zachvátil celý dům. (3. května 2022)

Oheň rychle zachvátil celý dům. (3. května 2022) | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Žena zemřela v hořícím domě, muž je v nemocnici. Policie překvalifikovala čin

  • 13
V pátek večer vyjížděli hasiči k požáru domu v Rajhradu v okrese Brno-venkov. V zakouřeném objektu nalezli mrtvou ženu a vážně zraněného muže. Policie si případ převzala a vyšetřovala ho jako vraždu, v sobotu odpoledne čin překvalifikovala na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti.

„Na základě výsledků pitvy, ohledání místa činu a dalšího šetření na místě jsme věc překvalifikovali na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti,“ uvedla policie na Twitteru.

Policisté nadále vyšetřují, co se přesně v domě stalo a proč začalo hořet.

Hasiči se o požáru v Komenského ulici v Rajhradu dozvěděli v 20:39 a na místo vyjely tři profesionální a jedna dobrovolná jednotka. Zásah probíhal v dýchacích přístrojích jedním vysokotlakovým proudem.

„Dům byl celý zakouřený, v troskách domu jsme nalezli dvě těla, obě jsme vynesli ven. Poskytovali jsme předlékařskou pomoc, ale jedna osoba byla bez známek života,“ řekl iDNES.cz mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Mluvčí záchranné služby Michaela Bothová uvedla, že zraněného muže zdravotníci transportovali v kritickém stavu do brněnské fakultní nemocnice. Utrpěl popáleniny, nadýchal se zplodin. Druhé oběti už pomoci nemohli.

U zemřelé ženy byla nařízena pitva. Totožnost obou lidí v tuto chvíli policie nezná.

Lokalizaci požáru ohlásil velitel v 20:55 a zcela požár zlikvidovali v 21:09. Na dohled žádná jednotka na místě nezůstala. Na místě od nočních hodin pracovali policisté.

V sobotu dopoledne byli na místě kriminalisté s hasičským vyšetřovatelem. „Nic dalšího k tomu nemohu říci, pokud něco bude, přidám to na Twitter,“ dodal policejní mluvčí Pavel Šváb.

K dalšímu požáru vyjížděli hasiči v pátek večer v Brně-Jundrově. Nikdo se nezranil, saze z hořící sedačky ale poničily interiér, včetně uměleckých děl, například obrazů. Proto vyšetřovatel orientačně vyčíslil škodu způsobenou při požáru na čtyři miliony korun. Přesnou škodu ale musí stanovit odborníci, respektive pojišťovna.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz