Figurantka a studentka Ivana Veverková musela při cvičení hasičů na hradě

Figurantka a studentka Ivana Veverková musela při cvičení hasičů na hradě Špilberk zdolat i dvacetimetrový sestup po žebříku. (9. květen 2012) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Při cvičení hasičů na Špilberku prchaly studentky před ohněm po žebříku

  • 2
Z terasy opravovaného jižního křídla brněnského hradu Špilberk začal stoupat sytě červený dým. Šlo sice jen o cvičení, ale čtveřice figurantek se přesto pěkně zapotila. Dívky, které představovaly zaměstnankyně, musely slézat z hradeb po žebříku.

Do kopce k hradu se vyšplhalo devět hasičských aut, na nádvoří se vešla jen dvě z nich. Nahoru hasiči vyvezli i speciální třicetimetrový žebřík. Těžká technika na hrad vjela branou, která ústí na jižní bastion se známými děly.

"Je to jediná příjezdová cesta, kterou hasiči s těžkou technikou mohou použít. Do zásahu jsme povolali dvě auta, která jako jediná dokážou projet touhle branou," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Fotogalerie hasičů na hradě

Patnáct mužů pak na plácku s děly sestavovalo žebříky, desetimetrové konstrukce měli složené za pár okamžiků. Jelikož místo pohltil silný dým, museli mít plynové masky.

Čtvrt hodiny po propuknutí požáru tak na hradby dosahoval obří vysouvací žebřík. Po něm figurantky slezly z výšky asi dvaceti metrů dolů.

"Nebála jsem se, protože jeden z hasičů šel pode mnou a jistil mne. Naštěstí netrpím závratí, to by bylo asi horší," uvedla krátce po sestupu studentka Zdeňka Klímová.

Asi po pětatřiceti minutách bylo po všem. "V akci bylo přes padesát hasičů. Vyzkoušeli si hašení uvnitř Špilberka a prošli i do zázemí hradu. Hadice dostali i do těžce přístupných půdních prostor," popsal zásah velitel hasičské stanice Lidická Tomáš Richter.

Na hradě Špilberk v Brně hořelo, šlo o cvičný oheň.

Na hradě Špilberk v Brně hořelo, šlo o cvičný oheň.