Dům v Oleksovicích na Znojemsku, ve kterém v pondělí ráno při požáru zemřely...

Dům v Oleksovicích na Znojemsku, ve kterém v pondělí ráno při požáru zemřely tři děti. (12.3.2018) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Rodina z vyhořelého domu dostane desetitisíce korun od obce i charity

  • 19
Oleksovice na Znojemsku z rozpočtu vyčlenily 50 tisíc korun na pomoc rodině, které v pondělí v obci vyhořel dům. Dalších 25 tisíc dostane rodina od charity. Při požáru zemřely tři děti.

„Obec je ochotná pomoct, aby se ten domek uvedl do původního stavu. Samozřejmě nabídneme pomoc také při zajištění důstojného rozloučení s těmi dětmi,“ sdělil oleksovický starosta Zdeněk Koukal.  

Podle něj má rodina dalších 25 tisíc korun zajištěno od charity, k tomu oblečení a hygienické potřeby.

Rodina má také nárok na státní mimořádnou okamžitou pomoc, kde lze získat dalších až 51 tisíc korun a 15 tisíc na pohřebné, doplnil starosta. Obec také po dohodě s krajem nechá pro rodinu založit sbírkový účet, funkční by měl být za dva až tři dny. Dům je poničený, pozůstalí zatím mohou využít náhradního ubytování ve vedlejší obci Stošíkovice.

„Náhradní bydlení mají zajištěné na ubytovně, než domek spraví. Obyvatelný je z jedné strany, neobyvatelná je pouze jedna místnost, která vyhořela a kde spaly děti. Ta se musí celá opravit, a také je tam třeba vyměnit okno. Ale ten barák nebyl celkově v dobrém stavu,“ poznamenal Koukal.

U pondělního požáru hasiči zasahovali přibližně od čtvrté hodiny ranní, plameny zlikvidovali po více než dvou hodinách. Požár kompletně zničil jednu místnost, ve které byly děti. Kouř a sálavé teplo poškodily další místnosti včetně chodby.

Starosta se s rodinou nemůže spojit

Dospělí s výjimkou invalidní nejstarší obyvatelky domu byli při příjezdu hasičů venku, hasiči pak vynesli ze zakouřeného objektu děti a seniorku. Dvě z dětí se záchranáři ještě pokoušeli resuscitovat, ale bez úspěchu.

Příčinu požáru vyšetřovatelé zatím neurčili. Na místě byl i specialista na elektroinstalaci, který místo ohledal a zajistil stopy. Dům nebyl připojený na plyn, spekuluje se, že příčinou požáru mohl být přímotop.

„Nyní vše prověřujeme, čekáme na výsledky expertíz, znalci budou zkoumat zajištěné stopy. Závěr bude výhledově v týdnech možná v měsících,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Známa zatím není ani výše škody, kterou požár napáchal.

Vícegenerační rodina měla domek pronajatý, pocházela odjinud. Rodina podle starosty v Oleksovicích žila asi dva roky. Šlo o ženu s dětmi, její matku s partnerem a babičku, upřesnil předchozí informace starosta.

Matka zemřelých dětí společně s otcem jednoho z nich se na místo požáru vrátila ještě tentýž den dopoledne. „Komunikoval jsem s ní po telefonu, nabídl jsem jí pomoc. Psal jsem jí také SMS, ale nikdo se zpět neozval. Nemůžu se s nimi absolutně spojit, jsou nedostupní. Ale nabídnutá pomoc je, stačí se stavit na obecním úřadě,“ uvedl Koukal.

,