Desetiletá školačka s bratrem pomohli matce, když se jí přitížilo. Dívka si...

Desetiletá školačka s bratrem pomohli matce, když se jí přitížilo. Dívka si vysloužila pochvalu záchranářů. | foto: ZZS JMK

Telefonát zvládla lépe než dospělí, chválí desetiletou dívku záchranáři

  • 3
Desetiletá dívka si vysloužila pochvalu od jihomoravských záchranářů. Velmi dobře dokázala zodpovědět dotazy operátorky na tísňové lince, kam volala, když se přitížilo její matce. Do pomoci se zapojil i dívčin bratr.

„Mamce je zle, zvrací, bolí ji na hrudi, má studené ruce a má zimnici,“ odpověděla na otázku operátorky záchranné služby desetiletá dívka, která v polovině května vytočila tísňovou linku 155.

Operátorka okamžitě začala získávat více informací a na některé věci se ani nemusela doptávat, školačka vše řekla sama. „Byla moc šikovná. Kromě toho, že se vzorně představila a uvedla zcela bezchybně adresu. přidala upozornění, že se jedná o bytový dům,“ popsala operátorka Helena Pokorová.

Dívka dokázala také říci, jak dlouho matku bolí na hrudi, odpovídala jasně, stručně. Dokázala zachovat klid. „Skoro bych řekla, že by v tom mohla být vzorem i leckterým dospělým volajícím,“ doplnila operátorka.

Záchranáři okamžitě na místo vyslali sanitku. „Pacientka cítila zrychlené bušení srdce a byla dušná, navíc měla pocity nevolnosti. Jednalo se o záchvat arytmie a vysoký tlak,“ přiblížila lékařka Helena Kučerová, co se ženě stalo.

Dívka zvládla pomoc na jedničku, její maminka už je v pořádku. „Má za sebou nějaká vyšetření, ale snad už bude všechno dobré,“ sdělila školačka s tím, že pomáhal i její bratr, který se o matku staral, zatímco dívka volala záchranku.