Podvodníka, který v Brně uzavřel se společností GE Money Bank, a. s., smlouvu o úvěru na milion korun, hledá policie.

Podvodníka, který v Brně uzavřel se společností GE Money Bank, a. s., smlouvu o úvěru na milion korun, hledá policie. | foto: Policie České republiky

Policisté pátrají po úvěrovém podvodníkovi. Ten z banky získal milion korun

  • 7
Pachatele milionového úvěrového podvodu nyní hledají brněnští policisté z oddělení hospodářské kriminality. Zatím neznámý muž si peníze půjčil v lednu coby jednatel firmy Elektro-plast. Úvěr ale neplatil. Navíc při jeho sjednání použil padělaný občanský průkaz.

"V Brně v Lidické ulici uzavřel se společností GE Money Bank, a. s., smlouvu o úvěru Expres Business na částku jeden milion korun. Použil při tom pozměněný občanský průkaz, ve kterém byla vyměněna fotografie, doložil také zřejmě nepravdivé dokumenty vztahující se hlavně k ekonomickému stavu společnosti, za kterou vystupoval," popsal mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek.

Kriminalisté se proto nyní snaží zjistit totožnost muže na fotografii. "Jakékoliv informace přijme vrchní inspektor Vladimír Daněk na telefonním čísle 974 625 723, lidé mohou volat také na telefonní linku 158," dodal Malášek.
 
Okradl invalidní sousedku

Kriminalisty ale v uplynulých měsících zaměstnal i jiný podvodník. Do svérázného podnikání se totiž pustil čtyřicetiletý Brňan, který si různými podvody vydělal 4,4 milionu korun. Policisté jej dopadli téměř po roce řádění. A zjistili, že podvodník neváhal okrást ani vlastní sousedku, která je v invalidním důchodu.

"Luxusní vilu v Moravském krasu v hodnotě 11 milionů korun jí nabídl za desetinu ceny, 1,1 milionu. Žena podezřele nízkou kupní cenu zaplatila, když ale koupi chtěla zapsat na katastru nemovitostí, zjistila, že o vlastnictví domu vedou dva lidé soudní spor a vila je navíc zatížena exekucí," popsal vedoucí oddělení hospodářské kriminality Josef Bečvář.

Pomohly mu advokátka i milenka
Důvěryhodnost přitom podvodníkovi dodávalo to, že mu pomáhala i advokátka, ta klientku ujišťovala, že po právní stránce je vše v pořádku a dům určitě získá. Právnička ale věděla, že jde o podvod, navíc už v té době byla sama vyloučena z advokátní komory. Za jinou zpronevěru si dnes odpykává několikaleté vězení a další trest může nyní následovat.

Šestačtyřicetiletou sousedku zvládl podvodník okrást dokonce nadvakrát, když ještě prodej vily v Ochozu u Brna vypadal slibně, vylákal z ženy dalšího 2,5 milionu na to, aby vymohl jiný, 59milionový dluh. Na něj měl i doklady. O zisk se měli se sousedkou podělit, žena ale své úspory nikdy neviděla.

Do dalších podvodů pak několikrát trestaný Brňan zatáhl i jednu ze svých milenek. S její pomocí získal úvěr 350 tisíc na nákup Audi A3, jenž nesplácel, vyloučená advokátka mu zase pomáhala s vymáháním dluhů, které nabízel jiným.

"Celkem asi 400 tisíc korun se mu dařilo získat, nekončily ale u lidí, kteří si vymáhání objednali, nýbrž na účtu podvodníka nebo na účtu jedné ukrajinské vymahačské firmy, za jejíhož zástupce se vydával," uvedl kriminalista Vladimír Daněk.

Ve vězení podvodník zřejmě zůstane dlouho
Ostřílený Brňan si nyní odpykává tříletý trest za předchozí podvody a zpronevěry. Ty páchá opakovaně už od roku 1995. Dalších osm let vězení mu teď hrozí za nově odhalené podvody. A policisté nevylučují ani to, že obvinění ještě rozšíří i o další podvody. Vilu v Ochozi se totiž podle všeho podvodník snažil prodat i dalším lidem.

"Peníze se bohužel zajistit nepodařilo, podvodník má jen majetek zatížený exekucemi z předchozích zpronevěr, vypadá to, že většinu peněz utratil, měl manželku a dvě milenky a zejména jedna z nich byla zřejmě hodně náročná, jen za kosmetiku a kadeřníka třeba utratila 900 tisíc korun," popsal Daněk.