(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Policisté zadrželi na D2 dva cizince, předložili falešné rumunské pasy

  • 12
Policie ve středu večer na D2 na Břeclavsku zajistila dva cizince s padělanými rumunskými doklady. Oba nyní v cele čekají na rozhodnutí soudu.

Vůz s cizinci kontrolovala hlídka cizinecké policie v blízkosti hraničního přechodu Lanžhot na D2.

„Dva muži předložili padělané doklady Rumunska, jeden předložil i padělaný řidičský průkaz Srbska,“ uvedl vedoucí odboru cizinecké policie Miroslav Tóth. 

Na jihu Moravy roste počet nelegálních pracovníků

Policie na jihu Moravy loni odhalila 394 nelegálně pracujících cizinců, o 250 více než v roce 2016. Jen za letošek už jich bylo 65, především ze zemí bývalého východního bloku. Pracují nejčastěji ve stavebnictví či v průmyslu.

Poslední větší kontrolní akci nelegálního zaměstnávání uspořádali policisté na začátku tohoto týdne ve firmě v Mikulově na Břeclavsku, kde odhalili 34 nelegálně zaměstnaných cizinců. Cizinci měli pouze turistická víza, pracovat zde nemohli. Policie je eskortovala na služebny cizinecké policie, hrozí jim vyhoštění na pět let. Milionové pokuty hrozí i firmě.

Jednalo se o dva muže kolem čtyřiceti let. ČTK v původní zprávě uvedla, že se jedná o Syřany, což policisté popřeli.

„Oba cizinci  jsou podezřelí z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny, v současné době jsou zadrženi a čekají v cele na rozhodnutí soudu,“ doplnil Tóth.

Od začátku roku cizinecká policie na jihu Moravy odhalila čtrnáct migrantů, za celý loňský rok jich bylo 96.

Zatím poslední větší skupinu migrantů se na jihu Moravy podařilo objevit na začátku března, kdy v dodávce na čerpací stanici na dálnici D1 v Brně zajistila policie jedenáct Iráčanů bez cestovních dokladů a potřebných víz. Byly to dvě rodiny s šesti dětmi.

S cizinci policie vedla správní řízení o povinnosti opustit území, poté rodiny skončily v přijímacím středisku pro cizince v Zastávce u Brna. Řidič je podezřelý z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což mu hrozí až dva roky vězení.