Místostarostka části Brno-střed podezřelá z korupce přihrávala podle zjištění České televize spolu s místostarostou Karlem Pospíšilem radniční zakázky  firmě jejich stranického kolegy. Ilustrační foto

Místostarostka části Brno-střed podezřelá z korupce přihrávala podle zjištění České televize spolu s místostarostou Karlem Pospíšilem radniční zakázky firmě jejich stranického kolegy. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Policie řeší místostarostku kvůli korupci. Pochybné zakázky přibývají

  • 12
Místostarostka Brna-severu Zdeňka Tůmová (ČSSD), která kvůli nahrávce čelí podezření z korupce, chystá trestní oznámení. Je to podle ní cílený útok na její osobu. Tůmové však nyní hrozí i další nepříjemnost. S místostarostou Karlem Pospíšilem měla podle České televize přihrávat zakázky dalšímu stranickému kolegovi.

"Je to cílená diskreditace paní Tůmové. Někdo si tu nahrávku rok schovával. Ona má několik indicií, kdo by za tím mohl stát, ale žádné přímé důkazy," řekl právník Tůmové Jaroslav Padrnos. Ve středu bude Tůmová vypovídat v Praze na policii.

Kauzu odstartovalo zveřejnění nahrávky, kde podnikatel David Lacík předává Tůmové svazek bankovek. "Právník Davida Lacíka jednoznačně řekl, že na policii potvrdí, že se jednalo o půjčku," dodal Padrnos. Právník se s rodinou Tůmové zná přes třicet let a potvrdil, že o půjčku před rokem požádala i jeho.

Tůmová měla přihrávat zakázky stranickému kolegovi

V souvislosti s nahrávkou skryté kamery se však vynořilo i další podezření. Místostarostové městské části Karel Pospíšil a Zdeňka Tůmová (oba ČSSD) podle zjištění České televize přidělovali milionové zakázky firmě Petera Flimmela, člena sociální demokracie a jejich stranického kolegy.

Sociální demokrat Peter Flimmel a jeho rodina měli opakovaně získávat zakázky malého rozsahu. Mezi zakázkami, které vedení radnice zadávalo firmám bez širšího výběrového řízení, objevila Česká televize v obchodním rejstříku tři, které dostal právě Peter Flimmel. On sám vystupoval za firmu Geo-ing, jeho žena vyhrávala zakázky za firmu Ing-Brno a matka jako společnost Constructiva.

Ceny zakázek, které Flimmel od radnice městské části získával, měly navíc strmě stoupat. V roce 2009 to byly jen dvě menší zakázky v oblasti školství, které spadalo pod Zdeňku Tůmovou. Za rok 2010 už ale on a jeho rodina měli od radnice dostat deset milionů korun. Dva miliony ve školství a osm milionů v oblasti bytové správy, která spadala pod místostarostu Pospíšila.

,