Policie odhalila na jižní Moravě rozsáhlý případ úvěrových podvodů za 11 milionů korun (ilustrační foto)

Policie odhalila na jižní Moravě rozsáhlý případ úvěrových podvodů za 11 milionů korun (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Spolupracovník připravil úvěrovými podvody banku o jedenáct milionů

  • 1
Na jedenáct milionů korun si podle policie přišla úvěrovými podvody skupina osmi lidí vedená padesátiletým Brňanem. Pokud by policisté nezasáhli, připravili by banku o dalších deset milionů. Hlavě podvodníků hrozí za zvlášť závažný zločin až desetiletý pobyt za mřížemi.

Na počátku rozplétání případu byly informace jedné z velkých bank o podezření z úvěrového podvodu, kterého se mělo dopustit hned několik lidí.

"Ti uzavřeli úvěrové smlouvy na základě nepravdivých potvrzení o příjmu a úvěry pak nespláceli," uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Všechny podezřelé úvěry měly společnou jednu věc - zprostředkovatele. Tím byl padesátiletý muž z Brna, který s bankou spolupracoval jako externí obchodní manažer. "Sepisoval návrhy a následně zprostředkovával smlouvy na pořízení bydlení nebo rekonstrukci," popsala Vedrová.

Další lidé ze skupiny podvodníků k žádosti dokládali falešná potvrzení o příjmu a nepravdivá daňová přiznání. Tím si často navýšili až desetinásobně svůj příjem - avšak pouze na papíře.

Banka jim pak úvěr většinou poskytla a žadatelé zakrátko přestali splácet a peníze od banky utratili. Kriminalisté zdokumentovali minimálně dvanáct takových podvodů, za které hrozí Brňanovi až deset let vězení.

"Na rozsudek soudu si počká ve vězení, kde už si za jiné úvěrové podvody odpykává trest," doplnila mluvčí. Ostatní jsou za spolupráci na zločinu stíháni na svobodě.