ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Kvůli únikům z policejních spisů chce vyšetřovatel poslat před soud 29 lidí

  • 1
Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na obžalobu 29 lidí, mezi nimiž je i několik bývalých elitních detektivů a podnikatelů. Případ týkající se především Brna stál na počátku v současnosti aktuálnější kauzy Stoka, v níž stojí před soudem jako obžalovaný bývalý místostarosta městské části Brno-střed za hnutí ANO Jiří Švachula.

Na to, že kriminalisté ukončili vyšetřování a podali podnět státnímu zástupci k podání obžaloby, upozornila na Twitteru České televize.

Obvinění včetně policistů a podnikatelů se vesměs podle žalobců provinili neoprávněnou manipulací s informacemi ze spisů, neoprávněným přístupem k systému nebo zneužitím pravomoci úřední osoby. 

Jinými slovy si podle žalobců nechávali někteří obvinění zjišťovat přes své známé u policie informace z živých kauz, kvůli čemuž se pak policistům nedařilo prověřování přetavit v trestní stíhání. Jiní si chtěli takzvaně „proklepnout“ některé lidi či případné obchodní partnery. 

Část podezřelých policie obvinila už v roce 2017, kdy policie zasahovala na několika místech v Brně a obvinila tehdy i podnikatele Davida Rusňáka, majitele investiční skupiny DRFG. V té době byl členem a sponzorem hnutí ANO a jeho manželka za stejné hnutí v brněnské radě. Je také zetěm současné ministryně financí Aleny Schillerové.

Policie před třemi lety ve věci obvinila celkem 18 lidí včetně bývalých policistů v čele s bývalým detektivem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Michalem Ratajským. Ten to už v minulosti označil za vykonstruovaný proces.

Z dalších bývalých policistů obvinili kriminalisté v minulosti Jakuba Patloku, Miroslava Palána, ale také policisty Ivo Sloupa, Alexandra Jedličku, Daniela Medvece nebo podnikatele Radka Morice či šéfa skupiny Kajot Radima Jüttnera. 

U dvou lidí včetně Davida Rusňáka detektivové stíhání už před třemi lety podmíněně zastavili. Zůstalo tak šestnáct obviněných. K nim se v létě 2019 přidalo jedenáct dalších lidí. A později ještě další.

Mezi obviněnými se už od začátku objevovalo jméno Samana El-Talabaniho, dnes spolupracujícího obviněného a korunního svědka v kauze Stoka, kterou v těchto týdnech řeší Krajský soud v Brně. 

Právě odposlechy tohoto muže přivedly policisty k rozjetí dalšího vyšetřování, které vyvrcholilo razií na radnici městské části Brno-střed. V kauze Stoka týkající se veřejných zakázek na radnici je žalobci za hlavu korupčního systému označován bývalý místostarosta městské části za hnutí ANO Jiří Švachula.

,