ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: archiv ski resortu

Podvodník nabízel chatu v Alpách na Vánoce, od lidí vylákal 1,5 milionu

  • 31
Obří sumu 1,5 milionu korunu zaplatila skupina lidí z jihu Moravy za to, že si pronajmou celou horskou chatu v Alpách jen pro sebe. Jenže jak tito rekreanti posléze čistě náhodou zjistili, naletěli podvodníkovi. Není to první případ, se kterým se policisté v posledních týdnech setkali.

Vánoce na horské chatě v rakouských Alpách si užívali v minulých letech mnozí Češi. Letos je situace složitější, čehož zkoušejí v posledních týdnech využít podvodníci.

Na internetu lze dohledat „exkluzivní nabídky“, kdy si lidé mohou pronajmout celé horské chaty s plnou penzí v ceně. Nabídka byla lákavá i tím, že v chatě při uzavřené společnosti nehrozí tak vysoké riziko nakažení koronavirem. 

To některé Jihomoravany před pár týdny přesvědčilo a zaplatili i vysokou cenu za tento slibovaný pobyt.

„Týden rekreace v období přelomu starého a nového roku zde vyšel na téměř jeden a půl milionu,“ uvedl policejní mluvčí David Chaloupka.

Částka měla zahrnovat i pojištění, které umožňovalo objednávku zrušit a získat peníze zpět. Jenže peníze nešly majiteli chaty, ale podvodníkovi, který inzerát na zahraniční web umístil.

Na to přitom skupina lidí, která obří částku zaplatila, přišla až posléze, kdy se chtěla doptat na to, zda si s sebou mohou vzít i domácího mazlíčka.  „Na otázku jim už prodejce neodpověděl, proto kontaktovali majitele horské chaty napřímo,“ sdělil mluvčí. Překvapený majitel vůbec o ničem nevěděl.

Podobný případ přitom není první. Policisté registrují i čerstvý případ, kdy podobně další Češi zaplatili podvodníkovi za pronájem chaty další desítky až stovky tisíc korun. 

Policisté proto radí si nabídky ověřovat přímo u majitelů horských penzionů, nebo dovolenou nakupovat u známých a ověřených firem.