Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podvod: nabídka reklamy se tváří jako daňový doklad

  • 2
V poštovní schránce brněnského tlumočníka a překladatele nedávno přistála bílá obálka. Našel v ní fakturu. "Hlavička se podobá těm, co dostávám od Telefóniky. Když jsem si papír prohlédl pořádně, zjistil jsem, že se tváří jako daňový doklad. Zaplacením tří tisíc bych si objednal reklamu, kterou nepotřebuji," popsal Dan Kouřil.

Na rozdíl od mnoha jiných nešťastníků si totiž přečetl pár vět vytištěných mravenčím písmem v levém dolním rohu "faktury". Vyčetl, že v ruce drží obchodní nabídku. Zaplacením částky 2 963 korun by si na rok objednal přední místo v internetovém telefonním seznamu. - čtěte SOS: Český telefonní seznam láká na faktury podobné O2

Podle obchodních podmínek uvedených na druhé straně dokladu by ho roční pobyt na předních příčkách katalogu stál čtyřnásobek. Jako lektora, který učí lidi, jak psát správně obchodní nabídky, ho falešná faktura velmi zaujala. "Ten papír porušuje všechny etické principy. Nabídka musí být jasná a srozumitelná," dodal Kouřil.

Odstoupení od smlouvy není jednoduché. Pokud nedobrovolný klient nestihne do osmi dnů od zaplacení faktury smlouvu vypovědět doporučeným dopisem, má smůlu.

Podle informací v obchodním rejstříku je majitelem firmy maďarský podnikatel Attila Levente Herceg. Na telefonním čísle uvedeném na faktuře se hlásí operátor. "Jsem tu sám v reklamačním centru. Na majitele vám nemohu dát kontakt," říká muž s tím, že šéf se ve firmě objeví jednou za čas.

Policii chybějí důkazy

Zaplacených faktur podle něho chodí do kanceláře týdně řádově stovky, do toho musí často zvedat telefony na reklamační lince. "Celý den se nezastavím a to naše konverzace přitom trvá jen pár minut," popisuje muž, který tuto práci vzal před dvěma týdny jako brigádník. Etická rovina celé věci ho nezajímá.

Případ řešila i policie, pro nedostatek důkazů jej však odložila. "To co firma dělá, je možná neetické, ale nikoli nezákonné," uvedl mluvčí útvaru hospodářské kriminality policie Roman Skřepek.

Hodně lidí nabídka mate. Obrací se na vydavatele telefonního seznamu Zlaté stránky, zda jim mají platit za to, že je v katalogu vedou. Nebo částku v tomto domnění rovnou zaplatí.

"Prosincovou zálohovou fakturu jsem zaplatila automaticky. Druhou fakturu, která přišla v březnu, už jsem jim vrátila a poslala výpověď ze smlouvy," uvedla účetní brněnské stavební firmy Reming Marie Poláčková. Když jsme ji upozornili na to, že i po měsíci firma stále "visí" na předních místech v katalogu mezi stavaři, byla překvapená. Řekla, že si vyžádá doklad o výpovědi smlouvy.

Soud? Výsledek nejasný...

"Ve srovnání s nabídkou Zlatých stránek je nabídka dotyčné firmy extrémně nevýhodná. Jenom za zveřejnění svých základních údajů zákazník zaplatí dvanáct tisíc korun ročně. Ve Zlatých stránkách jsou přitom údaje v tomto rozsahu zveřejňovány zdarma," uvedl mluvčí Tomáš Gregořica.

Várku podvodných faktur společnost Český telefonní seznam rozesílá vždy po čtvrt roce. Řada lidí se kvůli podvodným fakturám obrátila na Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

To vyzývá k obezřetnosti. "Jinak jim pomoci nemůžeme. Případné neplatnosti smlouvy by bylo možné se domáhat u soudu maximálně z důvodu, že byla uzavřena v omylu. Poškození by museli podat hromadnou žalobu v rámci nějakého sdružení a určit si zástupce, který si to vezme na starost. Přesto není jisté, jak by nakonec soud jednání firmy vyhodnotil," uvedl mluvčí SOS Jan Mišurec.

Společnost Mediatel, která je vydavatelem tradičního katalogu Zlaté stránky, se od aktivit firmy Český telefonní seznam distancovala už v prosinci.