ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Policie má podvodníka, který obral radnici o miliony, tvrdí starostka

  • 5
Policie údajně dopadla muže podezřelého z podvodu na radnici městské části Brno-Jundrov, která neoprávněně odčerpal z účtů 8,5 milionu korun. Uvedl to Jundrovský zpravodaj a potvrdila to starostka Ivana Fajnorová. Policisté tuto informaci nekomentovali.

Radnice odhalila zmizení peněz z účtů v prvním pololetí letošního roku, a poté se obrátila na policii. O situaci už dříve informovala občany ve zpravodaji, ale z informací nebylo jasné, zda peníze odčerpal člověk z okolí radnice, nebo třeba hacker.

Policie to neřekla ani nyní. „Stále na tom případu pracujeme a máme taktické důvody, proč nemůžeme sdělit informace,“ uvedl mluví Pavel Šváb.

Z informací Jundrovského zpravodaje vyplývá, že policie odhalila podezřelého. „V současné době je pravomocně zajištěn majetek osoby z tohoto podvodu podezřelé, který činí téměř čtyři miliony korun,“ uvedla starostka Ivana Fajnorová (SZ) v radničním plátku.

„Zatím ale nikdo nebyl obviněný a ještě to neskončilo, takže se nemůžeme vyjadřovat,“ doplnila.

Podle ní chybí radnici s ročním rozpočtem kolem 35 milionů korun ke splnění všech letošních závazků kolem šesti milionů korun.

„To neznamená, že je nemáme vůbec. Na účtu vedlejší hospodářské činnosti z nájmů obecních bytů máme k dispozici přes devět milionů korun. Ale není možné je použít bez souhlasu zastupitelstva města Brna,“ sdělila Fajnorová. Byty totiž patří městu a městské části je pouze mají ve správě.

Fajnorová proto jednala s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou a předsedkyní finančního výboru brněnského zastupitelstva Andreou Pazderovou (obě ODS) o možnosti bezúročné půjčky devět milionů korun na dobu 15 let ze strany města směrem k městské části. Záležet však podle starostky bude na politické reprezentaci.

Městská část Jundrov je jednou z 29 městských částí Brna, má přes 4 tisíce obyvatel.