ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Podvodník napodobil tchajwanský e-mail, firma mu poslala půl milionu

  • 3
O téměř půl milionu korun připravil výrobní firmu z Hodonínska podvodník, který se vydával za tchajwanského obchodního partnera. Pomocí e-mailu podobného originálu uzavřel fiktivní transakci a nechal si poslat peníze na svůj účet.

Podvodník pravděpodobně dobře znal postup firmy, která dlouhodobě obchoduje se společností z Tchaj-wanu a komunikuje při tom s její zástupkyní pomocí konkrétní e-mailové adresy.

„Z podvrženého, ale velmi podobného e-mailového účtu pachatel jménem zahraniční společnosti uzavřel obchodní transakci na nákup zboží. K tomu vystavil fakturu, na základě které pak zástupci české společnosti zaslali požadovanou částku na zahraniční účet,“ informoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Až později v české firmě zjistili, že peníze neposlali svému obchodnímu partnerovi, ale na neznámé konto.

Na podobný trik firmy v kraji nenaletěly poprvé. Před dvěma lety jiná firma z Hodonínska proplatila více než dvoumilionovou fakturu podvodníkovi, který se naboural do její e-mailové komunikace se zahraniční společností. Podvodník zprávy obou stran přeposílal přes své podvržené e-maily a v momentě, kdy si vzájemně dojednaly obchod, nechal si poslat peníze na svůj účet.

„Pachatele se bohužel nepodařilo zjistit, a případ tak byl odložen. Vyšetřování těchto případů je vždy komplikované, protože jsou většinou využívány zahraniční servery. Jako doporučení navrhujeme důsledně kontrolovat e-mailové adresy obchodních partnerů a také ověřovat cílový bankovní účet,“ poznamenal Zámečník.