Falešná aplikace na placení parkování SMS ParkovaCzech. | foto: MP Břeclav

Jihem Moravy se šíří podvodná aplikace. Peníze za parkování končí jinde

  • 6
Lidé s mobilními telefony s Androidem si mohou zdarma stáhnout aplikaci s názvem SMS ParkovaCzech, která údajně umožňuje platbu parkovaného přímo z přístroje přes odeslanou zprávu. Jak ale upozornili břeclavští strážníci, jedná se o podvod.

Pokud někdo prostřednictvím aplikace SMS ParkovaCzech odešle platbu, peníze skončí kdoví kde. Parkování ale rozhodně nezaplatí.

„Aplikace nabízí platbu za parkování nejen v Břeclavi, ale i v jiných městech v Česku, kde víme, že tato forma služby hrazení parkovného není,“ uvedl velitel městských strážníků Stanislav Hrdlička.

Vědí především o městech v regionu, kdy aplikace nabízí platbu v Kyjově, Hodoníně, Vyškově nebo Bučovicích. Není vyloučeno, že je dostupná i v dalších krajích.

„Informujeme města, o kterých je nám známo, že tuto službu stejně jako my nepodporují, aby si provedla vlastní vhodná opatření,“ doplnil šéf břeclavských strážníků.

Od nich také vzešel podnět ke státním policistům, aby se začali falešnou aplikací zabývat. „Vše je na začátku. Budeme prověřovat, zda došlo ke spáchání trestného činu, zda jsou nějací poškození, zda se jedná pouze o regionální problém nebo celorepublikový,“ přiblížila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Poškozené ale evidují přinejmenším břeclavští strážníci. „Oběti této aplikace zatím tolerujeme a řešíme domluvou s tím, že jsou poučeni o skutečnosti, že naletěli podvodníkovi,“ dodal velitel.