Pan Petr (uprostřed) přišel poděkovat jihomoravským záchranářům, díky jejichž pomoci přežil tragickou silniční nehodu. | foto: ZZS JmK

Jediný z vozu přežil střet s kamionem. Potřetí jsem se narodil, říká muž

  • 7
Jako jediný ze tří pasažérů osobního auta přežil v září na Hodonínsku čelní srážku vozu s kamionem. Pan Petr tehdy utrpěl mnohačetná zranění a záchranáři ho v kritickém stavu přepravili do nemocnice. Po třech měsících je muž téměř bez následků a přišel poděkovat svým zachráncům.

„Jsem vděčný, díky těmto lidem jsem na tomto světě mohl zůstat. Oni a následně také zdravotníci v nemocnici se o mě postarali tak, že navzdory závažným zraněním jsem už téměř v pořádku. Moc všem za tuto péči děkuji,“ uvedl muž při návštěvě záchranářů.

Tragická nehoda se stala v půlce září poblíž Strážnice, Škoda Fabia se při projíždění zatáčky ocitla v protisměru, kde se čelně srazila s kamionem převážejícím klády.

Řidič a spolujezdec z osobního auta na místě zemřeli, jejich šestašedesátiletý spolucestující Petr utrpěl mnohočetná těžká poranění.

„Zdravotníci muže ošetřili, bylo třeba jej uvést do umělého spánku, zaintubovat a napojit na řízenou ventilaci. Po poskytnutí přednemocniční péče byl ve vážném stavu letecky transportován do Fakultní nemocnice Brno,“ připomněla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

„Nenarodil jsem se tak podruhé, ale vlastně už potřetí. Podruhé to bylo, když mě jako malého kluka málem srazilo auto,“ prozradil pan Petr při setkání s posádkou vrtulníku, tvořenou lékařem Janem Čiernikem a záchranářem Martinem Bačinským, i se zdravotníky z pozemní lékařské posádky Pavlem Tomancem a Michalem Vlkem. Lékařka Petra Jarošová na setkání přijet nemohla. 

„Co může být víc než zachráněný pacient. Jeho osobní poděkování skutečně moc potěšilo. Byla to opravdu těžká nehoda s tragickými následky, dva lidé zemřeli na místě, nemohli jsme pro ně už nic udělat. Jsem rád, že alespoň panu Petrovi jsme mohli pomoci,“ řekl lékař Jan Čiernik.