Roundup je dnes nejpoužívanějším totálním herbicidem.

Roundup je dnes nejpoužívanějším totálním herbicidem.

Ničí plevel i zdraví. Místo chemie tak Brno válčí s nechtěnými trsy vodou

  • 25
Stačí párkrát stříknout a od plevelu je nadlouho pokoj. Jenže herbicidy škodí nejen nechtěným zeleným trsům, ale také zdraví. Některá města si proto přestala usnadňovat práci a plevel odstraňují ručně.

Mezi příklady měst, která škodlivé herbicidy nepoužívají nebo výrazně omezují, bylo na nedávné konferenci Hnutí DUHA a Sítě ekologických poraden vyhlášeno, jako jedno z mála světlých výjimek, Brno.

Veřejná zeleň města Brna ve svých městských parcích programově omezuje používání herbicidů už od roku 2012. Nyní používá glyfosát pouze na zatírání pařízků po kácení invazivních dřevin v objemu několika litrů ročně. A plevel odstraňuje mechanicky – sečením nebo ručním vykopáváním a vytrháváním – či pomocí horké vody.

„Používání přístroje s horkou vodou je sice náročnější, ale na frekventovaných místech je ideální a plnohodnotnou alternativou,“ vysvětluje správce stromořadí Tomáš Trnka.

Říká, že používání glyfosátů je snadné, účinné a cenově dostupné. Proto je tento způsob omezování plevelů tak rozšířený. „Ovšem je také jisté, že jsou glyfosáty zdraví škodlivé a zatěžují životní prostředí,“ dodává Trnka.

Glyfosát je účinnou složkou mnoha herbicidů, například u nás známého a dobře dostupného přípravku Roundup. Patří k nejprodávanějším a nejuniverzálněji používaným herbicidům.

Byly vyrobeny, aby zabíjely, říká o pesticidech expert

Například ve Znojmě se herbicid stříká dvakrát ročně na všechny chodníky ve městě. „Efekt ničení plevele teplem je velmi nízký. Na záhonech trvalek ale využíváme jen sečení, okopávání a vytrhávání,“ přiblížil ředitel městské zeleně Radoslav Habrdle.

Miroslav Šuta, expert v oblasti hodnocení ekologických a zdravotních rizik z Centra pro životní prostředí a zdraví, říká, že bychom s každým pesticidem měli zacházet velice opatrně, protože byl vyroben, aby zabíjel jiné živé organismy.

„Je rozumné se jim vyhnout všude tam, kde za ně existují bezpečnější náhrady. Zvláště v případě veřejných prostranství, kde se pohybují i malé děti, těhotné ženy nebo nemocní lidé. Ti tvoří skupiny, které mohou být citlivější vůči jejich působení,“ míní.

Podle Hnutí DUHA při špatné aplikaci dochází ke spálení či zahubení stromů a trávy v těsné blízkosti míst, kde se glyfosát používá. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny řadí glyfosát mezi pravděpodobné lidské karcinogeny.

Existuje také podezření, že může narušovat fungování hormonální soustavy. Analýza, kterou v roce 2013 nechalo provést Hnutí DUHA, přitom objevila glyfosát v moči 6 Čechů z 10.