Bál v brněnské Redutě bude vypadat jako za Mozarta

Bál v brněnské Redutě bude vypadat jako za Mozarta | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Plesová sezona začíná: letos se tančí v duchu Mozarta i skialpinismu

Nejen na klasiku se letos mohou těšit jihomoravští milovníci tance. Plesová sezona nabízí i mozartovský maškarní bál s rokokovými kostýmy, dětské bály nebo krojované plesy. A na své si přijdou i sportovci, tradiční taneční zábavy letos doplní i první ročníky florbalového a skialpinistického plesu.

Večerní róby a smokingy mohou lidé provětrat už v sobotu na Metropolitním plese v brněnském Besedním domě.

"Třetí ročník plesu přinese i obměnu programu. K tanci bude celý večer hrát Orchestr Gustava Broma v plné sestavě," uvedl pořadatel Pavel Tesař z agentury Mersey.

Kromě orchestru vystoupí Jitka Zelenková, Peter Lipa a kapela Rangers. Podle Tesaře je zájem o ples velký, prodaná je více než polovina ze čtyř set lístků. "Lístky jsou v ceně od 800 do 1 600 korun, v ceně je i raut," doplnil Tesař.

Přehled plesů na jižní moravě - zde

Milovníky folkloru zase potěší 24. ledna třetí ročník Horňáckého plesu v hotelu Voroněž. Vystoupí tu horňácké cimbálové muziky, ale i Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. "Už máme ale vyprodáno," řekl pořadatel Antonín Vrba.

Netradiční ples v karnevalových maskách na počest W. A. Mozarta přichystali na 24. ledna pořadatelé v Redutě. Rokokové maškarní zde mělo úspěšnou premiéru už loni. "Maska není podmínkou pro vstup, v divadle budou pro tanečníky připraveny paruky a maskérky je nalíčí podle dobové módy," lákají pořadatelé maškarního bálu. Kromě Mozartovy tvorby si návštěvníci zatančí i na Straussovy valčíky.

Tanec pod taktovkou filharmonie

Poslední lednový den mohou milovníci tance zavířit sálem při hudbě orchestru brněnské filharmonie. "Čtrnáctý ročník plesu se bude konat v Besedním domě pod taktovkou dirigenta Jakuba Kleckera," řekl pořadatel Jiří Jakubec.

Kromě orchestru filharmonie vystoupí i Jazz Archiv, Cimbal Classic a Salonní orchestr Brno. "Vstupenky se pohybují od 300 do 400 korun a jsou stále v prodeji," dodal Jakubec.

Sbližování českého a rakouského národa je zase heslem osmého ročníku česko-rakouského plesu, který se bude konat 24. ledna v Besedním domě. "Naše národy k sobě mají historicky blízko a my chceme přispět k oživování zpřetrhaných kontaktů," vysvětlil smysl plesu pořadatel Michal Chládek. Vystoupí tu Filharmonie Brno, Ilona Csáková, Duo Kamélie či Miro Žbirka. Vstupenky za 1 500 korun slibují kromě tance i raut a bohatou tombolu.

Florbalový i skialpinistický

Plesová sezona letos pamatuje i na sportovce. První ročník florbalového plesu plánují pořadatelé na 31. leden v sále MK Klubu ve Vlhké 21. Kromě tance se návštěvníci budou moci změřit v dovednostních soutěžích ve florbalovém umu. Vlastní bál pořádají v Brně i skialpinisté, hlavní cenou v jejich tombole budou nové lyže.

Už 61. ročník krojovaného plesu připravují 24. ledna v Ratíškovicích na Slovácku. "Tradici máme téměř nepřerušenou," pochlubila se organizátorka akce Jana Koplíková. Na bále zahrají místní folklorní spolky, předtančení bude mít ratíškovický mužský soubor.

"Je to příležitost, jak v zimě provětrat tradiční kroj," podotkla Koplíková. V Kyjově zahájí plesovou sezonu 6. února s cimbálovkou a Petrou Janů, v Hodoníně zase letos místní vyrazí na ples 10. ledna ve zvonových riflích -ponese se v duchu hippies.