ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Vít Štěpánek, pro iDNES.cz

Golf u hranic: podnikatelé mají velké plány, ale i problematickou pověst

  • 1
Vyroste u rakouských hranic golfové hřiště za několik stovek milionů korun? Ve středu o prodeji pozemků rozhodují mikulovští zastupitelé. Po deseti letech plánů by je mohla získat dvojice podnikatelů, kteří ale mají kontroverzní pověst.

O golfovém areálu se mluví v Mikulově už celá léta. Nikdy se ale nenašel investor, jenž by se do úpravy pozemků u Šibeničního vrchu, které město pro golf vyčlenilo, pustil.

Až teď. Golfové hřiště tady chce postavit společnost Nemotrade CZ se sídlem v Olomouci. Na 120 hektarech by mohlo vzniknout hřiště s až 36 jamkami. To znamená obrovskou investici.

„Kdybychom se rozmáchli a investor tam vybudoval dvakrát osmnáct jamek, mělo by na to stačit 270 milionů. Při prvních 18 jamkách se můžeme vejít do sta milionů,“ říká starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). Ze strany hráčů podle něj zájem o Mikulov určitě bude.

O budoucím prodeji ve středu jednají mikulovští zastupitelé. Pokud kývnou, dostane šanci pozemky získat společnost, která s golfem dosud nemá žádné zkušenosti. Zato s koupěmi pozemků ano.

Jednateli olomoucké firmy jsou podnikatelé Jiří Krevňák z Břeclavi a Jaromír Málek z Valtic. Ti v minulosti koupili třeba rozsáhlý areál bývalé firmy Tranza na strategickém místě v Břeclavi, který i po pěti letech zůstává prázdný. Koupili také pozemky pod koupalištěm a břeclavská radnice se s nimi v tichosti finančně vyrovnávala. Známý je i zásah Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v jejich vinařství ve Velkých Bílovicích.

V Břeclavi zanechali výraznou stopu, hájí podnikatele starosta

Jednatel společnosti Nemotrade CZ Jiří Krevňák je nyní na dovolené a na telefonáty a vzkazy nereaguje. Stejně jako jeho kolega Jaromír Málek. V žádosti zaslané na radnici ale jednoznačně uvedli: „Společnost Nemotrade CZ má zájem vykoupit i okolní pozemky a v souladu s návrhem nového územního plánu města Mikulov na pozemcích vybudovat golfové hřiště.“

Podnikatelů s pošramocenou pověstí se zastává starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro region).

„Nevím, čím si zasloužili, že si o nich někteří myslí něco nedobrého. Když se člověk ohlédne do minulosti po jejich aktivitách, myslím, že v Břeclavi zanechali výraznou stopu. Díky nim stojí obchod Lidl, provozovali rozumně dvě restaurace a z areálu Tranzy zmizela hrůza, která tam byla,“ říká o zbourání tamějších zchátralých budov.

Za tím, že se v areálu léta nic nezměnilo, je podle něj hlavně špatná komunikace s předchozím vedením města.

Pro Mikulov bude každopádně prodej pozemků na golfové hřiště zajímavým zdrojem peněz. Zatímco dnes z pronájmu přináší pozemky do městské kasy naprosté minimum, z prodeje by Mikulov měl zhruba 19 milionů korun. Tak cenu alespoň odhadl znalec Petr Přikryl.

Nebylo to jednoduché. „Prodej pozemků pro golfové plochy je specifická záležitost, která je poměrně vzácná v rámci celé České republiky, natož v oblasti Jihomoravského kraje,“ podotkl ve svém posudku. Cenu stanovil na základě srovnání s nedávnými prodeji na čtyřech golfových hřištích v Česku.

U plánovaného hřiště má vyrůst dálnice na Vídeň

Nad umístěním hřiště a tím, že město pozemky kompletně prodá, se podivuje Vít Buchta, prezident mikulovského golfového klubu Cardinal, který dlouhodobě usiluje o zřízení golfového hřiště na jiném místě ve městě.

„V Mikulově je ideální pozemek pro hřiště a tím je bývalé vojenské cvičiště B,“ tvrdí Buchta s tím, že jím pozvaní odborníci právě tuto lokalitu označili za nejlepší mezi Brnem a Vídní.

Terén u Šibeničního vrchu je naopak podle někdejšího mikulovského zastupitele naprosto nevhodný a bude tu moc foukat. Navíc leží mezi dvěma silnicemi a ta nejdůležitější – dálnice na Vídeň – se tu plánuje. „Můj názor je, že pozemky někdo kupuje ze spekulativních důvodů,“ řekl muž, který o možné stavbě golfového areálu na cvičišti jedná s potenciálními investory.

Starosta Koštial se spekulací nebojí. „Je přísně ošetřeno územním i krajinným plánem, co v místě může a nemůže být. Navíc je pod kuratelou Agentury ochrany přírody a krajiny. Pro jakoukoliv investici kromě golfu je to území příliš komplikované,“ míní.

Hotely a restaurace nedovoluje územní plán

Územní plán tu nedovoluje ani zástavbu typu hotelů a restaurací, které ke golfovým hřištím obvykle patří. Tady může stát jen malé zázemí golfového klubu.

Buchta tvrdí, že všude ve světě hřiště nestaví jediná firma, ale rozvojové společnosti, které sdruží investory, podnikatele i města. Ta do projektu většinou vloží pozemky a ponechávají si tak jistý vliv na rozhodování o provozu a stavu hřiště.

Vedení Mikulova vidí prodej pozemků jako lepší. „Všechna jednání, kterých už bylo nespočet, vždy ztroskotala na jednom bodě – že potenciální investoři chtěli mít něco jistého. Aby měli jako partner váhu pro ostatní majitele pozemků a silnou pozici pro další vyjednávání o golfu,“ vysvětluje Koštial.

Městu totiž patří v lokalitě v sousedství rakouské hranice u Šibeničního vrchu zhruba 60 hektarů, zbytek bude muset investor odkoupit od soukromníků.