Neděle 31. května 2020, svátek má Kamila
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 31. května 2020 Kamila

Pro zvířata je pivovarských zbytků škoda, vědci je chtějí přidat do mouky

  16:07aktualizováno  16:07
To, co dříve lidé považovali za odpad, se dnes maximálně snaží využít vědci i některé firmy. Nyní výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně hledají možnosti, jak zpracovat pivovarské mláto.

Sladové mláto vzniká oddělením pevných zbytků sladu při výrobě piva. | foto: Tomáš Hejtmánek, MF DNES

Jsou to tuhé zbytky po filtraci sladiny, při uvaření sto litrů piva ho vznikne asi dvacet kilogramů. Nejčastěji přitom nyní končí jako krmení pro hospodářská zvířata, dříve se dokonce vyváželo na pole jako hnojivo.

Obojí je podle expertů škoda, a to kvůli unikátnímu obsahu vlákniny a dalších důležitých látek.

„Mláto je velmi vhodná varianta k obohacení potravin o minerální látky – třeba zinek, měď, selen, hořčík. Také o bílkoviny včetně esenciálních aminokyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vytvořit. Vláknina je zase nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky, jako třeba cholesterol,“ vysvětluje Viera Šottníková z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity.

Vědci proto chtějí namleté mláto přidávat do jogurtů nebo pšeničné mouky a péci z něj sušenky či rohlíky. Věří v úspěch. 

V Anglii na to šli obráceně, z nespotřebovaného chleba vyrábí pivo:

Ze zbytků z vinice se vyrábí olej

Podle Šottníkové se odpady při potravinářské výrobě totiž zabývá stále více firem. „Situace se mění. Do firem přicházejí mladí lidé s novým myšlením. Tuto generaci více zajímá sepětí s přírodou,“ tvrdí s tím, že postoj ve stylu „zero waste“ je však podle ní zároveň náročný a vyžaduje také investice.

Přesto se tímto směrem vydává třeba firma Víno Sýkora z Čejkovic na Hodonínsku. S univerzitou začala nejprve spolupracovat na projektu kalifornských žížal, které dokážou rostlinné zbytky přeměnit na velmi kvalitní humus. „Tím vznikají další pozitivní složky pro ochranu vinné révy před parazity a plísněmi,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Michal Bureš.

Firma následně začala vyrábět ze zbytků z vinice olej a z toho zbyl další přebytek – pokrutina jako odpad z lisování. „Zvažovali jsme, že by ji dostávala zvířata, ale po rozboru vzorků jsme došli k závěru, že by to byla věčná škoda,“ říká Bureš.

A tak firma z rozemleté pokrutiny vyrábí mouku – bezlepkovou a plnou vlákniny. A z ní sušenky a tyčinky k vínu. „Prakticky všechno z vinařské produkce se dá v potravinářství ještě dál upotřebit, jedinou výjimkou jsou třapiny,“ uzavírá Šottníková.

  • Nejčtenější

Žena léčená remdesivirem v Brně zemřela, nezabil ji však koronavirus

V brněnské nemocnici v neděli večer zemřela pacientka, které při léčbě podávali remdesivir. Její úmrtí ovšem nezavinil...

Spolkne vás to jako džungle, popisuje starosta místo, kde zmizel motorkář

Osud a nešťastná náhoda. Tak mluví na Znojemsku o nehodě šestačtyřicetiletého motorkáře, kterého minulý týden...

V Brně plánují tramvaj do strmého kopce jako v americkém San Franciscu

V americkém San Franciscu patří jízda tramvají do strmého kopce k turistickým lákadlům. Podobnou „atrakci“ by mohlo mít...

Mají nás tu za burany, zlobil se brankář „vesnických“ finalistů poháru

Před dvaceti lety hráli fotbalisté Ratíškovic pohárové finále v Praze. Radost druholigovému celku nezkazila ani...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na přejezdu bez závor vjel vlak do vozidla. Řidič nehodu nepřežil

Na Brněnsku zemřel řidič osobního automobilu, které se srazilo na přejezdu s vlakem. K nehodě došlo mezi Moravskými...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Výsledky budou do hodiny. Brněnští vědci vyvíjejí nové testy na koronavirus

Premium Rychlejší testování na nemoc covid-19 aktuálně vyvíjejí odborníci z výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity v...

Opilý senior řešil spory ve tři ráno, sokovi probodl pneumatiku i stehno

S nožem v ruce chtěl senior vyřešit neshody se svým známým, když se s ním potkal po třetí hodině ráno. Nejdříve mu...

V Žabovřeské vzniknou dva nové „špunty“, doprava v Brně se zkomplikuje

Od prvního června musejí řidiči v Brně počítat s tím, že se opět změní a zkomplikuje doprava na opravované části okruhu...

Modré zóny v Brně se od pondělí rozšíří, do konce roku na dvojnásobek

Se začátkem června musí řidiči v Brně počítat s rozšířením regulace parkování v podobě modrých zón do dalších ulic. Ty...

Najdete na iDNES.cz