Neděle 5. prosince 2021, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 5. prosince 2021 Jitka

Nemám ráda tu napudrovanou falešnou dokonalost, říká pekařská šampionka

  9:35
Cukroví pekla v několika etapách. Ze čtyřiceti kilogramů však Petře Burianové zůstala pro rodinu jen jedna malá krabička. Zbytek od nejlepší české amatérské pekařky, vítězky televizní show Peče celá země, potěšil známé, seniory nebo potřebné.

Petra Burianová kromě vítězství v televizní soutěži Peče celá země vydala úspěšnou kuchařku a chystá televizní pořad. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Zdobit stromeček a celý dům bude nyní doma v Níhově na Brněnsku letos už podruhé. „V létě jsem nemohla pochytit tu správnou atmosféru. A byť jsme si zpívali koledy ostošest a všechno bylo tak, jak bývá, chyběl nám duch Vánoc,“ vysvětluje Petra Burianová.

O prázdninách pekla a fotila devadesátku receptů pro svou první knihu Cesta z těsta – kuchařku s příběhem, která trhá v českých knihkupectvích prodejní rekordy. 

Petra Burianová kromě vítězství v televizní soutěži Peče celá země vydala úspěšnou kuchařku a chystá televizní pořad.

„Dělali jsme dotisk a on už je zase vyprodaný. Knížku jsem ještě v prodejně neviděla, myslela jsem, že ji nadělím příbuzným, ale nemám žádné tajné zdroje. Opravdu jsem nečekala, že se bude lidem takhle líbit. Jsem za to ráda, ale byly to náročné dva měsíce,“ přiznává.

Musela totiž napéct, nazdobit, popsat a spolu se dvěma fotografy nafotit všechny dobroty tak, jak je doma obvykle připravuje. Navíc kuchařka, která poodhaluje i tradiční řemesla a zvyky, vyžadovala i kulisy za správného počasí. 

„Všechna jídla byla echt jedlá. Nepoužívali jsme žádné stylingové vychytávky, ani pěnu na holení místo krému, ani jsme se nesnažili nic schovat. Naopak. Když se nějaká trubička nepovedla, schválně jsme ji dali tak, aby byla dobře vidět. Nemám ráda tu napudrovanou falešnou dokonalost,“ směje se Burianová, která po úspěchu v televizní soutěži opustila právnickou profesi.

Jenom zasněžená krajina byla nafocená už z minulých zim. „Jak bylo hotovo, stromeček, který donesl pan hajný, jsme odzdobili, uklidili vystřihovánky z oken, cukroví se snědlo. No a teď jsme to všechno dělali nanovo,“ popisuje.

Lidé ji berou jako vzor i soudce

Štědrý den je u Burianových protkaný tradicemi, stejně jako celý zbytek roku. „S manželem se postíme, dětem dělám na oběd kaši s medem, krmíme zvířátka v lese i doma. Lidé by se měli na tu radostnou událost, narození Ježíška, připravit. Třeba i omýt studenou vodou, dřív se chodilo do studánek. Večer pak jíme klasiku: čočkovou a rybí polévku, kapra a salát,“ vyjmenovává pekařka.

Recept na kokosky (30 kusů)

  • 200 g cukru krupice
  • 100 g bílků
  • 100 g kokosu jemného 
  • 1 lžička meruňkové marmelády 

Bílky s cukrem dáme do mísy a ve vodní lázni zahřejeme na 60 stupňů. Odstavíme, přisypeme kokos a nakonec přidáme i marmeládu. Těsto má být lepivé, v konzistenci takové, aby šlo stříkat sáčkem na plech. Pokud použijete kokos nastrouhaný nahrubo, bude výsledná směs hodně řídká. V případě, že směs bude zase příliš hustá, můžete ji doředit troškou bílku. Kokosky stříkáme na plech s pečicím papírem v malých hromádkách. Pečeme na horký vzduch v troubě vyhřáté na 180 stupňů, po umístění plechu ztlumíme troubu na 150 stupňů a pečeme asi 10 minut. Nahoře vznikne krusta karamelové barvy, vevnitř kokoska zůstane bílá a vláčná.

S rodinou si ovšem letos dopřeje i trochu exotický dezert. „Je z Mexika. Smažené odpalované těsto obalím ve skořicovém cukru, pak ho s ovocem namáčíme v čokoládě s chilli. Je to dobrota, a navíc rychlá,“ dává tip na slavnostní tečku.

Rad a nápadů jsou ostatně plné i její sociální sítě. Spoustu rodičů okouzlila třeba stopami Ježíška a andělíčků, kteří si přišli vyzvednout dětský dopis – na zápraží se ráno objevily bosé šlápoty v mouce. 

„Když jsem vyhrála soutěž, něco se změnilo. Lidé mě začali brát jako vzor, ale i jako soudce, poradnu a zásobárnu nápadů. Je to sice pěkné, ale nejsem žádná chrlička receptů, a kdybych měla všem odpovídat, nedělala bych bohužel nic jiného,“ podotýká Burianová. 

„Nejsem nadpekař ani nadčlověk, abych soudila. A mrzí mě, když přede mnou ze studu někdo schovává, co napekl. Já přitom moc ráda poznávám nové chutě a jiné recepty, v tomhle jsem trochu jako Božena Němcová. Jsem sběratelka, co ráda pozná nové,“ doplňuje.

Sbírat však brzy bude nejenom recepty. Od února ji čeká další role, s Českou televizí začíná pracovat na vlastním pořadu. 

„Námět si píšu sama, podílím se i na scénáři, což je pro mě úplně nová zkušenost. Bude to trochu cestopis, zabrousíme do folkloru. Ale hlavně bych chtěla natáčet s pamětníky, babičkami a dědečky z celé republiky, kterým je nad osmdesát. Povídat si s nimi, podívat se jim do kuchyně, poznat, jak žijí a pečou,“ nastiňuje.

Přestože s týmem už teď jezdí na obhlídky, stále přijímá doporučení na ty správné stařečky a stařenky. „Říká se, že ve stáří vlastnosti člověka vykrystalizují. Pokud byl celý život člověk hodný, je ke konci života ještě hodnější, pohodovější. Takové hledáme a necháme si poradit, kde je najít,“ sděluje Burianová.

Příští rok bude pecka, věří

Ráda by se také, ve větším klidu a s rozvahou, pustila do další knihy. O čem bude, zatím rozhodnutá není, ale určitě nezapomene na pečení ani další řemesla. Sama ovládá kupu těch tradičních a teď se pustila ještě do focení. 

„Mám taky sen, že pojedu do Francie na jednu vyhlédnutou cukrářskou školu. Tak na měsíční stáž. Francouzská cukrařina je totiž dost jedlá,“ svěřuje se.

Letos se na tuto odměnu nedostalo, Burianová však věří, že příští rok už se všechno povede. „Tento rok byl opravdu náročný, a to pro všechny. Taky jsme si zažili svoje. Ale věřím tomu, že letos jsme si vyčistili, co jsme potřebovali. A příští rok bude pecka, bude prostě dobrý. Když si to člověk přeje, tak to přivolá,“ má jasno.

Těm, kteří chtějí napéct na poslední chvíli, radí spotřebovat bílky do sněhového pečiva. Dřív se z něj dělaly baňky i řetěz na stromek. „Na likér a do vánočky jsou potřeba žloutky, v lednici pak vzniká nerovnováha. Nerada plýtvám, takže bílky využiju na kokosky, pusinky nebo na chlebíček s kandovaným ovocem,“ líčí pekařka.

A jaká je její rada pro klidné a pohodové svátky? „U nás se nestresujeme úklidem, počtem druhů cukroví nebo dokonalou přípravou. Laskavé oko ladasco přehlédne. Třeba umývat v mrazech okna? Kdepak, na to je času dost po svátcích,“ pomrkává Burianová. 

„Nechte děti ujídat cukroví, ono stejně nejlíp chutná před Štědrým dnem. A taky se dívejte kolem. Vypomoci a udělat radost můžete třeba sousedovi, a to i drobností,“ dodává.

  • Nejčtenější

Studenti poslali škole předžalobní výzvu, nelíbí se jim tlak na očkování

Skupina studentů z Masarykovy univerzity v Brně poslala škole předžalobní výzvu kvůli údajnému tlaku na očkování proti...

Staré panelákové jádro nahradila skvělá koupelna a ještě lepší kuchyň

Robert se narodil v Německu, ale už řadu let žije v Brně. Nyní se s manželkou rozhodli, že se přestěhují z centra na...

Čtyři auta přivezla na Břeclavsko 53 migrantů, jeden řidič prorazil zátarasy

Jihomoravští policisté odpoledne pronásledovali a zastavili tři auta, ve kterých cestovalo celkem 44 migrantů převážně...

VIDEO: Řidič nebezpečně předjížděl na sněhu, ostatní se mu zdáli moc pomalí

Zatímco většina řidičů se po nedělní sněhové nadílce snažila na silnicích chovat opatrně, šestatřicetiletý šofér na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejistota brněnský fotbal neopouští. Další jednání o prodeji krachlo

Premium Naděje příznivců brněnského fotbalu, že do jarních bojů o postup do první ligy půjde Zbrojovka už s novým silným...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Trhy jsou zavřené, náměstí v Brně přesto blokují protiteroristické zábrany

Brňané se poslední týden musejí proplétat mezi betonovými bloky u vstupu na náměstí Svobody a další prostranství v...

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky čeká oprava. Hledají náhradní scénu

Potřebuje odhlučnit, protože promítání v kině Scala se vzájemně ruší s představeními v Divadle Bolka Polívky, a...

Staré panelákové jádro nahradila skvělá koupelna a ještě lepší kuchyň

Robert se narodil v Německu, ale už řadu let žije v Brně. Nyní se s manželkou rozhodli, že se přestěhují z centra na...

Sárinka se pere s vadou páteře, nadějí jsou pro ni brněnští specialisté

Skolióza, špatně vyvinutý hrudní koš, kratší žebra nebo srdce umístěné na opačné straně hrudníku. To vše mohou být...

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Divadlo stahuje představení. Autor trvá na černošském herci, Sokol nestačí

Obsazením černošského herce si nově podmiňuje britský autor Martin McDonagh inscenování své hry Ujetá ruka (Behanding...

Ve StarDance předčasně skončil Mirai Navrátil

Ještě před sobotním večerem StarDance je jasné, že se s taneční soutěží musí rozloučit zpěvák Mirai Navrátil. Vyšel mu...

Jiří Krampol je hospitalizovaný se zápalem plic

Jiří Krampol leží v pražské nemocnici Na Františku. Třiaosmdesátiletý herec je během posledních tří měsíců už potřetí...