Fotoreportér MF DNES Jiří Salik Sláma absolvoval let balonem nad nočním Brnem....

Fotoreportér MF DNES Jiří Salik Sláma absolvoval let balonem nad nočním Brnem. Nafotil osvětlené ulice a hrad Špilberk i východ slunce nad jižní Moravou. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Brno během páteční noci zhasne. Letecké snímky pomůžou najít světelný smog

  • 31
V noci z pátku na sobotu se v Brně na tři hodiny vypne veřejné i slavnostní osvětlení. Během vypnutí proběhne nad městem letecké snímkování, ze kterého vznikne ortofotomapa nočního Brna. Ta pomůže identifikovat zdroje světelného smogu. Akce se bude zřejmě opakovat i během sobotní noci.

„Mapa nám pomůže zjistit, kde jsou zdroje světelného smogu,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík, který usiluje o to, aby se světelné znečištění nad městy snižovalo. „Světelné znečištění neprospívá volně žijícím živočichům, přírodě a v konečném důsledku ani lidem,“ vyjmenoval Hladík. Podle něj škodí zejména světla modrého spektra a přesvícení, které nejčastěji pochází z komerčních budov. 

Veřejné a slavnostní osvětlení podle odhadů města představuje třetinu světelného znečištění.

Předběžně je domluveno, že se veřejné osvětlení a nasvícení památek vypne v průběhu páteční a pravděpodobně i sobotní noci, a to v různé časy, informoval na svém webu brněnský magistrát. „Využijeme tak poslední dny nouzového stavu, kdy je v nočních hodinách omezen pohyb obyvatelstva. Samozřejmě bude záležet na počasí a na leteckých podmínkách, termíny se tedy mohou ještě upravit. Samotné focení by mělo trvat 3 hodiny,“ uvedl náměstek.

Do akce se také zapojí odborníci z oblasti světelné techniky nebo hvězdáři. Letecké fotografování provede společnost TopGis, a to za cenu 147 tisíc bez DPH.

Mapa poslouží jako podklad pro jednání s firmami o úspornějším a k životnímu prostředí šetrnějším svícení v Brně. „Těším se na výsledek,“ uvedl k akci Hladík.