Šéfka vinařské školy Ivana Machovcová

Šéfka vinařské školy Ivana Machovcová | foto: MF DNES

Rebelové proti ředitelce vinařské školy sílí, nasbírali už 800 podpisů

  • 4
Výběrové řízení na post šéfa vinařské školy ve Valticích vyhrála stávající ředitelka Ivana Machovcová. Hned poté se ale zvedla vlna kritiky. Zaměstnanci školy poukazují nejen na její partnerské vazby s šéfem Vinařského fondu. Podle nich svou funkci manažersky nezvládá.

Pod internetovou i papírovou peticí proti způsobu vedení střední vinařské školy ve Valticích se už nashromáždilo zhruba osm set podpisů. Radě Jihomoravského kraje, který unikátní zařízení zřizuje, kritici odeslali žádost o zrušení výběrového řízení a vypsání výběrového řízení nového. A chtějí jít ještě dál.

Pokud kraj nevyslyší argumenty rebelujících zaměstnanců, spojí se autoři petice i s pěticí brněnských škol, na nichž po jmenování staronových šéfů panuje mezi zaměstnanci také obrovské rozčarování. A dokonce zvažují v Brně demonstraci.

"Čekáme nyní také na závěry kontroly České školní inspekce, která skončila před pár dny. A kromě toho jsme již podali i podnět ke kontrole na ministerstvo vnitra," vyjmenovala kroky odbojné "protiředitelské buňky" učitelka valtické školy a hlavní aktérka protestů Petra Černínová. Ta nyní s pěticí dalších kritiků, kteří nedávno podepsali otevřený dopis proti ředitelce Machovcové a mají pracovní smlouvy na dobu určitou, očekává razantní odezvu - neprodloužení pracovního poměru.

Někteří zaměstnanci odešli sami, další čekají výpověď

"Máme totiž smlouvy na dobu určitou do konce července a neexistuje žádný právní nárok na jejich prodloužení," obává se. Za kritikou vedení školy, jež přerostla i v protestní průvod asi stovky odpůrců ředitelky Valticemi, nestojí jen Černínová, ale i ostatní kolegové, kteří společně rozjeli protestní akci.

Zda s rebely hodlá kritizovaná ředitelka opravdu "zatočit", Ivana Machovcová MF DNES odmítla sdělit. "Jde o interpersonální věci a ty nebudu předem prozrazovat," komentovala pouze ředitelka. Pokud prý ale klesne počet studentů, bude muset personální věci skutečně řešit.

Skepsi po politických machinacích a jednáních, které se nakonec obrátily proti rebelům, už ale začali propadat i další učitelé. Výpověď tak raději sám po pěti letech na škole podal pedagog Lukáš Růžička. "Celé se to nyní otočilo proti nám. Vypadá to, jako by nám šlo snad jedině o naši pracovní dobu, přitom poukazujeme na řadu mnohem závažnějších problémů ve škole," uvedl Růžička, který chce nyní odejít na dohodu.

Ředitelka je téměř neodvolatelná

Ředitelka Machovcová MF DNES potvrdila, že v uplynulých dnech proběhla výměna na postu zástupce ředitele školy. "Ten původní si požádal o odchod z funkce," vysvětlila důvod odchodu Branislava Brosky ředitelka vinařské školy.

Její kritici ovšem vědí o tom, že za odchodem zástupce byl nátlak. "Nový zástupce je totiž člověk paní ředitelky. Atmosféra tak ještě zhoustla. Za tu chvilku, co je tady, už stihl naštvat zbytek pedagogického sboru. Je autoritativní, direktivně nařizuje a chápe nynější spor spíše v osobní rovině, než by jej konstruktivně řešil," nelíbí se Černínové.

Protestní pochod učitelů a studentů, kterým se nelíbí současné poměry na střední vinařské škole ve Valticích.

Že nejhlasitější kritička nebojuje vůbec za kvalitní výuku na škole, ale vidí jen svůj osobní prospěch, je prý po návštěvě školy přesvědčen předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost zastupitelstva Jihomoravského kraje Jiří Janda (ČSSD). Naznačil také, že odvolat ředitelku, které smlouva vyprší k 31. červenci, aby k 1. srpnu usedla do svého křesla znovu, se rebelům téměř nemůže podařit.

"Mohou sice žádat o revokaci usnesení rady. Ivana Machovcová byla již ale jmenována a museli by napadnout výběrové řízení. Ředitel je totiž téměř neodvolatelný a stát se tak může pouze kvůli velmi hrubému porušení pracovní kázně - napadá mě snad jen pedofilie a krádež, které by byl někdo přítomen," dodal ještě Janda s tím, že brát si studenty na vlastní podporu považuje od kritiků Machovcové za naprosto nepřijatelné.