VIDEO: Policisté vnikli do výrobny drog, muž při útěku skočil z okna

  • 8
Luxusní vozy Porsche Cayenne nebo sportovně laděné audi poutaly pozornost v Prosetíně na hranici Jihomoravského kraje a Vysočiny. Patřily pěstitelům drog, do jejichž dílny před pár dny pronikli policisté.

Při akci zadrželi drogy za zhruba půl milionu korun. Trojice mužů v chalupě matky jednoho z nich pěstovala konopí a vařila hašiš i pervitin. Drogy následně distribuovali na Brněnsko a Židlochovicko.

Celkem bylo zajištěno pět kilogramů sušené marihuany, devadesát gramů hašiše, varna pervitinu a tři desítky vzrostlých rostlin konopí. Mužům se ale v uplynulých měsících podařilo z léků z polských lékáren vyrobit téměř půl kilogramu pervitinu.

„Všichni zadržení již byli v minulosti trestáni nebo souzeni,“ uvedl plukovník Jaromír Novotný, vedoucí územního odboru Brno-venkov Policie ČR.

Podle prvních výpovědí byl vůdcem celé skupiny nejmladší z členů, osmadvacetiletý muž. Jeho o devět let starší bratr se při policejním zásahu pokusil o útěk, protože se vyhýbal nástupu do vězení za majetkovou trestnou činnost. Při skoku z okna si však poranil nohu.

Dům, v němž se drogy vyráběly, byl zabezpečen kvalitním kamerovým systémem. Uvnitř byla kromě drog nalezena plynová pistole nebo v Rakousku odcizený motocykl.

Osmadvacetiletému muži, který bere všechnu vinu na sebe, hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Starší z bratrů byl ihned po zásahu převezen do vězení, role třetího z mužů v případu dosud není známá.