V Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně se koná výstava nazvaná Květy orchidejí

V Botanické zahradě a arboretu Mendelovy univerzity v Brně se koná výstava nazvaná Květy orchidejí - Na snímku Markéta Stará | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Pečovat o orchideje je jako starat se o děti, říká pěstitelka

  • 0
Pěstovat orchideje není koníčkem pro každého. Milovník tropických krásek musí své zálibě obětovat mnoho času a peněz. Opravdu náruživých orchidejářů je proto v Česku opravdu velmi málo. Markéta Stará je jednou z nich.

"Přirovnala bych to k dětem. Nemůžete odjet na dovolenou a nemít někoho, kdo by se o květiny postaral," srovnává Stará.

Ze zelenajícího se arboreta Mendlovy univerzity v Brně by podle ní bez potřebné péče nezbylo po dvou týdnech vůbec nic. Právě zde se na den otevřených dveří uplynulý víkend sešli fanoušci orchidejí z Brna a okolí.

"Jsme velmi překvapeni. Měli jsme strach, že na připravené přednášky nikdo nepřijde a zrovna jsme museli dvacet lidí kvůli vysokému zájmu odmítnout," neskrývá specialistka na orchideje Stará radost nad zájmem široké veřejnosti.

Vášeň na plný úvazek

Svou vášeň zdědila po otci, který si v polovině osmdesátých let dovezl první rostlinky z Jižní Ameriky. Mladou Markétu zaujaly exotické květy natolik, že se později rozhodla studovat zahradní inženýrství. Na téma orchideje napsala i diplomovou práci. Nakonec našla jako specialistka uplatnění v univerzitním arboretu.

O rostliny pestrobarevných květů a roztodivných tvarů se nestará ale jen v zaměstnání. Má jich i plný dům. "Máme tak pět až sedm set orchidejí a tilancií," počítá Stará. Všechny rostliny je potřeba denně zalévat, větrat a dopřát jim potřebnou péči.

"Bohužel přes týden chodím do práce a tak je můžu zalít až večer, což se vůbec nedoporučuje. O víkendu strávím u rostlin tak půlku dne," říká.

Vášeň pro tropické rostliny se odrazila i na vzhledu domu její rodiny v Lelekovicích u Brna. Před několika lety nahradilo polovinu tašek na střeše sklo, aby rostliny měly dostatek potřebného slunce.

"Kromě rodičů důvěřuji jen jednomu člověku, kterému bych v době nepřítomnosti svůj domácí skleník svěřila," přiznává Stará.

Podle ní mnoho pěstíren orchidejí zaniká, protože jejich majitelé nemají na rostliny dostatek času nebo se nenajde nikdo, kdo by je po smrti pěstitelů převzal. "I když najdou se i takoví, kteří se kvůli orchidejím dostanou do dluhů," říká Stará.


Témata: Zaměstnání