Pavel Staněk (ANO)

Pavel Staněk (ANO) | foto: archiv iDNES.cz

Sloučit městské firmy i Sněmovnu zvládnu, tvrdí nový poslanec Staněk

  • 11
Brněnský radní Pavel Staněk, jenž má pod palcem nejdůležitější projekt, který si ve městě hnutí ANO vytyčilo už před komunálními volbami, musí do budoucna své síly rozdělit. Zásadního úkolu – sjednotit pod jedno vedení městské firmy – se totiž nechce vzdát, i když ho voliči poslali do Sněmovny.

Městské firmy mají dohromady pět tisíc zaměstnanců a obrat devět miliard korun ročně.

„Domluvil jsem se s primátorem (Petr Vokřál – pozn. red.) už před poslaneckými volbami, že si funkci radního ponechám a na vytvoření koncernu budu dál pracovat,“ podotkl padesátiletý manažer a expert na počítačové systémy.

Staněk nicméně chce utlumit alespoň některé své další aktivity, například členství ve finančním výboru brněnského zastupitelstva a místopředsednictví v kontrolním výboru městské části Žabovřesky.

V radě města působí jako neuvolněný člen, tedy ne na plný úvazek, přesto má na starosti jeden z nejsložitějších úkolů, které si ANO předsevzalo. Podle zastánců má koncern městu ušetřit stovky milionů korun tím, že si firmy zastřešené jedním vedením budou navzájem přihrávat zakázky a půjčovat peníze. Velké investice nad 50 milionů korun navíc musí schvalovat radní.

Projekt má i své velké kritiky a málem se kvůli němu rozpadla koalice. Po peripetiích ho ale v září zastupitelé poslali na start.

„Blížíme se k závěru úvodní části, navíc potrvá ještě týdny, než se sejde Sněmovna, takže mohu nerušeně pracovat dál a pak se uvidí. Věřím ale, že stihnu obojí,“ doplnil Staněk.

Juránek se funkce v zastupitelstvu v Brně vzdá

Další poslanecký nováček Stanislav Juránek (KDU-ČSL), který díky kroužkování vyskákal do Sněmovny až ze šestého místa kandidátky, síly tříštit nehodlá. Proto dá k dispozici funkci předsedy finančního výboru brněnského zastupitelstva.

„Opustím ji na prosincovém zasedání, kdy se bude schvalovat rozpočet, který jsem pomáhal koncipovat. Podle mě není možné zodpovědně vykonávat dvě uvolněné funkce,“ vyhlásil Juránek s tím, že ve Sněmovně chce nabídnout své zkušenosti ze samosprávy, školství či lesního inženýrství.