Nebezpečná křižovatka na silnici I/50 u Slavkova u Brna. Je přehledná, a tak tu...

Nebezpečná křižovatka na silnici I/50 u Slavkova u Brna. Je přehledná, a tak tu řidiči riskují při předjíždění. | foto: Tomáš Hájek

Pátá nejhorší křižovatka v Česku je přehledná, řidiči podceňují riziko

  • 6
Vypadá jednoduše, přehledně. Přesto je to pátá nejnebezpečnější křižovatka v Česku. Najdete ji mezi Slavkovem u Brna a Holubicemi a do žebříčku ji zařadila pojišťovna Allianz, která analyzovala policejní statistiky za minulý rok.

Křižovatka na silnici I/50 se nachází v katastru obce Velešovice, ze které také vede příčná silnice třetí třídy pokračující do Křenovic.

„Je to jediné místo z Jihomoravského kraje v top desítce nejnebezpečnějších lokalit v roce 2014. Za loňský rok se tam staly dvě dopravní nehody, při kterých došlo ke čtyřem těžkým zraněním,“ vysvětlil mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Zmíněná křižovatka je přitom na první pohled přehledná. Komplikace nastávají hlavně kvůli tomu, že mnozí z řidičů v tomto místě nedodržují maximální povolenou rychlost a riskují při předjíždění.

„Problémem je, že se tam sbíhají dva jízdní pruhy, což si někteří zřejmě neuvědomují. Situaci komplikuje i fakt, že je u křižovatky i autobusová zastávka, kvůli čemuž je tam další rizikový prvek - chodec. V blízkosti křižovatky je dopravní značka omezující rychlost na 70 kilometrů v hodině. Málokdo ji však dodržuje,“ uvedla mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.

Policie se snaží situaci řešit snížením rychlosti

Přesně z těchto důvodů se odehrála i těžká dopravní nehoda, kterou zavinila řidička audi, jež ve vysoké rychlosti předjížděla několik aut a nestihla se pak včas zařadit před autobus.

Výsledkem byla tři těžká zranění. Ve večerních hodinách jiný řidič přehlédl chodkyni, což skončilo také těžkým zraněním.

MF DNES se ve středu ptala i Ředitelství silnic a dálnic, zda nemá v plánu místo nějak upravit. To se nakonec ale nevyjádřilo.

„Obecně se dá říci, že rizikovými místy jsou všechna křížení silnic první třídy se silnicemi nižších tříd. Snažíme se to řešit omezením rychlosti v daných úsecích,“ uvedl zástupce vedoucího odboru služby dopravní policie Jihomoravského kraje Miloš Skácel.

Další nebezpečná místa jsou podle policie poblíž Znojma. Třeba na silnici první třídy mezi obcemi Dyje a Suchohrdly. U Hodonína je zase třeba mít se na pozoru tam, kde se kříží cesty směrem na Ratíškovice, Petrov a Břeclav.

Většina nehod? Řidič nedal přednost

A ve výčtu zrádných křižovatek nesmí chybět ani ta mezi Bučovicemi a Slavkovem u Maref.

„Na této křižovatce předjížděla řidička peugeotu kolonu aut a přehlédla protijedoucí kamion. Skončilo to pro ni tragicky,“ doplnila Musilová.

Statistiku nejnebezpečnějších míst si vedou i v Brně. Podle Brněnských komunikací by měli být řidiči opatrní hlavně na křižovatce ulic Zvonařka a Plotní u autobusového nádraží. Denně jí projede téměř 60 tisíc aut.

„Od roku 2007 až do letošního března tam evidujeme 95 nehod. Z toho 65 řidiči zapříčinili nedáním přednosti v jízdě,“ sdělila mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová.

Na dalších místech v počtu nehodovosti se umístily křižovatky ulic Úzká a Uhelná, Koliště a Cejl nebo Hněvkovského a Sokolova.

„Paradoxem je, že přehledné křižovatky jsou z hlediska nehodovosti kolikrát nebezpečnější než ty méně přehledné,“ tvrdí Milan Havlíček, zástupce vedoucího dopravního inspektorátu policie Jihomoravského kraje.

Za nepřehlednou považuje například křižovatku mezi ulicemi Sportovní a Novoměstská. Nehod se tam však moc nestává.

,